Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καλαφάτης (ΝΔ): Στα εθνικά μας δίκαια βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές

Καλαφάτης (ΝΔ): Στα εθνικά μας δίκαια βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές
Έχουμε «τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», τονίζει ο Στ. Καλαφάτης
«Ήταν αναμενόμενο, μετά την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ και μετά την παραχώρηση αδειών για έρευνες στα νότια της Κρήτης, να προχωρήσει η Άγκυρα και σε μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην υφαλοκρηπίδα των νησιών αυτών», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Στ. Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
Συμπληρώνει ότι «αυτή τη φορά, έφτασε στο παρανοϊκό σημείο να εξαφανίσει πλήρως τα νησιά αυτά από το χάρτη και να ισχυριστεί ότι συνορεύει με τη Λιβύη, που δεν είναι ούτε δίπλα, ούτε απέναντί της.
Ξέροντας τη διεκδικητική στρατηγική της Άγκυρας, την πρακτική της να επιχειρεί τετελεσμένα, αλλά και την εθνικιστική αλαζονεία του Ερντογάν, τίποτε δεν μπορεί να αιφνιδιάζει.
Άλλωστε ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αγνοεί κανείς τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν», επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης.  
Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τον τρόπο που η κυβέρνηση θα κινηθεί απέναντι στον Erdogan, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. σημειώνει ότι «η Ελλάδα έδρασε και δρα με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση.
Και -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν φοβούμαστε θερμό επεισόδιο.
Έχουμε και τη βούληση και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
«Στα εθνικά μας δίκαια βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω», τονίζει ο κ. Καλαφάτης και επισημαίνει χαρακτηριστικά «θέλουμε την ειρήνη και το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Ακούμε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου, που άλλωστε είναι αναγκαίος -κατά το Δίκαιο της Θάλασσας- για τη σύνταξη συνυποσχετικού κοινής προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, αλλά διάλογος κάτω από εκβιασμούς δεν μπορεί να υπάρξει».
«Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε και τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», προσθέτει.
Για  το Μεταναστευτικό, ο κ. Καλαφάτης τονίζει πως «αλλάξαμε πολιτική και εστιάζουμε ταυτόχρονα στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου, τη δημιουργία κλειστών δομών, την αύξηση των επιστροφών.
Επιδιώκουμε παράλληλα τη διεθνοποίηση του προβλήματος,  την αλλαγή του πλαισίου του Δουβλίνου, τη θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, την κατανομή των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ζητούμε ενίσχυση της frontex για τη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και ευρωπαϊκά, αλλά και ουσιαστική αλληλεγγύη στις χώρες που λόγω της θέσης τους αποτελούν πύλες εισόδου».
Κληθείς να κρίνει την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων αναφέρει πως «κακό είναι να ασκείται ανεύθυνη και διχαστική αντιπολίτευση.
Και δυστυχώς αυτό γίνεται σήμερα».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης