Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απομονωμένος ο Erdogan - Μπαράζ διπλωματικών επαφών Ρωσίας και ΗΠΑ για τη Λιβύη - Η απάντηση της Αθήνας και οι κρίσιμες ημερομηνίες - Προελαύνει στην Τρίπολη ο Haftar

Απομονωμένος ο Erdogan - Μπαράζ διπλωματικών επαφών Ρωσίας και ΗΠΑ για τη Λιβύη - Η απάντηση της Αθήνας και οι κρίσιμες ημερομηνίες - Προελαύνει στην Τρίπολη ο Haftar
Παραμένει σε επιθετική διάθεση η Άγκυρα - Σε επαγρύπνιση η Ρωσία - Ψύχραιμη η στάση της Αθήνας
Μόνος εναντίον όλων φαίνεται να είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, αναφορικά με τη συμφωνία του με τη Λιβύη, καθώς οι απειλές του και η πρόθεσή του να στείλει στρατεύματα στη χώρα, οδήγησαν σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο.
Οι ανακοινώσεις του Erdogan για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας αλλά και η είδηση ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει κάνει επίσημο αίτημα στην Άγκυρα, προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων σε Μόσχα, Ρώμη, Ουάσιγκτον, Κάιρο και Τύνιδα με αξιωματούχους τους να διαμηνύουν ότι απορρίπτουν ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης.
Ιδιαίτερα επιθετική αποδεικνύεται η αντίδραση της Ρωσίας, με δεδομένο το γεγονός ότι η Μόσχα στηρίζει τον στρατηγό Haftar και όχι την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση του Fayez al-Sarraj, με τον οποίο συνεργάζεται ο Τούρκος πρόεδρος.
Την ίδια ώρα η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και στο Αιγαίο, με δεκάδες υπέρ-πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, ενώ η Άγκυρα εξέδωσε και νέα NAVTEX για τις 28 Δεκεμβρίου 2019 κοντά στο Καστελόριζο.

H αντίδραση της Ρωσίας και η επικοινωνία με Conte

Η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις Erdogan ήρθε από τη Μόσχα με τον Dmitry Peskov (σσ. εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin) να δηλώνει ότι η Ρωσία καταδικάζει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.
Την ίδια θέση επανέλαβε ο Putin και στον Ιταλό πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση των δύο χωρών, Conte και Putin συμφώνησαν ότι η διένεξη στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο.
Σημειώνεται ότι Ιταλία και Ρωσία θεωρούνται σημαντικοί «παίκτες» στο Λιβυκό καθώς αφενός η Ρώμη έχει διαχρονικά συμφέροντα στη χώρα της Βορείου Αφρικής ενώ η Μόσχα έχει τοποθετηθεί υπέρ των δυνάμεων του Haftar.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επικείμενη συνάντηση στην Τουρκία των Putin-Erdogan, όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και κυρίως οι προθέσεις Erdogan.

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Haftar πλησιάζουν στην Τρίπολη

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης K. Haftar γνωστοποίησαν σήμερα (27/12) ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Haftar, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.
Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.
Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Haftar κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.
Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά.
Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

Putin και Al Sisi θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη

Την πρόθεσή τους να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Λιβύη επιβεβαίωσαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αιγύπτου V. Putin και Al Sisi σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα (27/12), όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών με σκοπό την σταθεροποίηση της κατάστασης στο κράτος αυτό (Λιβύη)» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι «επισημάνθηκε η σημασία των μεσολαβητικών προσπαθειών της Γερμανίας και του ΟΗΕ στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής διαδικασίας με την συμμετοχή όλων των βασικών μερών της Λιβύης».

H συνομιλία Trump - Sisi

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Abdel Fattah al-Sisi.
Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες απέρριψαν την «εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη και κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» για την επίλυση της διένεξης.

«Όχι» από Τυνησία

«Η Τυνησία δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της χώρας, «αδειάζοντας», ουσιαστικά τον Erdogan που είχε ζητήσει να συμμετάσχει η χώρα σε μια τουρκική συμμαχία στη Λιβύη.
Την ίδια ώρα κατήγγειλε με σφοδρότητα τις δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της Τυνησίας σε μια τουρκική συμμαχία.

Αλγερία: Λαμβάνει μέτρα για προστασία των συνόρων της με τη Λιβύη

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας (HCS), στο οποίο συμμετέχουν οι ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Αλγερίας, συνήλθε  για να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα, κυρίως εκείνων με τη Λιβύη, και να λάβει «μέτρα» για την προστασία τους, σύμφωνα με την αλγερινή προεδρία.
Σαν συμβουλευτικό όργανο στο οποίο προεδρεύει ο αρχηγός του κράτους, το HCS είναι επιφορτισμένο από το Σύνταγμα να δίνει στον τελευταίο τη γνώμη του για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και συγκαλείται σπάνια.
Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan άνοιξε τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για την υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης απέναντι στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, K. Haftar.
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, F. Basaga ανακοίνωσε στην Τύνιδα πως η ΚΕΕ μπορεί να ζητήσει επίσημα τουρκική στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη.
Στο Αλγέρι, το HCS, υπό την προεδρία του αρχηγού του κράτους Αμπντελματζίντ Τεμπούν, «εξέτασε την κατάσταση στην περιοχή, κυρίως στο επίπεδο των συνόρων με τη Λιβύη και το Μάλι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων APS.
Το HCS «αποφάσισε μια δέσμη μέτρων που θα ληφθούν για την προστασία των συνόρων μας και της εθνικής επικράτειάς μας και την επανενεργοποίηση του ρόλου της Αλγερίας στο διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά θέματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας περιοδικά και όποτε κρίνεται απαραίτητο, διευκρίνισε ακόμη το APS.
Δίπλα στον Τεμπούν, που εξελέγη στις 12 Δεκεμβρίου και ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από μία εβδομάδα, κάθονταν από τη μια πλευρά ο προσωρινός πρωθυπουργός Σάμπρι Μπουκαντούμ, η κυβέρνηση του οποίου διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις, και από την άλλη ο στρατηγός Σαΐντ Σενγκριχά, διοικητής του στρατού ξηράς, ο οποίος είναι προσωρινός αρχηγός του επιτελείου στρατού μετά τον θάνατο του αρχηγού του στρατού τη Δευτέρα.
Η Αλγερία μοιράζεται σχεδόν 1.000 χλμ. σύνορα με τη Λιβύη και σχεδόν 1.400 χλμ. με το Μάλι.
Στη Λιβύη, η ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, αντιμετωπίζει από τις αρχές Απριλίου μια επίθεση στην πρωτεύουσα του στρατάρχη Χάφταρ, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι τρεις αυτές χώρες είναι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας και ενός άλλου συμμάχου της ΚΕΕ, του Κατάρ.
Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της ΚΕΕ, Φάτι Μπασάγα, έκανε λόγο για «μια μεγάλη συνεργασία» αν όχι «συμμαχία» ανάμεσα στην Τρίπολη, την Τουρκία, την Τυνησία και την Αλγερία. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τη φύση της συνεργασίας αυτής.
Σε μια ανακοίνωση η τυνησιακή προεδρία απέρριψε αμέσως την ιδέα μιας «συμμαχίας» και κάθε «ερμηνεία» με αυτή την έννοια, την επομένη μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Τύνιδα του αρχηγού του τουρκικού κράτους, T. Erdogan.

Νέες συνεχείς υπέρ-πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο

Νέες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά και δύο φορές πάνω από Λειψούς, Αρκιούς και Αγρελούσσα Αρκιών
Συνεχίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από ελληνικά νησιά και πάλι πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από Λειψούς, στις 16:20 μ.μ. ένα λεπτό αργότερα πάνω από τους Αρκιούς (Αρκούς) και την Αγρελούσσα Αρκιών. Στις 16:23 μ.μ. ξαναπέταξε πάνω από τα 3 νησιά , στα 18.000 πόδια.
Στις 16:41 μ.μ. έτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από την Παναγιά (5η φορά) και τις Οινούσες (7η φορά) στα 28.000 πόδια.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες στην ατζέντα Μητσοτάκη

Κρίσιμες ημερομηνίες θεωρούνται η 30η Δεκεμβρίου, η 2α Ιανουαρίου, οι 4-5 Ιανουαρίου αλλά και η 7η Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου θα μεταβούν στη Ρώμη στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και θα έχουν συνεργασία με ομολόγους τους του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στόχος των δύο πλευρών είναι να επικαιροποιηθεί η συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο πέλαγος. Απώτερος σκοπός των επαφών μεταξύ Αθήνας και Ρώμης είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο.
Το θέμα αυτό σχετίζεται με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και στην Αθήνα θεωρείται κρίσιμος παράγοντας η επίλυση ή έστω η εξομάλυνση αυτών των εκκρεμών υποθέσεων, καθώς εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ανασχετικά στην επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια.
Στις 2 Ιανουαρίου του 2020, στην Αθήνα θα πέσουν οι υπογραφές για τον East Med μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε επίπεδο πρωθυπουργών.
Συγκεκριμένα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Benjamin Netanyahu αναμένεται να στείλουν ένα σαφές διπλωματικό μήνυμα τόσο προς τον Erdogan όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι οι τρεις χώρες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ένα ενεργειακό project στην Ανατολική Μεσόγειο που παρακάμπτει την Τουρκία.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 4-5 Ιανουαρίου, στο Κάιρο θα πραγματοποιηθεί τετραμερής διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία στην περιοχή έχει συμφέροντα λόγω και των ενεργειακών συμφωνιών της Total στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε συνέχεια όλων αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι για ακόμα μια φορά στις 29 Ιανουαρίου όπου θα έχει τετ-α-τετ με τον Emmanuel Macron.
Κομβικός σταθμός θεωρείται το ραντεβού του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Mike Pence.
Επιδίωξη πάντως του κ. Μητσοτάκη είναι μια καθαρή δήλωση στήριξης από τον Αμερικανό πρόεδρο Trump, οι αντιδράσεις του οποίου ωστόσο μέχρι σήμερα για την κατάσταση στην περιοχή και το ρόλο της Τουρκίας είναι τουλάχιστον αμφίθυμες.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Eastmed Gas Forum που θα πραγματοποιηθεί στο Κάϊρο στις 15 και 16 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για ένα ενεργειακό forum για το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου, το οποίο όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τείνει να μετατραπεί σε οργανισμό συνεργασίας και στον οποίο λαμβάνουν μέρος Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης