Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Ζηνοβία»: Σε λευκό κλοιό όλη η χώρα - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Αθηνών - Λαμίας - Καραμανλής: Χωρίς διόδια η διέλευση των οδηγών

«Ζηνοβία»: Σε λευκό κλοιό όλη η χώρα - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Αθηνών - Λαμίας - Καραμανλής: Χωρίς διόδια η διέλευση των οδηγών
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών - Λαμίας, αλλά διεξάγεται με χαμηλές ταχύτητες
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα 30/12 η κακοκαιρία «Ζηνοβία», που εκδηλώνεται με πυκνές χιονοπτώσεις, πολικές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.
Η Ζηνοβία, που θα παραμείνει έως και αύριο Τρίτη 31/12, οπότε και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, δημιούργησε τεράστια προβλήματα.
Εκτάκτως στις Αφίδνες στο σημείο λίγο μετά τα διόδια όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω της έντονης χιονόπτωσης βρέθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Καραγιάννη.
Image
Σκοπός της επίσκεψης είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης όσο το δυνατόν συντομότερα και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Παράλληλα σε δήλωσή του ο κ. Καραμανλής, τόνισε ότι μετά από συμφωνία με τη Νέα Οδό, η διέλευση θα γίνεται χωρίς οι οδηγοί να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν διόδια, έως όπου αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα.
Στη δήλωσή του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: «Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Νέας Οδού στις Αφίδνες, μαζί με τον ΓΓ Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, έχουμε συνεχή συνεργασία με τους υπεύθυνους της Νέας Οδού, τον Αστυνομικό Διευθυντή Βοιωτίας, κο Βρούβα και τον Αστυνομικό Διευθυντή της Τροχαίας Αττικής, κο Λάσκο, για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της κυκλοφορίας.
Η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη αλλά αυτή τη στιγμή ο δρόμος είναι ανοιχτός και στα δυο ρεύματα.
Συνεννοήθηκα με τη Νέα Οδό η διέλευση από τα διόδια να είναι ελεύθερη μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Ζητάμε την κατανόηση των οδηγών και οπωσδήποτε να μην ξεκινούν καν χωρίς να έχουν τοποθετήσει αλυσίδες στα οχήματά τους, γιατί έτσι επιβαρύνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους άλλους.
Η ασφάλεια πάνω απ’όλα»
Στην κυκλοφορία δόθηκε, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, η νέα εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας που είχε κλείσει και στα δύο ρεύματα, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.
Σημειώνεται, ότι τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία λεωφορείων και φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.
Image
Παράλληλα, αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το σημείο του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, που είχε διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιοχή Καλοπούλα, στο ρεύμα προς Υμηττό.
Image
Κορυφώνεται, πάντως, η αγωνία για την πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, καθώς λόγω της συνέχισης της επέλασης της «Ζηνοβίας» προμηνύεται δύσκολο βράδυ για πολλούς νομούς της χώρας, ενώ ενδέχεται να κλείσει και πάλι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Αθηνών - Λαμίας.
Image
Με απίστευτη ταλαιπωρία ήρθαν αντιμέτωποι οι οδηγοί σε πολλούς δρόμους του νομού Αττικής, ενώ στη Μαλακάσα την κατάσταση επιβάρυνε ακόμη περισσότερο η κίνηση των φορτηγών, παρά το απαγορευτικό που είχε επιβληθεί για τη διέλευσή τους.
Φορτηγά, μάλιστα, «διπλώθηκαν» επιτείνοντας το καθεστώς του χάους στην κυκλοφορία.
Image
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου στις 9.30 το βράδυ υπολογίζεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση καθώς έχει σχηματιστεί ουρά 3,5 χιλιομέτρων.
Παράλληλα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλής ενημερωνόταν συνεχώς από νωρίς το απόγευμα για την εξέλιξη του προβλήματος και περίπου στις 7.15 μμ μετέβη επιτόπου για να συντονίσει από κοντά την κατάσταση. 
Image
Στη Μαλακάσα έπεφτε μετά τις δυο το μεσημέρι πυκνό χιόνι δυσκολεύοντας παρά πολύ τον αποχιονισμό από τα μηχανήματα της Νέας Οδού.
Η τροχαία προκαλούσε συνεχώς τεχνητές ανασχέσεις τις κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να ελέγξει τη ροή της κυκλοφορίας.   
Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η Νέα Οδός να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία στα διόδια των Αφιδνών για όσους κατευθύνονταν προς Λαμία και στα Διόδια των Θηβών για όσους κατευθύνονταν προς Αθήνα, δίνοντας παράλληλα διεξόδους για όσους ήθελαν να επιστρέψουν προς τα πίσω. 
Image
Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει και το απόγευμα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.
Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Γλύφα-Αγιόκαμπος, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου.
Oι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.
Image
Πού γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας

Παραμένουν σε ισχύ οι παρακάτω εκτροπές που πραγματοποιούνται σύμφωνα με εντολή της Τροχαίας:

- Διακοπή κυκλοφορίας στο ύψος του Σταθμού Διοδίων Θήβας, ρεύμα προς Αθήνα: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Λαμία
- Διακοπή κυκλοφορίας στον Ανισόπεδο Κόμβο «Βαθύ» ρεύμα προς Σχηματάρι: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Χαλκίδα

Από τη Νέα Οδό εκτιμούν ότι σε μια ώρα θα ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση και θα λήξουν οι εκτροπές συνολικά, ενώ ζητούν από τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Πού χρειάζονται αλυσίδες


Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της αστυνομίας, στην Βοιωτία οι οδηγοί θα χρειαστούν αλυσίδες για να κινηθούν από την Αράχοβα έως το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και το χωριό Επτάλοφος, όπως επίσης και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού.
Σε ό,τι αφορά την Εύβοια χρειάζονται αλυσίδες για όσους κινούνται από Χαλκίδα προς Αιδηψό και ιδιαίτερα από το 16ο έως το 47ο χιλιόμετρο, αλλά και στους δρόμους της κεντρικής Εύβοιας δηλαδή προς Κερασιά, Σέτα και Στρόπωνες, καθώς η χιονόπτωση εκεί και κυρίως ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα.
Στο νόμο Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, αλλά και στα χωριά της Δυτικής Φωκίδας δηλαδή προς Καστριώτισσα, Στρώμη, Αρτοτίνα και Διχώρι.
Image
Στη Φθιώτιδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για τον δρόμο Λαμίας Καρπενησίου ιδιαίτερα στη Ράχη Τυμφρηστού, όπου τα φαινόμενα μεταβάλλονται.
Στην Ευρυτανία θα χρειαστούν αλυσίδες στο δρόμο από Φουρνά προς Καρδίτσα, στο δρόμο προς Κρίκελλο και Δομνίστα, αλλά και στο δρόμο Καρπενήσι Αγρίνιο μέσω Προυσού, καθώς και για την πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης