Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο Pinnacle του ΤΧΣ και ο λόγος που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις ελληνικές τράπεζες - Αντιδρούν οι διοικήσεις

Το σχέδιο Pinnacle του ΤΧΣ και ο λόγος που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις ελληνικές τράπεζες - Αντιδρούν οι διοικήσεις
To ΤΧΣ ξεκίνησε την εφαρμογή ενός προγράμματος με την ονομασία Pinnacle βάσει το οποίου το Ταμείο θα επιχειρήσει να μεγιστοποιήσει την αξία των συμμετοχών του στα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα
Να παρατείνει τη συμμετοχή του στις τράπεζες φαίνεται να επιχειρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μολονότι οι ενδιάμεσες συμφωνίες αλλά και τα υπογεγραμμένα μνημόνια προβλέπουν την παρουσία του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες μέχρι τις αρχές του 2022.
Και μολονότι το Ταμείο έχει ήδη την ευκαιρία να ξεκινήσει την αποεπένδυση (ήδη στην Εθνική έχει πιάσει και με το παραπάνω την τιμή της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης) εν τούτοις δε φαίνεται διατεθειμένο άμεσα να ξεκινήσει τη διαδικασία.
Ετσι η διοίκηση του ΤΧΣ εμπνεύστηκε και ξεκίνησε την εφαρμογή ενός προγράμματος με την ονομασία Pinnacle βάσει το οποίου το Ταμείο θα επιχειρήσει να μεγιστοποιήσει την αξία των συμμετοχών του στα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα (στα τρία ουσιαστικά που κατέχει καποιο αξιόλογο ποσοστό).
Τι προβλέπει το πρόγραμμα αυτό;
Μέσα από ερωτηματολόγια και στενή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων το Ταμείο επιχειρεί να στρέψει τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία μετέχει σε μια μεγαλύτερη εξειδίκευση.
Για το Ταμείο ευκταίο θα ήταν κάποια από τις τράπεζες να εξελίξει τις ψηφιακές της εργασίες, κάποια άλλη να αναπτύξει περισσότερες εργασίες στην καταναλωτική πίστη και κάποια άλλη να ισχυροποιήσει τις εργασίες της σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με τον τρόπό αυτόν θα μπορούσαν ενδεχομένως τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να σταθούν καλύτερα και απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό.
Ομως τα παραπάνω δεδομένα θα ήταν δυνατόν να αξιοποιηθούν ως ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για τα πιστωτικά ιδρύμτα αν αυτά λειτουργούσαν μέσα από συνθήκες ομαλότητας κάτι το οποίο ωστόσο δεν συμβαίνει.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μάλλον απρόθυμα την ενδεχόμενη "συμμόρφωση" σε ένα σχέδιο όπως το Pinnacle.
Oπως αναφέρουν στο BN έγκυρα τραπεζικά στελέχη θεωρείται περίπου αδύνατον σε μια περίοδο που οι τράπεζες πρέπει να τρέξουν τις τιτλοποιήσεις για να εξυγειάνουν τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια αλλά και την ίδια στιγμή να προετοιμαστούν τα stress tests συγχρόνως να ασχοληθούν με μια παρόμοια εξειδίκευση.
Αυτή όπως λένε τραπεζικά στελέχη αποτελεί μια πρόταση που θα μπορούσε να εξεταστεί σε μια δεύτερη φάση αφού οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών καθαρίσουν από τα κόκκινα δάνεια και αρχίσουν οι τράπεζες απρόσκοπτα να ασχολούνται και πάλι με τις χορηγήσεις.
Στην παρούσα φάση τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αναμένουν  τις παραδοχές από την ΕΒΑ για την Ελληνική Οικονομία οι οποίες και θα επηρεάσουν την άσκηση στο δυσμενές σενάριο. Κυρίαρχα θέματα για την άσκηση και τις τράπεζες είναι οι παραδοχές για την αύξηση του ΑΕΠ και κυρίως οι παραδοχές για την πορεία των τιμών των ακινήτων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης