Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Υποχρεωτική η έκδοση αποδείξεων για κάθε συναλλαγή από 1/1/2020

Γερμανία: Υποχρεωτική η έκδοση αποδείξεων για κάθε συναλλαγή από 1/1/2020
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής έκδοσης αποδείξεων από 1/1/2020 στη Γερμανία, όχι μόνο από τους πολίτες αλλά και από τους εμπόρους - Ήταν προαιρετική μέχρι σήμερα
Προκειμένου να πατάξει τη φοροδιαφυγή που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται στα 10 δισεκ. ευρώ το χρόνο, η Γερμανία εφαρμόζει ως υποχρεωτική δια νόμου, την έκδοση αποδείξεων για κάθε συναλλαγή, όσο μικρό κι αν είναι το ποσό.
Συνήθειες καλούνται να αλλάξουν οι Γερμανοί πολίτες, όπως αναφέρeει η Washington Post, αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2020, θα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους, όχι μόνον στο λιανικό εμπόριο, αλλά και σε αρτοποιεία, μπυραρίες, ψιλικατζίδικα και μανάβικα.
Την ώρα που στην Γαλλία, εξετάζεται η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης απόδειξης για αγορές μέχρι 10 ευρώ, με τη σύμφωνη γνώμη του καταναλωτή, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος από την άσκοπη χρήση χαρτιού, το Βερολίνο ζητεί από όλες τις επιχειρήσεις την έκδοση αποδείξεων.
Στη Γερμανία η έκδοση απόδειξης ακόμα και σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα γινόταν μόνο κατόπιν αιτήματος του πελάτη.
Ωστόσο αυτή η συνήθεια φαίνεται ότι κοστίζει πολλά στο γερμανικό κράτος, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο, κάθε χρόνο χάνονται φόροι περίπου 10 δισεκ. ευρώ.
Για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η Bundestag, η κάτω βουλή της Γερμανίας, ψήφισε τον Δεκέμβριο του 2016 έναν νόμο με τον οποίον η έκδοση της «Kassenbon» (απόδειξης) θα καταστεί υποχρεωτική.

Πολίτες και έμποροι αντιδρούν
Οι Γερμανοί οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 75% θεωρούσαν αναφαίρετο δικαίωμα τους να χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές και αρνούνται να δεχθούν τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, αντιδρούν όπως έντονες είναι και οι αντιδράσεις των εμπόρων.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας ο νέος νόμος θα οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες δαπάνες για το χαρτί και την εκτύπωση των αποδείξεων, καθώς και για την αναβάθμιση του λογισμικού συγκεκριμένων ταμειακών μηχανών που συνδέονται με ζυγαριές, όπως στα οπωροπωλεία και τα κρεοπωλεία.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει δώσει στις επιχειρήσεις διορία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 για την τεχνική αναπροσαρμογή των ταμειακών τους συστημάτων ώστε να πληρούν τα νέα στάνταρ ασφαλείας και να είναι λιγότερα ευάλωτα σε παράνομα λογισμικά.
Από τις περίπου 1,8 εκατ. ταμειακές που χρησιμοποιούνται στη Γερμανία λιγότερες από 500 μπορούν να αναβαθμιστούν με το νέο λογισμικό και όλες οι υπόλοιπες θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Ο οικολογικός αντίκτυπος
Εκτός όμως από το επιπρόσθετο κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στη Γερμανία, προβληματισμό προκαλεί και ο οικολογικός αντίκτυπος της μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από 1ης Ιανουαρίου 2020 θα εκτυπώνονται περίπου 2 εκατ. χιλιόμετρα μη ανακυκλώσιμου χαρτιού κάθε χρόνο.
Παρά ταύτα το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών είναι ανένδοτο και επισημαίνει ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης είχαν περισσότερα από τρία χρόνια να προετοιμαστούν χαρακτηρίζοντας τον νέο νόμο απαραίτητο για την μείωση της φοροδιαφυγής.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης