Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Δεν είναι στον προγραμματισμό της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο

Κατρούγκαλος: Δεν είναι στον προγραμματισμό της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο
Πρέπει να έχουμε πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Τη θέση ότι δεν είναι στον προγραμματισμό της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει πάντα να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία.
«Πάντα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αφενός για να μειώνεται η ένταση που μπορεί να οδηγήσει από λάθος, από ατύχημα σε ένα θερμό επεισόδιο, γιατί δεν είναι στον προγραμματισμό της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο, άρα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επίσης πρέπει να επιδιώκουμε συστηματικά να σύρουμε στο τραπέζι του διαλόγου την Τουρκία για διερευνητικές επαφές (...)
Αυτός είναι ο άμεσος στόχος τώρα, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και προφανώς συνέχιση της πίεσης προς την Τουρκία με ό,τι μέσο έχουμε» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Κατρούγκαλος.
«Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας, θέλει να δει αν θα μας πιέσει να υποχωρήσουμε στις παράνομες απαιτήσεις της.
Ακριβώς για αυτό το λόγο χρειάζεται το αρραγές μέτωπο, η σταθερότητα του μηνύματος και η ενεργοποίηση της διπλωματίας μας σε όλα τα επίπεδα» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι «το βασικό επίτευγμα της ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας το προηγούμενο διάστημα ήταν πράγματι ο East Med».
«Το άκυρο μνημόνιο (σ.σ. της Τουρκίας) με τη Λιβύη έχει ως σκοπό ουσιαστικά να δημιουργήσει μια ζώνη φραγμού στην προσπάθεια αυτή και έτσι πρέπει να ερμηνευθεί.
Ακόμα και η τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κυριακάτικο «Βήμα» έχει μια ιδιαίτερη προβληματική διατύπωση όταν αναφέρεται στη Χάγη και λέει επί λέξει ότι στη Χάγη μπορούμε να πάμε μόνο για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών.
Το να θέτεις στον πληθυντικό τις θαλάσσιες ζώνες είναι ιδιαίτερα προβληματικό γιατί, προφανώς, ο πληθυντικός δεν αναφέρεται μόνο στην ΑΟΖ που μαζί με την υφαλοκρηπίδα είναι τα μόνα θέματα τα οποία δεχόμαστε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία, και προφανώς να παραπεμφθούν και στη Χάγη, και μπορεί να ερμηνευθεί ότι αναφέρεται και στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στη θαλάσσια ζώνη που αφορά τα χωρικά ύδατα» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.
Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να βλέπουμε με κοινό στρατηγικό πρίσμα τις προκλήσεις στην ΕΕ».
«Eίναι μια από τις μεγάλες μας αδυναμίες, γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικός νάνος.
Πρέπει να έχουμε στην ατζέντα μας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την όσο το δυνατόν ένταξή τους στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, κι αυτό απέδωσε κάθε φορά που το κάναμε αποτελεσματικά» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς για τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, αλλά και τη Γαλλία, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «στην επίσκεψη στην Αμερική πρέπει να υπάρχει ένας πολύ σαφής στόχος, η ρητή υποστήριξη από τον πρόεδρο Trump για τον East Med».
«Πρέπει να υπάρχει υποστήριξη και από τον πρόεδρο Trump είναι το μέγα ζητούμενο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου.
Ως προς τον Πρόεδρο Macron τα πράγματα είναι διαφορετικά (...)
Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τη Γαλλία και σε διμερές επίπεδο - όπου πάντοτε ήταν άριστες - αλλά και στο πλαίσιο το γενικότερο των χωρών των μεσογειακών να είναι πιο δυνατές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης