Τελευταία Νέα
Speculator

Οι μικροεπενδυτές θα πληρώσουν το μάρμαρο της Creta Farms γράφοντας ζημιές τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ

tags :
Οι μικροεπενδυτές θα πληρώσουν το μάρμαρο της Creta Farms γράφοντας ζημιές τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ
Νέα εταιρεία σχεδιάζει η διοίκηση χάρη στο  άρθρο 106δ του Πτωχευτικού  Κώδικα
Το σχέδιο σωτηρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εταιρεία  Creta Farms  δεν θα  περιλαμβάνει τους μικροεπενδυτές σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.
Η νέα χρονιά αναμένεται να φέρει άσχημα νέα  για τους μικροεπενδυτές οι οποίοι κατέχουν το 16,4%  των μετοχών της σημερινής και παλιάς εταιρείας όπως λένε αξιόπιστες πηγές. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέας εταιρείας με την αξιοποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα και συγκριμένα μέσω του άρθρου δ.
Η νέα  διοίκηση έχει λάβει τις αποφάσεις της και προς τα τέλη Ιανουαρίου του 2020  με αίτηση που θα  καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου θα ζητήσει την έγκριση του Δικαστηρίου για το μετασχηματισμό της παλιάς Creta Farms σε νέα  που θα εμφανίζονται μόνο οι καινούργιοι  μέτοχοι.
Τα δάνεια  και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας  θα αποτελέσουν τη βάση για να δημιουργηθεί η νέα μετοχική  σύνθεση της νέας  Creta Farms και το 100%  θα ανήκει  στις τράπεζες  και  στην εταιρεία  Impala Investment του κ  Βιντζηλαίου.
Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εμφανίζονται οι τράπεζες  που είχαν δώσει  δάνεια τα οποία και  καταγγέλθηκαν  συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα  εμφανίζεται κατέχει το 31,17% του μετοχικού κεφαλαίου,  η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων με 25,30%,  η Τράπεζα  Πειραιώς με 10,1792%  και  η Alpha Bank με 7,93%.
Οι συστημικές τράπεζες  πλέον  κατέχουν το 83,6%  του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ενώ μέχρι πρότινος το ποσοστό αυτό ήταν στα χέρια των αδελφών Δομαζάκη. Και το υπόλοιπο ποσοστό
16, 4%  είναι σε χέρια μικροεπενδυτών  με το συνολικό αριθμό μετοχών  να φθάνει τα 5.163.824  μετοχές.
Η επανεκκίνηση  της εταιρείας  θα γίνει ουσιαστικά στην έκτακτη γενική συνέλευση  των μετόχων της στις 14 Ιανουαρίου 2020 , η οποία έχει ως βασικό θέμα την εκλογή  μελών του διοικητικού συμβουλίου με τις τράπεζες ως βασικοί μέτοχοι να εγκρίνουν τη νέα σύνθεση και  την παραμονή του Λυκούργου Παπαγιαννόπουλου  στη θέση του προέδρου και του Δημήτρη Τσιρμπά που ασκεί τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το νόμιμα εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας μέσα από το άρθρο του 106 δ) του Πτωχευτικού Κώδικα που προβλέπει  τη σύσταση της νέας εταιρείας.
Οι μικροεπενδυτές  όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι  στη μετοχή από τις 2 Μαΐου  2019  που τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διότι στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2018  εμφανίστηκε η οικονομική απαίτηση του μετόχου Κωνσταντίνου Δομαζάκη συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ .
Οι μετοχές της εταιρείας παραμένουν  μέχρι σήμερα εκτός διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Στο σενάριο  να υλοποιηθεί  το σχέδιο της νέας  εταιρείας  χωρίς να εισέλθουν στο ταμπλό οι μετοχές της Creta Farms,  στους  μικροεπενδυτές δεν θα  δοθεί  η ευκαιρία  να πουλήσουν τις μετοχές από μία εταιρεία  που σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει.
Το κόστος για τους μικροεπενδυτές είναι μεγάλο με το ύψος των ζημιών να ανέρχεται τουλάχιστον  στα 5,1 εκατ. ευρώ με βάση την τιμή κλεισίματος που ήταν  τα 1,08 ευρώ.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους  η διαδικασία προβλέπεται  από τη νομοθεσία ενώ άγνωστο παραμένει  μέχρι την ώρα που γράφονταν  το ρεπορτάζ  εάν η Επιτροπή  Κεφαλαιαγοράς μετά την ημερομηνία της ΓΣ  στις 14  Ιανουαρίου  επιτρέψει   την διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας καθώς οι πρώην μέτοχοι έχουν απομακρυνθεί  από την εταιρεία που ήταν και η αιτία για την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών.
Η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει θέσει ως πρώτη  προτεραιότητα  την διάσωση της εταιρείας  ενώ  αναζητείται η διαδικασία έτσι ώστε να συμμετέχουν  οι μικροεπενδυτές στη  νέα  εταιρεία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης