Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κλιμακώνει την αντίδρασή της η ΕΒΙΚΕΝ για την αδιαφάνεια της ΔΕΗ στη χρέωση CO2

tags :
Κλιμακώνει την αντίδρασή της η ΕΒΙΚΕΝ για την αδιαφάνεια της ΔΕΗ στη χρέωση CO2
Κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΒΙΚΕΝ, όλα τα μέλη της Ένωσης ανέδειξαν ως πρώτη προτεραιότητά τους την αντιμετώπιση του προβλήματος
Την άμεση παρέμβαση της ΡΑΕ, προκειμένου να επιβάλει στη ΔΕΗ να συμμορφωθεί με τον Κώδικα Προμήθειας σε ό,τι αφορά την αδιαφάνεια στην μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για τον υπολογισμό της χρέωσης CO2 στα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης, ζητεί για μια ακόμη φορά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Το ζήτημα εκκρεμεί εδώ και μήνες, με τη ΡΑΕ να έχει ζητήσει ήδη από τον Μάιο διορθώσεις στον τρόπο υπολογισμού της χρέωσης CO2 στα τιμολόγια ΜΤ και ΥΤ και οπωσδήποτε να συνοδεύεται από αναλυτικό υπολογισμό, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να τον επαληθεύσουν, και τη ΔΕΗ να υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα χωρίς ωστόσο να έχει κάνει την παραμικρή κίνηση.
Το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο μετά τον Σεπτέμβριο μετά τις αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 20% για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση.

Σύσταση της ΡΑΕ τον Μάιο

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα είχε τεθεί στη ΡΑΕ ήδη από την Άνοιξη με δυο επιστολές της ΕΒΙΚΕΝ και τον Μάιο η Αρχή  παρενέβη, συστήνοντας στη ΔΕΗ να συμπεριλάβει στα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης αναλυτικά στοιχεία για τον προσδιορισμό της συγκεκριμένης χρέωσης CO2 ώστε να πληρούνται οι όροι της διαφάνειας και της επαληθευσιμότητας.
Έκτοτε δεν υπήρξε καμία κίνηση από την πλευρά της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει.
Μάλιστα κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΒΙΚΕΝ όλα τα μέλη της Ένωσης ανέδειξαν ως πρώτη προτεραιότητά τους την αντιμετώπιση του προβλήματος της αδιαφάνειας στην χρέωση του CO2 στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

ΕΒΙΚΕΝ: Έκθετη σε πρόστιμο η ΔΕΗ

Επίσης όπως υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις ο μηχανισμός αναπροσαρμογής της χρέωσης του κόστους εκπομπής CO2 που εφαρμόζει η ΔΕΗ είναι αδόκιμος, καθώς δεν αντανακλά τις διακυμάνσεις στο αποτύπωμα άνθρακα το οποίο μεταβάλλεται σημαντικά από μήνα σε μήνα.  
Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ εκθέτουν την επιχείρηση σε κίνδυνο επιβολής προστίμου από τη ΡΑΕ.
Μάλιστα κύκλοι της Ένωσης αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «το θέμα θα πάει μέχρι το τέλος».

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης