Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 2020 θα δοκιμαστούν οι σχέσεις των τραπεζών με μετόχους, εργαζόμενους και πελάτες – Το μέλλον είναι δυσοίωνο

Το 2020 θα δοκιμαστούν οι σχέσεις των τραπεζών με μετόχους, εργαζόμενους και πελάτες – Το μέλλον είναι δυσοίωνο
Το 2020 θα είναι έτος πραγματικής δοκιμασίας για τις ελληνικές τράπεζες - Το μέλλον για όλους είναι δυσοίωνο.
Το 2020 ανατέλλει και συνήθως με την ανατολή μιας νέας χρονιάς οι προσδοκίες ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ότι θα βελτιωθούν τα προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Αυτά όμως αποτελούν μέρος των ευχών όχι της πραγματικότητας που το 2020 θα είναι σκληρή για τις ελληνικές τράπεζες.
Το 2020 θα δοκιμαστούν οι σχέσεις των τραπεζών με τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους.
Γιατί;    
Το 2020 οι τράπεζες υλοποιώντας το πρώτο κύμα εξυγίανσης με τον Ηρακλή όπου θα ενταχθούν 32-33 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, εισέρχονται σε μια δύσκολη φάση των δύσκολων αποφάσεων.
Οι Τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς και γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα κέρδη που επιτυγχάνουν ή θα επιτυγχάνουν στο μέλλον δεν μπορούν να συντηρήσουν τόσους εργαζόμενους.
Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν να διανείμουν μέρισμα 12 χρόνια για όσους το έχουν ξεχάσει.
Το 2020 θα είναι έτος πραγματικής δοκιμασίας για τις ελληνικές τράπεζες.
Το μέλλον για όλους είναι δυσοίωνο.

-Για τους μετόχους επειδή η ώρα της κρίσεως θα έρθει.
Οι τραπεζίτες επιμήκυναν όσο μπορούσαν τον χρόνο υλοποίησης αυξήσεων κεφαλαίου και το αποτέλεσμα αυτής της επιμήκυνσης ήταν η πολύ αργή ανάκαμψη.
Το 2021 ότι και να γίνει οι τράπεζες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου για να ολοκληρώσουν την δεύτερη και πιο επώδυνη φάση της εξυγίανσης των NPEs που κεφαλαιακά είναι κοστοβόρα, να διαθέτουν κεφάλαια για ανάπτυξη και για να βελτιώσουν την ήδη κακή ποιότητα των κεφαλαίων τους.
Οι τράπεζες το 2020 θα κερδίσουν λίγο ακόμη χρόνο εκδίδοντας 2-2,5 δισεκ. ομολογιακά tier 2 αλλά αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν την κεφαλαιακή ανεπάρκεια άπαξ και τα κεφαλαιακά μαξιλάρια περίπου 5 δισεκ. μηδενίζονται για την πρώτη φάση της εξυγίανσης των NPEs
Οι μέτοχοι θα πρέπει να ξαναβάλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη και να συμμετάσχουν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές… που όπως υποστηρίζουμε από το 2016 δεν θα απέχουν από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Αυτό είναι το λογικό σενάριο και στο μέλλον οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν με discount όχι με -70% όπως στο παρελθόν αλλά -25% με -35%.
Υπάρχουν τράπεζες που αποτελούν ειδική περίπτωση.
Η Πειραιώς έχει μπροστά της την λήξη των Cocos 2 δισεκ. ευρώ μετατρέψιμων ομολόγων.
Οι αναφορές ότι θα υπάρξει 4ετής παράταση ή παράταση έως το 2030 δεν πείθουν καθώς θα θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια και από τους οίκους αξιολόγησης θα κριθεί ως credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός.

-Για τους εργαζόμενους των τραπεζών το μέλλον επίσης είναι δυσοίωνο.
Ενώ στην Ευρώπη οι τράπεζες απολύουν συστηματικά και καθολικά για πρώτη φορά ετέθη το θέμα των απολύσεων από την Πειραιώς με τους 24 εργαζόμενους.
Είναι βέβαιον πλέον ότι οι απολύσεις ήρθαν για να μείνουν.
Από την μια η εργασία είναι ιερή αλλά από την άλλη στον κόσμο του ανταγωνισμού ενώ όλες οι επιχειρήσεις – ακόμη και στην Ελλάδα – μπορούν να απολύσουν στις τράπεζες υπάρχουν ισχυρά εμπόδια.
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι με κέρδη 1-1,3 δισεκ. τον χρόνο γιατί αυτές θα είναι οι επιδόσεις των τραπεζών στο μέλλον και με την νέα τεχνολογία στο προσκήνιο απαιτούνται 25.000 εργαζόμενοι στις ελληνικές τράπεζες που σημαίνει ότι… δεν χρειάζονται 12-13 χιλιάδες εργαζόμενοι.
Για την ΟΤΟΕ την Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες αλλά οι μαύρες μέρες θα είναι για τους εργαζομένους.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/biggest%20bank%20cuts.jpg?itok=pie4Jjr7
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/european%20banks%20layoffs.jpg?itok=us3nAEhf
-Για τους πελάτες των τραπεζών το μέλλον είναι επίσης δυσοίωνο σε μια αμφίδρομη σχέση με τις τράπεζες.
Οι τράπεζες έχουν να διαχειριστούν μια μεγάλη δοκιμασία.
Όταν μια επιχείρηση μπορεί να αντλεί κεφάλαια από ομολογιακά με χαμηλά επιτόκια, ο τραπεζικός δανεισμός εγκαταλείπεται.
Οι τράπεζες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα ομολογιακά δάνεια θα πρέπει να προσφέρουν επιτόκια χαμηλότερα των ομολογιακών.
Σε αυτή την περίπτωση όμως πιέζουν τα ήδη πιεσμένα περιθώρια κέρδους τους οπότε το μέλλον είναι άδηλο, αβέβαιο.
Οι τράπεζες αναζητούν λύσεις για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και σίγουρα η μείωση των επιτοκίων δεν είναι λύση αλλά διόγκωση του προβλήματος.

Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν μια δύσκολη 2ετία 2020 και 2021 όπου θα ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις για το μοντέλο ανάπτυξης τους.
Να ακολουθήσουν τις παλαιές πρακτικές είναι αδύνατο να ακολουθήσουν νέες τάσεις πολύ κοστοβόρο.
Θα δοκιμαστούν οι διοικήσεις των τραπεζών γιατί μετράει η εξυγίανση αλλά μετράει ακόμη περισσότερο το σχέδιο για ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης