Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Έκρηξη» στις εισαγωγές LNG στην Ευρώπη στο τρίτο 3μηνο του 2019

tags :
«Έκρηξη» στις εισαγωγές LNG στην Ευρώπη στο τρίτο 3μηνο του 2019
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά καύσιμα στην ΕΕ μειώθηκε κατά 35%
Εντυπωσιακή άνοδο των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή αλλά και μείωση της χρήσης του άνθρακα, καταγράφει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2019, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά καύσιμα στην ΕΕ μειώθηκε κατά 35% και οι εισαγωγές άνθρακα από χώρες εκτός της ΕΕ ήταν σχεδόν 40% χαμηλότερες, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ όλων των εποχών. Αντίθετα οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, ύψους 75% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2019 με σημαντικότερους προμηθευτές LNG για την Ευρώπη, το Κατάρ (35% όλων των εισαγωγών), τη Ρωσία (15%), τη Νιγηρία (14%) και τις ΗΠΑ (12%).

«Σύμμαχος» η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου

Παράλληλα καταγράφηκε σημαντική πτώση στη χρήση άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ αυξήθηκε η χρήση φυσικού αερίου.
Τη στροφή στο φυσικό αέριο ενίσχυσε η πτώση των τιμών του σε χαμηλά επίπεδα πολυετίας σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές του CO2, όπως αναφέρει η έκθεση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη τάση καταγράφεται και στην Ελλάδα με την λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ να μειώνεται τον Σεπτέμβριο κατά 49% σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2018, ενώ αντιθέτως τον ίδιο μήνα η χρήση φυσικού αερίου ως καυσίμου παραγωγής ηλεκτρισμού αυξήθηκε 15% έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου χρόνου.

Στο 33% το μερίδιο των ΑΠΕ

Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μίγμα ενέργειας της ΕΕ έφτασε το 33%, υψηλότερο από το αντίστοιχο μερίδιο στην Ινδία (27%), στην Κίνα (26%) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (15%).
Χάρη στην αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ και την εντατικοποίηση της μετάβασης από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά περισσότερο από 10% φέτος, σύμφωνα με την έκθεση.
Τα στοιχεία της Κομισιόν για την αγορά φυσικού αερίου δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης αερίου κατά 7% σε σχέση με τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 2018 και αύξηση κατά 20% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτρική ενέργεια.
Η παραγωγή αερίου των χωρών της ΕΕ μειώθηκε κατά 9% ενώ οι καθαρές εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 0,5% ετησίως.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης