Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street - Στο +0,82% ο S&P 500 - Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street - Στο +0,82% ο S&P 500 - Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές
Αισιοδοξία στις αγορές για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, εν όψει της υπογραφής της συμφωνίας για τη «Φάση 1» στις 15 Ιανουαρίου 2020
(upd3) Θετικό ήταν το κλίμα στις διεθνείς αγορές, στην πρώτη συνεδρίαση του 2020, εν μέσω αισιοδοξίας για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ  - Κίνας, εν όψει της υπογραφής της συμφωνίας για τη «Φάση 1», με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν σημαντική άνοδο, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street.
Image
Κέρδη 1,16% για τον Dow Jones στις 28.870 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,82% στις 3.257 μονάδες, ενώ κατά 1,33% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 9.092 μονάδες
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές εταιρειών παραγωγής ημιαγωγών με την Advanced Micro Devices να ενισχύεται 7%, τις Taiwan Semiconductor στο +3,35 και την Micron Tech να εμφανίζει κέρδη που ξεπέρασαν το 3%.
Στο 2,4% η μετοχή της KLA και στο 1,74% αυτή της Intel, ενώ η Apple ήταν μία από τις καλύτερες μετοχές του Dow Jones με άνοδο της τάξης του 2,2%.
«Ξεκινάμε τη χρονιά με χαμόγελο.
Πέραν από τα γεωπολιτικά θέματα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη σε θέματα που αφορούν την οικονομία, με τις περισσότερες ανακοινώσεις να είναι θετικές», εκτιμά ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ήταν ένα εξαιρετικό έτος για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τον δείκτη – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500 να εμφανίζει κέρδη 28,9%, δηλαδή να καταγράφει την καλύτερη πορεία του από το 2013, όταν είχε άνοδο 29,6%.
Στο 22,3% διαμορφώθηκε η άνοδος για τον Dow Jones, ενώ ένα έτος-σταθμό βίωσε ο τεχνολογικός Nasdaq με ενίσχυση της τάξης του 35%.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο στις 222 χιλ. υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου, με τα στοιχεία να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 2.000, στις 222.000, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 225 χιλ. νέες αιτήσεις.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Επί ευρωπαϊκού εδάφους άνοδο 0,93% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 419,72 μονάδες, ανακάμπτοντας από τις απώλειες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.
Ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς έκλεισε το 2019 με τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς υποχώρησαν οι φόβοι για μία ύφεση και ορισμένες από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ακολούθησαν χαλαρή νομισματική πολιτική.
Image
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX είχε άνοδο 1,03% στις 13.385 μονάδες, αγνοώντας τα στοιχεία που έδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα τον Δεκέμβριο 2019, με τον ρυθμό μείωσης της παραγωγής να επιταχύνεται για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Image
Οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank είχαν άλμα 5%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,82% στις 7.604 μονάδες, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 είχε κέρδη 1,06% στις 6.041 μονάδες.
H μετοχή της Airbus εκτινάχθηκε μετά από δημοσίευμα που αναφέρει ότι ξεπέρασε τη Boeing και έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων στον κόσμο.
Image
Ο τίτλος κατέγραφε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τριών μηνών, καθώς δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι παρέδωσε 863 αεροπλάνα το 2019, περισσότερα απ' ό,τι προβλεπόταν.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,4% στις 23.836 μονάδες.
Στις 9.691 μονάδες έκλεισε ο IBEX 35 με άνοδο 1,49%.
Image
Στο ταμπλό, οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών, που είναι ευαίσθητες στο εμπόριο, καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη, ακολουθούμενες από τις τραπεζικές μετοχές.
Σηματοδοτώντας ότι είναι έτοιμη να ενισχύσει την κινεζική οικονομία που επιβραδύνεται, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε χθες τον συντελεστή υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών για όγδοη φορά από το 2018, με την τελευταία μείωση να οδηγεί στην αποδέσμευση περίπου 800 δισ. γιουάν για τις τράπεζες.
Image
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα για τον μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (2/1) στοιχεία της Markit, εν μέσω πτώσης στην παραγωγή των ειχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 43,7 μονάδες, καθώς απόμακρύνθηκε από τα υψηλά πέντε μηνών και τις 44,1 μονάδες στις οποίες βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2019.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης εμφανίστηκε ενισχυμένος σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των 43,4 μονάδων, παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών, ενώ οι εισροές νέων επιχειρήσεων υποχώρησαν για 15ο συνεχόμενο μήνα.
Επιπλέον, ο υποδείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε τη μικρότερη πτώση για ολόκληρο το 2019, ενώ ο υποδείκτης που σχετίζετια με την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για το 2020 σκαρφάλωσε σε υψηλά 15 μηνών.
«Ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας έκλεισε το 2019 με άλλη μία αδύναμο επίοδη και παραμένει ένα αγκάθι στην πλευρά της οικονομίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, προσθέτοντας ότι «οι παρατεταμένες περικοπές στον αριθμό εργαζομένων στα εργοστάσια εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τις μέχρι στιγμής σταθερές καταναλωτικές δαπάνες της Γερμανίας».
«Οι δείκτες νέων παραγγελιών και προσδοκιών για την παραγωγή δίνουν περισσότερο θετικά σημάδια καθώς προχωράμε στο νέο έτος», υπογράμμισε ο κ. Smith, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε πως «η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας και μία πιθανώς σαφέστερη πορεία για το Brexit καθιστούν τη διεθνή σκηνή περισσότερο σταθερή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης