Χατζηδάκης: Ορόσημο για τη βιωσιμότητα του EastMed το προσύμφωνο συνεργασίας ΔΕΠΑ - Energean

Χατζηδάκης: Ορόσημο για τη βιωσιμότητα του EastMed το προσύμφωνο συνεργασίας ΔΕΠΑ - Energean
Εντός Ιανουαρίου θα έχουν επιλεγεί σχεδόν όλοι οι ανάδοχοι για τις τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές μελέτες (FEED) και η λεπτομερής υποθαλάσσια έρευνα (DMS)
Ορόσημο για τη βιωσιμότητα του αγωγού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «όνειρο» από αναλυτές, που αμφισβητούσαν την πραγματοποίησή του, χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης την υπογραφή του προσύμφωνου συνεργασίας (Letter of Intent) ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Energean.
«Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα δείχνουμε ένα όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και εταιρείες, τα οποία συνασπίζονται στην υπεράσπιση του Δικαίου και την προώθηση συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα», πρόσθεσε ο υπουργός.
Όπως συμπλήρωσε, το προσύμφωνο αφορά την προμήθεια 2 bcm από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, το οποίο αντιστοιχεί στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι υπόλοιπες ποσότητες θα προέλθουν από άλλα κοιτάσματα, όπως για παράδειγμα από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του Λεβιάθαν στον Ισραήλ και τον «Γλαύκο» στην Κύπρο.
Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως το έργο ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., ανοίγοντας μία νέα ενεργειακή όδευση για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, ως η πλέον δυναμική επιλογή για την τροφοδοσία της Ε.Ε. από αποθέματα αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Όσον αφορά την κατασκευή του, μίλησε για ένα δρόμο που «δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά ανηφορικός και δύσκολος». Όπως συμπλήρωσε, «έχουμε την πρόθεση να τον διαβούμε».
Αναφερόμενος στη Διακρατική Συμφωνία, που θα υπογραφεί σε λίγες ώρες στο Ζάππειο, σημείωσε πως δεν στρέφεται εναντίον οποιαδήποτε χώρας, αλλά στην κατεύθυνση ενός συνασπισμού χωρών που βλέπει την ενέργεια όχι ως εστία συγκρούσεων, αλλά ως καταλύτη για την ειρήνη και την  ευημερία.
Από την πλευρά της ΔΕΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, σημείωσε πως το προσύμφωνο διεθνοποιεί περαιτέρω τον ρόλο της εταιρείας. Συμπλήρωσε ότι εντός Ιανουαρίου θα έχουν επιλεγεί σχεδόν όλοι οι ανάδοχοι για τις τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές μελέτες (FEED) και η λεπτομερής υποθαλάσσια έρευνα (DMS) που είναι απαραίτητες για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.
O Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean, επισήμανε πως το FPSO της εταιρείας διαθέτει ελεύθερη δυναμικότητα 2 bcm, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη ΔΕΠΑ. Επίσης, στο Karish North υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες για να καλυφθεί η συμφωνία, τη στιγμή που η εταιρεία διαθέτει άδειες έρευνας 9 ακόμη παραχωρήσεων στην ισραηλινή ΑΟΖ, από τις οποίες εκτιμάται πως θα υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις.

Image
 
Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS