Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε για 11ο συνεχόμενο μήνα ο μεταποιητικός κλάδος τον Δεκέμβριο 2019 - Στις 46,3 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε για 11ο συνεχόμενο μήνα ο μεταποιητικός κλάδος τον Δεκέμβριο 2019 - Στις 46,3 μονάδες ο PMI
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε σημαντική πτώση στις 46,1 μονάδες
Συρρίκνωση για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (2/1) στοιχεία της Markit, τα οποία υποδεικνύουν ότι ο κλάδος ενδέχεται υπό πίεση στις αρχές του νέου έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 46,3 μονάδες, έναντι 46,9 μονάδων τον Νοέμβριο του 2019 και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 45,9 μονάδες.
Παρά την οριακή επιτάχυνση που κατέγραψε ο δείκτης σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, παράμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων καθ' όλη τη διάρκεια του 2019, με εξαίρεση τον Ιανουάριο.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδους, και ο οποίος αποτελεί δείγμα για την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας, κατέγραψε σημαντική πτώση στις 46,1 μονάδες, έναντι 47,4 μονάδων προηγουμένως.
Επιπλέον, ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στις 46,6 μονάδες, έναντι 46,7 μονάδων τον Νοέμβριο του 2019, γεγονός που, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής, οδήγησε σε περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας.
«Οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη ανέφεραν μία άσχημη πτώση στα τέλη του 2019, καθώς η παραγωγή υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2012», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η έρευνα είναι ενδεικτική της πτώσης του -1,5% που σημειώθηκε στην παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο, αποτελώντας σοβαρό πρόβλημα για την ευρύτερη οικονομία».
«Αν και οι επιχειρήσεις εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξες σχετικά με το νέο έτος, η επιστροφή στην ανάπτυξη παραμένει αρκετά μακριά δεδομένου ότι οι νέες εισροές παραγγελιών συνέχισαν να μειώνονται με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά ετών», τόνισε ο κ. Williamson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης