Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι ιδιόρρυθμες επενδύσεις που πρόσφεραν μεγάλες απόδόσεις το 2019 - Από το κρασί στο ξύλο Balsa

tags :
FT: Οι ιδιόρρυθμες επενδύσεις που πρόσφεραν μεγάλες απόδόσεις το 2019 - Από το κρασί στο ξύλο Balsa
Οι ιδιόρρυθμες επενδύσεις που πρόσφεραν μεγάλες απόδόσεις το 2019 - Από το κρασί στο ξύλο Balsa
Ενώ οι μεγάλοι επενδυτές ασχολούνται με τις θέσεις τους στην στερλίνα ή την έξυπνη πλοήγησή τους στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, το 2019 υπήρξαν περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι τόσο γνωστά που έδωσαν σημαντικές αποδόσεις.

Ιταλικό καλό κρασί

Το κρασί Barolo Riserva Monfortino 2002 του Giacomo Conterno, κατέκτησε το κατάλογο, σημειώνοντας άνοδο 75% το 2019 στις 10.390 στερλίνες για μια θήκη  δώδεκα φιαλών, σύμφωνα με στοιχεία της online αγοράς κρασιού Liv-ex.
Επίσης, σημαντικές αποδόσεις κατέγραψαν το κρασί Gaja Barbaresco του 2007 και του 2011, η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 35% και 31% αντίστοιχα.
«Βλέπετε ξαφνικά ανθρώπους να εκτιμούν ότι «υπάρχει μεγάλη αξία στα κορυφαία ιταλικά κρασιά», δήλωσε ο Gregory Swartberg, διευθύνων σύμβουλος της Cru Wine Limited, με έδρα το Λονδίνο.
Ο δείκτης Liv-ex της Ιταλίας 100 αυξήθηκε φέτος κατά 4,6%.
Ο δείκτης Fine Wine 100 της Benchmark μειώθηκε κατά 2,5%, καθώς επλήγη από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ και τους δασμούς των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά κρασιά.

KFC Japan

Για σχεδόν τρία χρόνια, ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η συνταγή, η τιμή της μετοχής της KFC Japan ήταν κολλημένη στα 2.000 γεν/μετοχή.
Νέα μενού, έξυπνες προωθήσεις και η περίεργη σύμβαση με την οποία πολλοί Ιάπωνες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με ένα κουβά από τηγανητό κοτόπουλο: τίποτα δεν έκανε καμιά διαφορά.
Αλλά τον Ιούλιο του 2019, η τιμή της μετοχής άρχισαν μυστηριωδώς να ανεβαίνει.
Μέχρι τον Οκτώβριο, με όγκους που τώρα αυξάνονται παρά πολύ, η μετοχή διαμορφώθηκε σε υψηλά 15 ετών.
Στη συνέχεια ακολούθησε ακόμη πιο έντονη ανάκαμψη στα 3.595 γεν/μετοχή, μια άνοδος κατά 80% για το 2019 για μια εταιρεία που πραγματικά δεν έχει ξεπεράσει το παλιό επιχειρηματικό της μοντέλο.
Τι συμβαίνει;
Κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος, αλλά οι μικροί επενδυτές εξακολουθούν να αγαπούν την ιστορία.

Ξύλο Balsa

Το 2019 ήταν μια συγκρατημένη χρονιά για τους λάτρεις των μοντέλων αεροπλάνων, οι οποίοι έφεραν το βασικό άγχος του ανταγωνισμού για να εξασφαλίσουν το ευνοϊκό τους ελαφρύ υλικό - ξύλο Balsa - από τις λαβές πράσινης ενέργειας.
Το ξύλο χρησιμοποιείται ως υλικό πυρήνα σε πτερύγια ανεμογεννητριών, και η ταχεία ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να δώσουν αγώνα για να το εξασφαλίσουν.
Η τιμή των σανίδων τύπου balsa έχει διπλασιαστεί σε περίπου 800 δολάρια ανά κυβικό μέτρο και η έλλειψη είναι τώρα τόσο έντονη που θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάπτυξη νέων ανεμογεννητριών.
«Η προσφορά Balsa δεν μπορεί να ακολουθήσει την αύξηση της ζήτησης», δήλωσε ο Rudolf Hadorn, διευθύνων σύμβουλος της Gurit, προμηθευτής πτερυγίων ανεμογεννητριών.
Ο αγώνας φαίνεται ασταθής. Οι κατασκευαστές αιολικών στροβίλων επιδιώκουν την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων αιολικής ισχύος.
 Την επόμενη χρονιά, 75 gigawatts της αιολικής ενέργειας θα προστεθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι 12% από το 2019.
Καθώς αυξάνεται η ζήτηση, οι κινέζοι ενδιάμεσοι πηγαίνουν κατευθείαν στους παραγωγούς με υψηλότερες προσφορές για το ξύλο.
Οι παραγωγοί και οι έμποροι του Ecuadorean αναφέρουν ότι οι τιμές αυξάνονται εβδομαδιαίως και είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Τα πλαστικά υλικά απειλούν να μετατοπίσουν τη Balsa, αλλά το ξύλο παραμένει το υλικό με τις καλύτερες επιδόσεις για δομικά τμήματα των πτερυγίων τουρμπίνας.
Η προσφορά θα καλύψει τελικά τη ζήτηση, αλλά τα δέντρα Balsa χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να αναπτυχθούν μέχρι τη συγκομιδή.

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι ένα από τα πιο ενεργά αγροτικά εμπορεύματα και ένα από τα αγαπημένα των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου, τα οποία συσσωρεύτηκαν με «bearish» θέσεις  την άνοιξη του 2019, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τροφοδότησε τις προσδοκίες αύξησης της φύτευσης.

Image

Οι Αμερικανοί αγρότες συνήθως εναλλάσσονται μεταξύ σόγιας και καλαμποκιού, αλλά η αύξηση των εντάσεων με την Κίνα οδήγησε σε απότομη πτώση στην αγορά των σπόρων σόγιας, συνεπώς τα χρήματα αυξήθηκαν κατά την φύτευση καλαμποκιού.
Ωστόσο, οι τιμές σημείωσαν άνοδο στα μέσα Μαΐου, όταν οι ισχυρές βροχές μετέτρεψαν σε λίμνες τα χωράφια, αναγκάζοντας τους κερδοσκόπους να αγοράσουν πίσω τις καθαρές θέσεις τους, οι οποίες είχαν φτάσει σε υψηλά επίπεδα στα τέλη Απριλίου.

Image

Η τιμή του καλαμποκιού  διαμορφώθηκε σε υψηλά πέντε ετών τον Ιούνιο, αλλά τον Αύγουστο το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε μεγαλύτερη παραγωγή από την άποψη της παραγωγής.
Η ανακοίνωση ώθησε τις τιμές συμβολαίων καλαμποκιού να μειωθούν κατά 6% την ημέρα, τη μεγαλύτερη ημερήσια πώληση σε έξι χρόνια.
Παρά την περιθωριοποίηση των τιμών στα μέσα του έτους, το καλαμπόκι θα κλείσει το 2019 λίγο κάτω από τα 3,70 δολάρια ένα μπούσελ, λίγο κάτω από το σημείο όπου ξεκίνησε το έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης