Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το σχέδιο Putin για παγκόσμια κυριαρχία της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου

Το σχέδιο Putin για παγκόσμια κυριαρχία της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου
Με τον Nord Stream 2, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει ολοκληρώσει αρκετά μεγάλα έργα φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια
Προς την κατάκτηση της παγκόσμιας κυριαρχίας στην αγορά φυσικού αερίου οδεύει η Ρωσία του Vladimir Putin,με τον Ρώσο πρόεδρο να θέτει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό του.
Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του αγωγού Nord Stream 2, η Ρωσία αναφέρει ότι θα κατασκευάσει και θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο τον αγωγό φυσικού αερίου που έχει διχάσει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Με τον Nord Stream 2, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει ολοκληρώσει αρκετά μεγάλα έργα φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, γράφει ο αρθρογράφος της Bloomberg Opinion Europe's Leonid Bershidsky.
Τα projects αυτά θα ολοκληρώσουν το σχέδιο του Putin, όχι μόνο να εξακολουθήσει να κατέχει μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αλλά και να εξάγει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κίνα και να εκμεταλλευτεί το αυξανόμενο μερίδιο του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ο Nord Stream 2 αποτελεί το τελευταίο έργο του σχεδίου του Putin για ενέργεια και γεωπολιτική κυριαρχία στον κόσμο.
Η Ρωσία κατέχει ήδη το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.
Το Nord Stream 2, όταν ολοκληρωθεί - επειδή η Ρωσία πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί το προσεχές έτος παρά τις κυρώσεις - έχει ως στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την εμβέλεια της Μόσχας στη βορειοευρωπαϊκή αγορά παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Πριν από τον Nord Stream 2, η Ρωσία θα έχει ξεκινήσει τον TurkStream, μέσω του οποίου π ρωσικός κολοσσός Gazprom θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Τουρκία και στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, μια περιοχή που εξαρτάται ήδη από το ρωσικό εφοδιασμό με φυσικό αέριο.
Ο Putin και ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan πρόκειται να εγκαινιάσουν επίσημα τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream στις 8 Ιανουαρίου.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Gazprom, η οποία και ηγείται του έργου Nord Stream 2 για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ξεκίνησε το τεράστιο έργο αγωγού Power of Siberia για να παραδώσει φυσικό αέριο στην Κίνα, η κατανάλωση και οι εισαγωγές αερίου της οποίας πρόκειται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.
Ενώ η Gazprom δρομολογεί νέους αγωγούς, μεγαλύτερος ιδιωτικός παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Novatek, ενισχύεθ την αρουσία της στην παγκόσμια αγορά.
 Η Novatek, η οποία ήδη εξάγει LNG από το εργοστάσιο υγραερίου Yamal, έδωσε τον Σεπτέμβριο το πράσινο φως στο δεύτερο μεγάλο έργο LNG, Arctic LNG 2 στη χερσόνησο Gydan.
κατά τη διάρκεια του έτους, η Ρωσία προσέφερε μεγάλες ποσότητες ΥΦΑ στην Ευρώπη, εκτός από τις προμήθειες αγωγών που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των
Το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οι εισαγωγές LNG της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 102% σε ετήσια βάση, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει το 19% των εισαγωγών, πίσω μόνο από το Κατάρ με 30% και μπροστά από τις ΗΠΑ με 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενισχύθηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.
Ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται για το μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ έπληξαν το σχέδιο Nord Stream 2 της Ρωσίας με κυρώσεις καθυστερώντας την ολοκλήρωση του έργου τουλάχιστον για μερικούς μήνες.
Ωστόσο, ο Putin και η Γερμανίδα καγκελάριος Αngela Merkel, επιβεβαίωσαν σε τηλεφωνική συνέντευξη τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν περαιτέρω το σχέδιο Nord Stream 2, δήλωσε το Κρεμλίνο την Κυριακή.
Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το έργο έχουν διχάσει την Ευρώπη, ενώ η Γερμανία επικρίνει την παρέμβαση των ΗΠΑ στις ενεργειακές πολιτικές και τα έργα της ΕΕ.
Παρά την αναπόφευκτη καθυστέρηση του Nord Stream 2, η Ρωσία κοιτάζει προς το μέλλον, καθώς ο Putin έχει θέσει τα θεμέλια της παγκόσμιας κυριαρχίας στην αγορά φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης