Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήπως Macron (Γαλλία) και Johnson (Βρετανία) διαπραγματεύτηκαν ένα σκληρό Brexit για να αποδυναμώσουν την Γερμανία;

Μήπως Macron (Γαλλία) και Johnson (Βρετανία) διαπραγματεύτηκαν ένα σκληρό Brexit για να αποδυναμώσουν την Γερμανία;
Το ευρώ καταστρέφεται συστηματικά από τα δηλητηριώδη αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, είναι δύσκολο να διασωθεί η ευρωζώνη και το ευρώ εάν δεν αλλάξουν πολλά και μάλιστα άμεσα.
Κάτι περίεργο συμβαίνει με την Brexit.
Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός Johnson πιέζει για ένα σκληρό Brexit στο παρασκήνιο ενώ στο προσκήνιο μιλάει για deal με την Ευρώπη.
Η μεγάλη νίκη του Johnson στις πρόσφατες εκλογές στην Βρετανία που του εξασφάλισε την μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εποχή της μεγάλης ηγέτιδας των συντηρητικών Μάργκαρετ Θάτσερ τον καθιστούν πολύ ισχυρό στην διαπραγμάτευση για το Brexit.
Ο Johnson ουσιαστικά κατευθύνει τον Nigel Farage στις  διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ Michel Barnier έχει δηλώσει ότι στις 31η Ιανουαρίου 2020 θα υπάρξει deal για Brexit.
Και αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ τότε ή ακόμη έως το τέλος του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσει το Hard Brexit το σκληρό Brexit.
To βασικό ερώτημα είναι τι συμφώνησαν Johnson Βρετανία και Macron Γαλλία στις κρίσιμες επαφές που υπήρξαν τον Οκτώβριο του 2019;
Το κλειδί για να κατανοηθεί τι συμβαίνει είναι η συνεχώς μεταβαλλόμενη δυναμική μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Macron πιέζει ώστε η Γαλλία να αναβαθμιστεί και να ανατρέψει τη Γερμανία ως de facto ρυθμιστή για την ΕΕ.
Θέλει περισσότερη ολοκλήρωση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως δημοσιονομική.
Ο Macron αντιλαμβάνεται ότι το ευρώ έχει σοβαρές αδυναμίες λόγω έλλειψης δημοσιονομικής ολοκλήρωσης.
Για να επιβιώσει το ευρώ πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τρία σημαντικά πράγματα.
1)Πρέπει να υπάρχει μια ενιαία οντότητα ικανή να εκδίδει και να αποσύρει το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ και οι φορολογικές αρχές της ΕΕ πρέπει να έχουν μια σχέση παρόμοια με εκείνη της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

2)Το ευρώ πρέπει να εξασθενίσει σημαντικά για να απομακρύνει το τεράστιο βάρος από τις οικονομίες χωρών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και ακόμη και η Γαλλία.
3)Μεγάλο μέρος του υφιστάμενου κρατικού χρέους πρέπει να μετατραπεί σε ευρωομόλογα, εξαλείφοντας μεγάλο μέρος του χρέους σε κράτη μέλη όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Η ΕΚΤ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο με τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια που κατέχει στον ισολογισμό της από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ διαθέτει μεγάλη ποσότητα χρυσού που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τα νέα της ευρωομόλογα για να πουλήσει αυτό το σχέδιο στις αγορές που θα το αντιμετωπίσουν το σχέδιο αυτό με καχυποψία.
Ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος συνειδητοποίησε ότι οι Βρετανοί δεν θα δεχόταν ποτέ να προδώσουν το Brexit όπως είχε προγραμματιστεί.
Η Γερμανία είναι απορροφημένη με τα δικά της ζητήματα δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει.
Θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ για να κυριαρχεί το οικονομικό μοντέλο Merkel αλλά και για να εκμεταλλευτεί τη βιομηχανική της αντοχή.
Έχει ωφεληθεί πολλαπλώς από την οικονομική κρίση της ευρωζώνης, χώρες όπως η Ελλάδα δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα αλλά η Γερμανία ισχυροποιήθηκε από την κρίση.
Και έπειτα, όταν ετέθη το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους ειδικά στην Ελλάδα χρησιμοποίησαν μηχανισμούς ελέγχου της χώρας που δεν θα την αφήσουν να αναπνεύσει οικονομικά.
Η Ιταλία επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω χρέους.
Αυτός είναι βασικά ο λόγος για τον οποίο το ευρώ σχεδιάστηκε όπως είναι σήμερα.
Δεν ήταν λάθος, αλλά ήταν ένα σχέδιο.
Ο Macron επέβαλλε την Christine Lagarde ως επικεφαλής της ΕΚΤ για να πιέσει για δημοσιονομική ολοκλήρωση και να εκβιάσει πολιτικά τους Γερμανούς να το ακολουθήσουν.
Πως;
Απειλώντας ακόμη και με χρεοκοπία για τα τεράστια δάνεια ύψους 850 δισ. δολαρίων στο σύστημα πληρωμών TARGET 2, που έχουν οι γερμανικές τράπεζες.
Ουσιαστικά έχουν το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης στους ισολογισμούς τους.

Ο Johnson που κέρδισε μεγαλειωδώς στις βρετανικές εκλογές γιατί να θέλει να εμφανιστεί ήπιος;
Ο Nigel Farage και οι άλλοι σκληροί του Brexit κατάλαβαν ότι αυτό ήταν ένα βασικό ζήτημα.
O Farage, γνωρίζει ότι η διάσπαση του βρετανικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΕ και η δημιουργία ενός σκληρού συνόρου, όπως ήταν, είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο Brexit.
Έτσι, Macron και Johnson εξέτασαν το τοπίο καθαρά και με την ευλογία της βρετανικής πολιτικής τάξης διαπραγματεύτηκαν μια διευθέτηση σημεία της οποίας δεν γνωρίζουμε.
Επιτρέποντας στον Johnson και το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπεράσουν τη δημοσιονομική και πολιτική καταιγίδα, ο Macron αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δύναμη έναντι της Γερμανίας, της οποίας η οικονομία είναι αυτή που βλάπτεται περισσότερο από ένα σκληρό Brexit.
Οι Γερμανοί διαχειρίζονται ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα το οποίο αποδυναμώνει το ευρώ και τη Γερμανία ταυτόχρονα.
Η Γερμανία θα επιμείνει στις εγγυήσεις των καταθετών έναντι της διάσωσης της ιταλικής κυβέρνησης.
Αλλά ο Macron συνειδητοποιεί ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει η ΕΕ στην επερχόμενη κρίση χρέους είναι να ξεπεράσει τις αποπληθωριστικές τάσεις της Γερμανίας.
Θα πρέπει να εκτυπώσουν ευρώ δίχως να υπάρχει αύριο.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel έχασε τον αγώνα εξουσίας για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Macron ξέρει ότι οι Ευρωπαίοι εθνικιστές θα ανέβουν τελικά στην εξουσία στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και ενδεχομένως και τη Γερμανία.
Ξέρει ότι έχει πρόβλημα στη Γαλλία.
Ο μόνος τρόπος για να καθησυχάσουν τους εθνικιστές και να τους κρατήσουν στη ζώνη του ευρώ και, τελικά, στην ΕΕ είναι να τους δώσουν ελάφρυνση του χρέους και μεγαλύτερα πλεονεκτήματα από την νομισματική πολιτική.
Ο Matteo Salvini στην Ιταλία το καταλαβαίνει.
Ο Orban στην Ουγγαρία το καταλαβαίνει.
Η συμφωνία Macron και Johnson έδωσε στον Johnson αρκετό περιθώριο για να κερδίσει τις εκλογές έτσι και ο Macron μπορεί να χρησιμοποιήσει το Brexit προς όφελός του στην ΕΕ για να πάρει αυτό που θέλει.
Μπορεί να μην πάρει βέβαια αυτό που θέλει αλλά σίγουρα θα πάρει περισσότερα από αυτά που έχει τώρα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ευθυγραμμίζεται πολιτικά με τις ΗΠΑ υπό το Trump.
Ο Trump θα ξανακερδίσει στις 3 Νοεμβρίου 2020 στις αμερικανικές Προεδρικές εκλογές.
Οι βρετανοί νεοσυντηρητικοί, που αντιπροσωπεύει ο Johnson, θέλουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια σε μια ισχυροποιημένη Ρωσία.
Το Brexit, στο τέλος, μπορεί να είναι περισσότερο χρήσιμο για την ισχυροποίηση της ειδικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η Ευρώπη απομακρύνεται.
Αλλά με το ευρώ να καταστρέφεται συστηματικά από τα δηλητηριώδη αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, είναι δύσκολο να διασωθεί η ευρωζώνη και το ευρώ εάν δεν αλλάξουν πολλά και μάλιστα άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης