Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Ζηνοβία»: Λευκός κλοιός με πολικές θερμοκρασίες - Ανοίγει σταδιακά η Εθνική Αθηνών - Λαμίας - Στις Αφίδνες ο Καραμανλής

«Ζηνοβία»: Λευκός κλοιός με πολικές θερμοκρασίες - Ανοίγει σταδιακά η Εθνική Αθηνών - Λαμίας - Στις Αφίδνες ο Καραμανλής
Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία στην Αθηνών - Λαμίας, αλλά διεξάγεται με χαμηλές ταχύτητες
(upd 5) Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα 30/12 η κακοκαιρία «Ζηνοβία», που εκδηλώνεται με πυκνές χιονοπτώσεις, πολικές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.
Η Ζηνοβία, που θα παραμείνει έως και αύριο Τρίτη 31/12, οπότε και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, έχει ήδη δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.
Έκτακτη επίσκεψη στις Αφίδνες στο σημείο λίγο μετά τα διόδια όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω της έντονης χιονόπτωσης μεταβαίνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Καραγιάννη.
Σκοπός της επίσκεψης είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης όσο το δυνατόν συντομότερα και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Στην κυκλοφορία δόθηκε, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, η νέα εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας που είχε κλείσει και στα δύο ρεύματα, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Σημειώνεται, ότι τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία λεωφορείων και φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.
Παράλληλα, αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το σημείο του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, που είχε διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιοχή Καλοπούλα, στο ρεύμα προς Υμηττό.
Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «Νέα Οδός» εκτιμάται ότι σε δυο ώρες θα ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση και θα λήξουν οι εκτροπές στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στο ρεύμα προς Αθήνα: Σε τμήμα 10 χλμ. από τα ΣΕΑ Σείριος έως και το 37ο χλμ., δόθηκαν υπηρεσίες οδικής ασφάλειας και πλέον με εντολή της τροχαίας και συνοδεία εκχιονιστικών τα οχήματα κινούνται στο ρεύμα προς Αθήνα.
Η ομαλοποίηση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει περισσότερο από μια ώρα.
Στο ρεύμα προς Λαμία: Σε τμήμα περίπου 1,5 χλμ. μετά τα διόδια Αφιδνών, στα οχήματα που είχαν ακινητοποιηθεί ολοκληρώθηκε η παροχή οδικής βοήθειας και συνοδεία εκχιονιστικών κινούνται στο ρεύμα προς Λαμία.
Η ομαλοποίηση εκτιμάται άμεσα.
Στα ΙΧ που βρίσκονται στο τμήμα από Καπανδρίτι έως και Μαλακάσα, προσφέρονται υπηρεσίες οδικής ασφάλειας συνοδεία περιπόλων και εκχιονιστικών μηχανημάτων.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό οδηγών, οι οποίοι βρίσκονται με τα οχήματά τους στον παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας του χιονιού στο ρεύμα προς Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 20χρονος έχει εγκλωβιστεί μέσα στο όχημά του από τα χιόνια στα Δερβενοχώρια.
Στην περιοχή βρίσκεται ερπυστριοφόρο της 1ης ΕΜΑΚ μαζί με Πυροσβέστες από τα Οινόφυτα και την 7ηΕΜΑΚ και επιχειρούν για να φτάσουν στο εγκλωβισμένο από τα χιόνια όχημα.

Image

Η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, το χιόνι κατά περιόδους καλύπτει το οδόστρωμα και οι πολικές θερμοκρασίες το μετατρέπει σε παγετό αλλά στη συνέχεια τα εκχιονιστικά μηχανήματα το απομακρύνουν και ρίχνουν και αλάτι διευκολύνοντας την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομικών και πυροσβεστών που βρίσκονται στο σημείο, το τελευταίο διάστημα τα φαινόμενα γίνονται όλο και περισσότερο έντονα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων ωστόσο όμως υπάρχει μία ετοιμότητα στις αστυνομικές δυνάμεις ακόμη και να διακόψουν την κυκλοφορία στα διόδια της Τραγάνας είτε πρόσκαιρα για να καθαρίσει το οδόστρωμα είτε και για μεγαλύτερο χρονικό αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βαριά οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία από το ύψος της Λαμίας ενημερώνονται για την απαγόρευση έτσι ώστε να ακολουθήσουν διαφορετικό δρομολόγιο και ήδη έχει ξεκινήσει η εκτροπή τους στο παλιό εθνικό δίκτυο από το ύψος των Θερμοπυλών.
Από τη Λαμία και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες φορτηγά αυτοκίνητα των οποίων η συνέχιση του ταξιδιού τους έχει απαγορευτεί.

Image

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει και το απόγευμα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.
Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Γλύφα-Αγιόκαμπος, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου.
Oι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Εντατικοποίηση των προσπαθειών διάνοιξης της Ε.Ο στις Αφίδνες ζήτησε ο περιφερειάρχης Αττικής από τη «Νέα Οδό»


Να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την άμεση διάνοιξη της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από το ύψος διοδίων στις Αφίδνες και στα δύο ρεύματα, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας «Νέα Οδός», μετά την ταλαιπωρία των οδηγών, εξαιτίας της διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Κοινοπραξίας στην περιοχή βρίσκονται ήδη 80 εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ για τη διευκόλυνση των οδηγών γίνονται συνεχείς εκτροπές της κυκλοφορίας.
Στο πλαίσιο αυτό και για την συντομότερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας η Περιφέρεια Αττικής, συνέδραμε στο έργο αποστέλλοντας εκχιονιστικά μηχανήματα στο σημείο που εντοπίζεται το πρόβλημα, παρότι έχει στην ευθύνη της το τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου μόνο μέχρι το ύψος της Μεταμόρφωσης.
Με αφορμή το συμβάν, ο κ Πατούλης επισήμανε, ότι «η Περιφέρεια Αττικής έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για την ταχύτερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας και σε περιοχές που είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της».
Στο μεταξύ συνεργεία της Περιφέρειας συνεχίζουν την προσπάθεια για τη διάνοιξη δρόμων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε περιοχές που υπάρχουν προβλήματα.

Image

Εν τω μεταξύ, διακόπηκε, λόγω της κακοκαιρίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στην περιοχή της Μάνδρας.


Ανακοίνωση της εταιρείας "Νέα Οδός" για τη διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική Αθηνών - Λαμίας

«Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς, ότι έπειτα από σχετικές αποφάσεις των αστυνομικών διευθύνσεων, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων στις περιοχές Μαλακάσας, Υλικής & Μαρτίνου και με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία στα διόδια των Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν τα Οινόφυτα».
   Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Νέα Οδός» σημειώνοντας ότι «για το ρεύμα προς Λαμία και την τεχνητή ανάσχεση στις Αφίδνες, οι οδηγοί μπορούν ακολουθώντας τις υποδείξεις της Τροχαίας να αναστρέψουν στο ρεύμα προς Αθήνα».
Η εταιρεία παρακαλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις έως τη λήξη των φαινομένων.

Χαρδαλιάς (Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας): Διαχειρίσιμα τα προβλήματα

Διαχειρίσιμα χαρακτήρισε τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Ζηνοβία» στις πληγείσες περιοχές ο Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm o κ.Χαρδαλιάς είπε ότι υπάρχουν προβλήματα που όμως είναι διαχειρίσιμα ενώ τόνισε ότι ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε και ότι παραμένει σε ετοιμότητα.
Ερωτηθείς για τα προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο Αθηνών – Λαμίας, ο κ.Χαρδαλιάς είπε πως «δεν υπάρχουν κλειστοί δρόμοι, μόνο λίγη κίνηση στην Αθηνών - Λαμίας, λόγω ατυχήματος».
Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας τόνισε επίσης πως σε αυτές τις καιρικές συνθήκες, καλό θα ήταν να μην πραγματοποιούνται άσκοπες μετακινήσεις.

Απεγκλωβίστηκαν 10 άτομα στη Βοιωτία

Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, δέκα άτομα εγκλωβίστηκαν στα οχήματα τους στην επαρχιακή οδό Οινόης - Βοιωτίας, στο ύψος της Στεφάνης Βοιωτίας.
Χάρη στην παρέμβαση της πυροσβεστικής, που επιχείρησε με τέσσερις πυροσβέστες και δυο οχήματα, τα άτομα απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια και μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της αστυνομίας, στην Βοιωτία οι οδηγοί θα χρειαστούν αλυσίδες για να κινηθούν από την Αράχοβα έως το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και το χωριό Επτάλοφος, όπως επίσης και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού.
Σε ό,τι αφορά την Εύβοια χρειάζονται αλυσίδες για όσους κινούνται από Χαλκίδα προς Αιδηψό και ιδιαίτερα από το 16ο έως το 47ο χιλιόμετρο, αλλά και στους δρόμους της κεντρικής Εύβοιας δηλαδή προς Κερασιά, Σέτα και Στρόπωνες, καθώς η χιονόπτωση εκεί και κυρίως ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα.
Στο νόμο Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, αλλά και στα χωριά της Δυτικής Φωκίδας δηλαδή προς Καστριώτισσα, Στρώμη, Αρτοτίνα και Διχώρι.
Στη Φθιώτιδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για τον δρόμο Λαμίας Καρπενησίου ιδιαίτερα στη Ράχη Τυμφρηστού, όπου τα φαινόμενα μεταβάλλονται.
Στην Ευρυτανία θα χρειαστούν αλυσίδες στο δρόμο από Φουρνά προς Καρδίτσα, στο δρόμο προς Κρίκελλο και Δομνίστα, αλλά και στο δρόμο Καρπενήσι Αγρίνιο μέσω Προυσού, καθώς και για την πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου.

Απαγορευτικό απόπλου λόγω των 10 μποφόρ στο Αιγαίο

Σε ισχύ παραμένει και σήμερα Δευτέρα 30/12 το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.
Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.
Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ .Μαρίνα-Νέα Στύρα, Γλύφα -Αγιόκαμπος, Καβάλα Πρίνου-Θάσου, και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.
Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Εν τω μεταξύ, αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων Ελλήνων επιβαινόντων ιστιοφόρου σκάφους, που παραμένει ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης και θραύσης ιστίων στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας του Αγ. Γεωργίου στον Σαρωνικό.
Δύο από τους επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από παραπλέον πλοίο και ελικόπτερο, ο τρίτος από δεξαμενόπλοιο και ο τέταρτος από βοηθητική λέμβο.
Στο σημείο, όπου επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ επιχείρησε και ελικόπτερο super puma.

Προβλήματα και στα Χανιά

Προβλήματα καταγράφονται και στα Χανιά τόσο με την ηλεκτροδότηση όσο και με το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια .
Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.
Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων.
Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς για το επόμενο διάστημα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.


Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης