Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλάζουν όλα σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα - Αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός

Αλλάζουν όλα σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα - Αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός
Διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ξεκινά το υπουργείο Εργασίας για τους νέους κατώτατους μισθούς, τις τριετίες, τις ΣΣΕ, την ηλεκτρονική κάρτα, τα μπλοκάκια
Διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ και ΕΤΕ) για την διαμόρφωση νέου κατώτατου μισθού από το 2021 πρόκειται να εγκαινιάσει στις αρχές του επόμενου μήνα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, για περισσότερους από 1.000.000 μισθωτούς.
Στόχος του διαλόγου είναι η συνδιαμόρφωση νέων κατωτάτων αποδοχών με στόχο στις αλλαγές που θα νομοθετηθούν από τον προσεχή Ιούνιο να συμπεριλαμβάνεται και η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των «ωριμάνσεων» τριετιών, κατά της καταβολής των οποίων έχουν προσφύγει οι εργοδοτικές οργανώσεις.
Ταυτόχρονα με το «πακέτο» των μισθών αναμένονται οι  νομοθετικές παρεμβάσεις για την «Εργάνη ΙΙ», το ψηφιακό ωράριο και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς εντός του 2020,  είναι οι εξής:

1.  Νέος κατώτατος μισθός.

Τις προτάσεις των εταίρων κατά τη διαβούλευση θα τις συγκεντρώσει το ΚΕΠΕ το οποίο ταυτόχρονα με την τεκμηρίωση  θα συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου.
Ως το τέλος Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από το 2021.

2.  Τριετίες.
Μέχρι τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη των τριετιών για την πλειοψηφία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα κρίνει κατά πόσο δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 θα συνεχίσουν να δικαιούνται (ή θα χάσουν) τα επιδόματα ύψους έως και 195 ευρώ τον μήνα.
Η απόφαση για τις τριετίες αναμένεται να γίνει γνωστή πριν από τη θεσμοθέτηση του νέου ελάχιστου μισθού και ημερομισθίου.
Οι βιομήχανοι – που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ – ζητούν μισθό 650 ευρώ για όλους, χωρίς τριετίες. Σημειώνεται ότι σήμερα οι τριετίες ισχύουν μόνο για όσους εργαζομένους είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία μέχρι το 2012.
Για τους υπόλοιπους οι τριετίες είναι «παγωμένες» – με μνημονιακό νόμο – έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%.

3.  Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Αναμένεται η έκδοση  τριών εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων.
Η πρώτη θα εξειδικεύει τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που θα εξαιρούνται από εθνικές και τοπικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, όπως και οι κατηγορίες όρων των συλλογικών συμβάσεων από τις οποίες θα εξαιρούνται οι επιχειρήσεις αυτές.
Η δεύτερη υπουργική απόφαση θα εξειδικεύει τις περιπτώσεις όπου η επιχειρησιακή σύμβαση θα υπερισχύει της κλαδικής. Δηλαδή στις επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα όπου θα ισχύουν χαμηλότεροι μισθοί έναντι των υψηλότερων κλαδικών μισθών.
Η τρίτη θα εξειδικεύει τις περιπτώσεις εκείνες των επιχειρήσεων (με σοβαρά οικονομικά προβλήματα) που θα εξαιρούνται από κλαδικές συμβάσεις οι οποίες θα κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές από τον υπουργό Εργασίας (επέκταση σύμβασης στο σύνολο της χώρας).

4.  Ψηφιακό ωράριο και ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Με το νομοσχέδιο για την «Εργάνη ΙΙ» καθιερώνονται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και το ψηφιακό ωράριο.
Το σχέδιο έχει ως στόχο την υποδηλωμένη εργασία και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός του 2020.
Θα ξεκινήσει πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα στο λιανικό εμπόριο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στόχος είναι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί καθολικά σε όλον τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τα τέλη του 2020.
Θα υπάρχει ψηφιακή σύνδεση της νέας κάρτας μισθωτών με το σύστημα «Εργάνη», ενώ συζητείται η διασύνδεση του συστήματος με τον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορούν διασταυρώνονται τα δεδομένα για την εργασία και την ασφάλιση των μισθωτών.
Η νέα ηλεκτρονική κάρτα θα είναι εισόδου – εξόδου, με στόχο να προκύπτουν καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τον χρόνο εργασίας.
Θεσμοθετήθηκε αρχικά το 2011, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

5.  Εργόσημο και μπλοκάκια στην «Εργάνη».
Οι απασχολούμενοι με «μπλοκάκι» σε έως δύο εργοδότες και οι απασχολούμενοι με εργόσημο πρέπει πλέον να καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» (άρθρο 60 του Ν. 4635/2019).

6.  Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων «Περσέας».
Θα λειτουργεί ως μηχανισμός επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών.
Στο λευκό μητρώο θα εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις που επιδεικνύουν τεκμηριωμένα συμμόρφωση με όλες τις πρόνοιες της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Οι συγκεκριμένοι εργοδότες θα έχουν ασφαλιστικά φορολογικά και άλλα κίνητρα.
Για την ένταξη στο μητρώο θα απαιτείται η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Οι συνεπείς επιχειρήσεις θα εξαιρούνται από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών και θα επιβραβεύονται με επιπλέον μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης