Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Ο Guzmán (ΥΠΟΙΚ Αργεντινής) είναι το σωστό πρόσωπο, την κατάλληλη στιγμή, για να οδηγήσει την Αργεντινή στην ανάπτυξη

Stiglitz: Ο Guzmán (ΥΠΟΙΚ Αργεντινής) είναι το σωστό πρόσωπο, την κατάλληλη στιγμή, για να οδηγήσει την Αργεντινή στην ανάπτυξη
Δεν επιλύεται το πρόβλημα του υπερβολικού χρέους, με μεγαλύτερο χρέος, ούτε της ύφεσης και της ανεργίας με μεγαλύτερη λιτότητα, που οδηγεί πάντα σε μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση - Η Αργεντινή πρέπει να αφιερώσει τους περιορισμένους πόρους της στην αναζωογόνηση της οικονομίας
Ο Martin Guzmán είναι ένας από τους κορυφαίους ειδήμονες παγκοσμίως, σε ότι έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, οπότε, ο διορισμός του ως Υπουργού Οικονομίας της Αργεντινής από τον Πρόεδρο Alberto Fernández, έχει καταστήσει τον Guzmán το σωστό πρόσωπο, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, υποστηρίζει ο επιφανής νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Κρίνοντας από τον διορισμό ως Υπουργού Οικονομίας, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Alberto Fernández, ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του.
Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Brown University υπό τον Peter Howitt (συν-συγγραφέας με τον Philippe Aghion του τεράστιου έργου στη θεωρία της σύγχρονης ανάπτυξης), ο Guzmán απέκτησε μια πολυπόθητη θέση στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου δημιούργησε μια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και έγινε σημαντικός εμπειρογνώμονας σε κρίσιμες πολιτικές συζητήσεις σε εσωτερικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Έχει καταθέσει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου για την κρίση χρέους του Πουέρτο Ρίκο και μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη για την ανάγκη για ένα καλύτερο διεθνές σύστημα και την αντιμετώπιση κρίσεων που οφείλονται στα υπέρογκα δημόσια χρέη.
Τα τελευταία χρόνια, μοιράζει το χρόνο του μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Αργεντινής, όπου είναι καθηγητής μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες.
 
Τι παρέλαβε ο Macri...

Όταν ο πρώην Πρόεδρος Mauricio Macri ανέλαβε καθήκοντα, στην οικονομική του ομάδα παραδέχτηκε ανοιχτά ότι ενώ είχαν κληρονομήσει πολλά προβλήματα, ξεκίνησαν με ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ένα χαμηλό επίπεδο χρέους. Επικεντρώθηκαν σε μια σειρά πολιτικών - για παράδειγμα, μεγάλες πρόωρες και άσκοπες περικοπές των φόρων εξαγωγής, αποπληρωμή παλαιού, αθετήτως χρέους προς τα λεγόμενα ταμεία όρνιθας με ασυνήθιστα υψηλές αποδόσεις και ανάληψη νέων υψηλού ενδιαφέροντος, μακροπρόθεσμων , το χρέος σε δολάρια, όλα με την ελπίδα ότι τα φιλικά σήματα που εξέπεμπαν προς τις αγορές, θα μεταφράζονταν σύντομα σε νέες, ξένες επενδύσεις στη χώρα.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Τι παρέδωσε ο Macri...

Τίποτε δεν ήρθε όπως αναμενόταν, τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο, με τον Macri να πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο, αυξάνοντας τον αριθμό τους γεωμετρικά.
Οι περισσότεροι δανεισμοί, έφεραν αναπόφευκτα και ένα πρόγραμμα αξίας 57 δισεκ. δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Λιτότητα.
Οι αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες για την πρόληψη του πληθωρισμού, εκτίναξαν το χρέος.
Το χειρότερο σενάριο όλων επιβεβαιώθηκε όταν ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν στο 60% το 2019, η αύξηση της ανεργίας κατέγραψε διψήφιο αριθμό και συνεχώς ανεβαίνει και η εκ νέου επιβολή συναλλαγματικών ελέγχων, όταν η αφαίρεση αυτών είχε μετατραπεί σε ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής του, στην αρχή της διακυβέρνησης Macri.
Ως αποτέλεσμα, ο Fernández κληρονομεί μια πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτήν που παρέλαβε ο Macri: υψηλότερος πληθωρισμός, υψηλότερη ανεργία και τώρα ένα μη εξυπηρετούμενο χρέος για την Αργεντινή η οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει.
Διπλασιασμός μιας αποτυχημένης πολιτικής δεν επιτρέπεται, αφού ούτε θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα, ούτε θα επιστρέψει σε αυτό που παρέλαβε ο Macri.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό που ο Fernández έχει ορίσει έναν έμπειρο, λαμπρό οικονομολόγο ο οποίος συνδυάζει νεανική ενέργεια με μια σοφία πολύ πέρα από τα 37 χρόνια του.
Λαμβάνοντας υπόψη το χάος που ο Macri παρέδωσε στον Fernández, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και ραβδάκια.

Είναι ευκολότερο να διατυπώσουμε τι δεν πρέπει να γίνει.

Όπως το έθεσε ο Fernández, δεν επιλύεται το πρόβλημα του υπερβολικού χρέους, με μεγαλύτερο χρέος.
Ούτε λύνεται το πρόβλημα της ύφεσης και της ανεργίας, με την επιβολή μεγαλύτερης λιτότητας, η οποία σε κάθε ύφεση, οδηγεί πάντα σε μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές ροές επενδύσεων και κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα στο άμεσο μέλλον, ανεξάρτητα από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Αλλά η Αργεντινή πρέπει να συνεργαστεί με τους περιορισμένους πόρους της, αφιερώνοντάς τους στην αναζωογόνηση της οικονομίας.
Ευελπιστούμε ότι οι τράπεζες ανάπτυξης θα παράσχουν αντικυκλικό δανεισμό για επενδυτικά σχέδια που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας (επί Macri, η φτώχεια έχει αυξηθεί πάρα πολύ, σε περισσότερο από το 35% του πληθυσμού).
Υπάρχει τεράστιο δυναμικό.
Ο τουρισμός, για παράδειγμα, σημείωσε άνοδο μετά την τελευταία σημαντική υποτίμηση.
Η Αργεντινή διαθέτει πανεπιστήμια πρώτης τάξεως και μεγάλο αριθμό ατόμων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, όπως και επιχειρηματίες.
Οι επενδυτές δεν θα σκεφτούν απαραίτητα τον λαό της Αργεντινής ή τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της χώρας.
Πολλοί από αυτούς έχουν στο νου τους μόνο τα βραχυπρόθεσμα κέρδη από τη συμπίεση της Αργεντινής σε μεγαλύτερη λιτότητα.
Πολύ πιθανόν θα μιλούν για μια άθλια χώρα που έζησε πέρα από τα όριά της για άλλη μια φορά, παρότι ενθάρρυναν τον Macri σε λανθασμένες πολιτικές και του έδωσαν τα χρήματα που οδήγησαν την Αργεντινή στην τρέχουσα κρίση χρέους της.
Πιθανώς, ήξεραν ότι υπήρχε κίνδυνος: γι 'αυτό ζήτησαν και έλαβαν τέτοια υψηλά επιτόκια.
Κάποιοι μπορεί να είναι πιο προσεκτικοί και να κατανοήσουν ότι η αποκατάσταση της ικανότητας εξυπηρέτησης του χρέους της Αργεντινής εξαρτάται από την οικονομική ανάκαμψη.
Τους τελευταίους μήνες, πολλές άλλες χώρες στην περιοχή αντιμετώπισαν πολιτική αστάθεια και οικονομική αναταραχή.
Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να προστεθεί και η Αργεντινή στον κατάλογο αυτόν.
Πρέπει να γιορτάσουμε την ομαλή μεταφορά της εξουσίας και τη δέσμευση όλων των πλευρών να διατηρήσουν και να προασπίσουν τη δημοκρατία.
Πρέπει επίσης να γιορτάσουμε το κοινό όραμα ότι κάθε αποτελεσματικό οικονομικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο την κοινή θυσία αλλά και την κοινή ευημερία όταν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Ο Fernandez, με τον Guzmán, φαίνεται να διαμορφώνει ένα πρόγραμμα μετριοπάθειας αποφεύγοντας τι ακρότητες του παρελθόντος.
Σε αντίθεση με την ατζέντα του Macri, το πρόγραμμα Fernández δεν βασίζεται σε μεγάλα στοιχήματα και ευσεβείς πόθους.
Βασίζεται στις σκληρές πραγματικότητες της κατάστασης που έχει κληρονομήσει.
Αντιπροσωπεύει την καλύτερη ευκαιρία της Αργεντινής να επιτύχει βαθμιαία αποκατάσταση της ανάπτυξης.
Προφανώς, όσο περισσότερη βοήθεια μπορεί να προσφέρει η διεθνής κοινότητα, τόσο ταχύτερη και πιο ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης