Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και Β. Κορέα - Στο -0,76% και τις 23.656,62 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και Β. Κορέα - Στο -0,76% και τις 23.656,62 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,40% στις 28.338 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (30/12) οι αγορές της Ασίας, καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας αντισταθμίστηκς από τις ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις της Βόρειας Κορέας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,76% στις 23.656,62 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Rakuten και Fanuc έκλεισαν με πτώση της τάξεως του -1,06% και -1,81% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα οι μετοχές των Credit Saison και Toyobo ενισχύθηκαν +0,96% και +1,65%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,25% στις 6.804,90 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -0,30% και τις 2.197,67 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά +0,40% στις 28.338 μονάδες, με τις μετοχές των Wharf Real Estate και Geely Automobile σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +3,60% και +1,73% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,32% και τις 12.053,37 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,16% στις 3.040,02 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,29% και τις 10.365,96 μονάδες.
Η κατ' αρχήν εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα στα τέλη του έτους, βοηθώντας τις αγορές στη Wall Street να παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αναμένεται να ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες την ακριβή ημερομηνία υπογραφής της εμπορικής συμφωνίας, πιθανότατα μέσα στον ερχόμενο μήνα.
Επιπλέον, οι τρεις μειώσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησε η Federal Reserve στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 άμβλυναν τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο ύφεσης της αμςεικανικής οικονομίας.
«Ο κύριος οδηγός εξακολουθεί να είναι η επικείμενη υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τον Ιανουάριο, και η επακόλουθη ώθηση που θα ακολουθήσει στην παγκόσμια ανάπτυξη», τόνισε ο αναλυτής της Oanda, Jeffrey Halley, διευκρινίζοντας ότι «το εάν η ανάπτυξη αυτή υλοποιηθεί ή όχι αποτελεί μία ιστορία για μία άλλη μέρα».
Ωστόσο, η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη και γύρω από τη Βόρεια Κορέα, μετά τη συνάντηση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ηγέτης της χώρας Kim Jong Un ζήτησε από τον στρατό και τους διπλωμάτες να προετοιμάσουν «επιθετικά μέτρα» για την προστασία της ασφάλειας και της κυριαρχίας της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Πιονγιάνγκ έχει δώσει διορία στην Ουάσιγκτον μέχρι το τέλος του έτους ώστε να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις προκειμένου οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, περαιτέρω πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Νότιας Κορέας για τον Νοέμβριο του 2019, διευρύνοντας τις απώλειες του προηγούμενου μήνα.
Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί πτώση -1,7%, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -0,3% έναντι απωλειών -2,5% τον Οκτώβριο του 2019.
Όσον αφορά την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου, σημειώθηκε πτώση κατά -0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2018 η παραγωγή υποχώρησε κατά -0,1%.
Ο δείκτης που αφορά τις αποστολές του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε κατά -1,6% σε μηνιαία βάση και κατά -1,9% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων σημείωσε πτώση -0,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019, ενώ αντίθετα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018 καταγράφηκε άνοδος +2,9%.
Επιπλέον, ο δείκτης παραγωγικής ικανότητας για τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά +1,4% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε πτώση -0,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης