Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα ζητεί Διεθνές Δικαστήριο, εάν αποτύχει ο διάλογος με την Τουρκία

Reuters: Η Ελλάδα ζητεί Διεθνές Δικαστήριο, εάν αποτύχει ο διάλογος με την Τουρκία
Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί στην ελληνική πρόταση, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων
Στις ελληνοτουρκικές διαφορές, που εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα αλλά και στην αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εάν δεν επιτευχθεί συνεννόηση με την Τουρκία, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σημείωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα» ότι αν η Αθήνα και η Άγκυρα δεν μπορέσουν να λύσουν τη διαμάχη τους για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, θα πρέπει να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να διευθετήσουν τη διαφωνία.
Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης τον περασμένο μήνα, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από τη νότια ακτή της Τουρκίας στη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, που έχουν πολυετείς θαλάσσιες και εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι παράνομη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.
Θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση των χωρών της περιοχής και στην αποστέρησή τους από τον πλούτο του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχει ως στόχο Ελλάδα και Τουρκία να συζητήσουν τις διαφορές τους σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αναφέρει το Reuters.
«Αλλά θα πρέπει να πούμε με σαφή τρόπο ότι αν δεν βρούμε λύση τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα (πάνω από τις θαλάσσιες ζώνες) πρέπει να κριθεί σε ένα διεθνές όργανο όπως το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Νωρίτερα το Δεκέμβριο, η Κύπρος ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να διαφυλάξει τα υπεράκτια ορυκτά της δικαιώματα.
Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία απάντηση από την Τουρκία στην πρωτοβουλία αυτή.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου ανακάλυψε το φυσικό αέριο το 2011 αλλά βρισκόταν σε διαφωνίες με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες γύρω από το νησί και χορήγησε άδειες σε πολυεθνικές εταιρείες για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπενθυμίζει το Reuters.
Η Τουρκία, η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρει ότι ορισμένες περιοχές της Λευκωσίας λειτουργούν είτε στην τουρκική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα είτε σε περιοχές όπου το αποσχισμένο τουρκοκυπριακό κράτος (σ.σ. ψευδοκράτος) έχει δικαιώματα πάνω σε οποιαδήποτε ευρήματα.
Έχει στείλει μάλιστα τα δικά της πλωτά γεωτρύπανα στη Μεγαλόνησο.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει την εξουσία να εκδίδει δεσμευτικές αποφάσεις, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.

Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης