Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Wells Fargo: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 8-10 χρόνια για να αναπληρώσει την απώλεια του εθνικού πλούτου λόγω κρίσης

Wells Fargo: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 8-10 χρόνια για να αναπληρώσει την απώλεια του εθνικού πλούτου λόγω κρίσης
Για να μπορέσει η Ελλάδα να αναπληρώσει το χαμένος έδαφος ως προς τον εθνικό πλούτο θα πρέπει για 8 χρόνια να επιτυγχάνει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2,5% ή 20% αύξηση του ΑΕΠ που ισοδυναμεί με σημερινές αξίες 40 δισ.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 8 με 10 χρόνια για να αναπληρώσει τον χαμένο εθνικό πλούτο λόγω της κρίσης που έπληξε καίρια τις οικονομικές δομές, διατυπώνει οικονομολόγος της Wells Fargo στο bankingnews.
Μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες και από τις μεγαλύτερες διεθνώς με 1,9 τρισεκ. δολάρια ενεργητικό εκτιμάει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε σχέση με την κορύφωσης της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.
Ωστόσο η ζημία που έχει προκαλέσει στον οικονομικό ιστό η κρίση είναι πολύ μεγάλη, έπληξε τις παραγωγικές δυνάμεις, τις τράπεζες διάβρωσε τα θεμέλια της εθνικής οικονομίας.
Κατά την αμερικανική τράπεζα θα απαιτηθούν περίπου 8 με 10 χρόνια ώστε η Ελλάδα να αναπληρώσει όλο το χαμένος έδαφος της περιόδου 2010 με 2018.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να αναπληρώσει το χαμένος έδαφος ως προς τον εθνικό πλούτο θα πρέπει
1)Για 8 χρόνια να επιτυγχάνει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2,5% ή 20% αύξηση του ΑΕΠ που ισοδυναμεί με σημερινές αξίες 40 δισεκ. πρόσθετος εθνικός πλούτος
2)Θα πρέπει η ανεργία να μειωθεί σε ποσοστά κάτω από 8%, η παραγωγικότητα να αυξηθεί σχεδόν 20% και ταυτόχρονα να αυξηθεί και η κατανάλωση μαζί με τις επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές άνω του 15% σταθερά.
3)Οι τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν οριστικά το κεφάλαιο NPEs, θα πρέπει τα προβληματικά δάνεια να υποχωρήσουν στο 5% του συνόλου από 43% της τρέχουσας περιόδου και ταυτόχρονα να αρχίσουν να αυξάνουν τους ισολογισμούς τους με ρυθμό 7-8 δισεκ. ετησίως.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα αποτελεί για την 10ετία που φεύγει το σημείο αναφοράς παγκοσμίως, πως μια χώρα που καταστρέφεται μπορεί να βρει ξανά τον δρόμο της προς την κανονικότητα.
Ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι εύκολη γιατί στην εξίσωση δεν έχουμε προσμετρήσει τον παράγοντα διεθνής οικονομία, κεντρικές τράπεζες, νομισματική χαλάρωση μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Πόσο ακόμη θα κρατήσει ο ανοδικός οικονομικός κύκλος;
Ήδη στις ΗΠΑ πλησιάζει τα 11 χρόνια και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε διάρκεια στην παγκόσμια ιστορία.
Κάποια στιγμή ο οικονομικός κύκλος θα γυρίσει σε καθοδικό και αυτή η μεγάλη αλλαγή διεθνώς θα επιδράσει και στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης