Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT για EastMed: Το Ισραήλ αποκτά πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και η Τουρκία γίνεται… έξαλλη - Το μήνυμα Erdogan μέσω… Λιβύης

FT για EastMed: Το Ισραήλ αποκτά πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και η Τουρκία γίνεται… έξαλλη - Το μήνυμα Erdogan μέσω… Λιβύης
Σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία -μέσω τη συμφωνίας με τη Λιβύη- έστειλε μήνυμα στους γείτονες της ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται από τη… μοιρασιά
Στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αναφέρονται σήμερα (2/1/2020) οι Financial Times σχολιάζοντας ότι «το project δίνει στο Ισραήλ πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά έχει κάνει έξαλλη την Τουρκία».
«Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος αναμένεται να υπογράψουν μια συμφωνία που θα θέσει τις βάσεις για έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη, αλλά υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκλειστεί από τη διαχείριση του πλούτου της Μεσογείου» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ότι θα χαλάσει το παιχνίδι όσων προσπαθούν να την εγκλωβίσουν στα χερσαία σύνορα.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέχει καμία δραστηριότητα που είναι κατά των συμφερόντων της στην περιοχή.
Οποιοδήποτε σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay και συμπλήρωσε «Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν υποκύψει σε απειλές ή κυρώσεις».
Επισημαίνεται ότι το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο σχετικού συμφώνου που υπεγράφη με την κυβέρνηση της Τρίπολης τον Νοέμβριου του 2019.
Ο Michael Harari από του think-tank του Ισραήλ, Mitvim, και πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο δήλωσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους γείτονες της ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται από τη διαχείριση του φυσικού πλούτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης