Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερή η άνοδος για τον χρυσό και το 2020 λόγω Brexit και αμερικανικών εκλογών - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

tags :
Σταθερή η άνοδος για τον χρυσό και το 2020 λόγω Brexit και αμερικανικών εκλογών - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Το 2019 η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο της τελευταίας δεκαετίας
Οι τελευταίες ημέρες του 2019 είδαν την τιμή του χρυσού να καταγράφει μία σταθερή άνοδο, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.
Σε αντίθεση με το 2018, όταν και ο χρυσός παρέμενε κοντά στη «ζώνη» των 1.300 δολαρίων ανά ουγγιά, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους ο χρυσός «έσπασε» το φράγμα των 1.500 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο βρέθηκε κατά τους τελευταίους πέντε μήνες ήταν τα 1.472 δολάρια ανά ουγγιά.
Η τιμή συμβολαίου παραδόσεως χρυσού για τον Φεβρουάριο του 2020 διαπραγματεύεται μέχρι στιγμής κοντά στη ζώνη των 1.525 δολαρίων ανά ουγγιά, ενώ τα συνολικά κέρδη για το 2019 ανέρχονται στο +19%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο της τελευταίας δεκαετίας.
Δύο από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν τους επενδυτές στον χρυσό ήταν η εμπορική διαμάχη των προηγούμενων μηνών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς και η πτώση του αμερικανικού δολαρίου.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου δημιούργησαν ανησυχίες αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στρέφοντας τους επενδυτές στο «ασφαλές καταφύγιο» του πολύτιμου μετάλλου.
Παράλληλα, η πτώση του αμερικανικού δολαρίου κατά τους τελευταίους μήνες ενίσχυσε επίσης τη θέση του χρυσού, καθώς το ασθενέσθερο νόμισμα καθιστά φθηνότερο το πολύτιμο μέταλλο για του κατόχους ξένου συναλλάγματος.
Ωστόσο, η αναλύτρια αγορών της CMC Markets, Margaret Yang Yan, εκτιμά ότι «η ανοδική πορεία για τον χρυσό είναι περιορισμένη, επειδή ο κύκλος της ποσοτικής χαλάρωησς ή της μείωσης των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί για τώρα και δε βλέπουμε κάποια πιθανότητα μειώσεων επιτοκίων το 2020».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα εντός του έτους η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε σε τρεις μειώσεις επιτοκίων προτού ανακοινώσει παύση της διαδικασίας, τουλάχιστον όσον αφορά τους πρώτους μήνες του 2020.


Η πορεία της τιμής του χρυσού κατά τη διάρκεια του 2019

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Benzinga, Todd Shriber, επεσήμανε ότι το ασθενέσθερο δολάριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τιμή του χρυσού το νέο έτος.
«Μερικές φορές ο αντίκτυπος του αποδυναμωμένου δολαρίου μπορεί να διαρκέσει μερικόυς μήνες, ακόμα και επτά μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Shriber, για να προσθέσει ότι «εάν δούμε κάτι τέτοιο να συνεχίζεται το επόμενο έτος, πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερο άνοδο για τον χρυσό βραχυπρόθεσμα».
Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρυσό θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω καθώς θα πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.
«Ίσως δούμε μία στροφή από τις μετοχές αυτόν τον Μάιο και τον Ιούνιο προς ασφαλέστερες επενδύσεις για την καλοκαιρινή περίοδο», υπογράμμισε ο αναλυτής της Benzinga, διευκρινίζοντας ότι «ο χρυσός υα μπορούσε να εδραιωθεί σε μία ηγετική θέση τους μήνες πριν από τον Νοέμβριο».
Όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αρκετοί αναλυτές αντιμετωπίζουν τον χρυσό ως έναν αντισταθμιστικό παράγοντας απέναντι στο ενδεχόμενο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ή απογοήτευσης σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
«Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι η εμπορική συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα», αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της Insignia Consultants, Chintan Karnani, διευκρινίζοντας ότι «ο χρυσός και το ασήμι θα υποχωρήσουν μόνο όταν υπογραφεί η συμφωνία και δημοσιευθούν οι λεπτομέρειες».
Παράλληλα, οι πρόσφατες εντάσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές θα είναι αρκετές ώστε να διατηρήσουν τον χρυσό σε ανοδική τροχιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Goldman Sachs.
Η επενδυτική τράπεζα μάλιστα εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ακόμα και στα 1.600 δολάρια ανά ουγγιά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και να παραμείνει εκεί για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η πορεία της τιμής του χρυσού κατά τα τελευταία πέντε χρόνια

Όσον αφορά την πλευρά των επενδυτών, αρκετοί είναι εκείνοι που τάσσονται υπέρ ενός νέου ράλι μέσα στο 2020, καθώς θεωρούν πως ορισμένα ζητήματα που απασχόλησαν τη διεθνή κοινότητα το 2019, όπως ήταν οι εμπορικές εντάσεις και το Brexit, θα παραμείνουν έως έναν βαθμό και το νέο έτος στο προσκήνιο.
Εφόσον η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν στη συνέχεια την εμπορική σχέση που θα έχουν στη μετά-Brexit εποχή.
Η νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψιν τη διαδικασία που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτές τις περιπτώσεις.
Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η συμφωνία θα πρέπει να δωθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο της κάθε χώρας, μία διαδικασία η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί αρκετά χρονοβόρα.
Ο διευθυντής επενδυτικών ερευνών του World Gold Council, Juan Carlos Artigas, είναι επίσης επιφυλακτικός και απέναντι στο πρόσφατο ράλι των αγορών, εκτιμώντας ότι η άνοδος δε βασίζεται σε θεμελιώδη και ότι θα υπάρξει πτώση εντός του νέου έτους.
Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, ο αριθμός των επενδυτών που θα επιστρέψουν στο «ασφαλές καταφύγιο» του χρυσού αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εντός του νέου έτους.
Μέχρι να υπάρξει πλήρης επίλυση των εμπορικών διαφορών ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, καθώς και αποκλιμάκωση των εντάσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, τα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά θα αποτελέσουν το «ψυχολογικό όριο» για το πολύτιμο μέταλλο.
Στον αντίποδα, η ανοδική πορεία του χρυσού θα μπορούσε να συνεχιστεί το καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 εάν η Federal Reserve αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να διατηρήσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης