Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μητσοτάκης: Κόμβος ενεργειακής ασφάλειας ο EastMed - Netanyahu: Ιστορική ημέρα για όλους - Στήριξη από ΗΠΑ, αντίδραση από Τουρκία

Μητσοτάκης: Κόμβος ενεργειακής ασφάλειας ο EastMed - Netanyahu: Ιστορική ημέρα για όλους - Στήριξη από ΗΠΑ, αντίδραση από Τουρκία
Την τεράστια σημασία του EastMed για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών
(upd) Τη μέγιστη σημασία του αγωγού EastMed για το σύνολο της περιοχής υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών.
Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι ο αγωγός EastMed δημιουργεί ένα νέον κόμβο ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή αλλά και γεωστρατηγική, ενισχύοντας την παρουσία και των τριών χωρών σε έναν ιδιαίτερα ισχυρό κλάδο, ενώ η ΕΕ έχει στηρίξει πλήρως το εν λόγω έργο.
Δεν παρέλειψε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, τονίζοντας ότι «ο αγωγός EastMed δεν απειλεί κανέναν».
Όπως ήταν φυσικό υπήρξε αντίδραση και από την Άγκυρα, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του να υποστηρίζει ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια να αγνοηθεί η Τουρκία θα πέσει στο κενό»
Ωστόσο, λίγο αργότερα ήρθε ως έμμεση απάντηση στις τουρκικές δηλώσεις η στήριξη από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέσω του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt ο οποίος τόνισε την πολιτική και διπλωματική σημασία αυτής της νέας συμφωνίας σε ανάρτησή του στο Twitter.
 
Image
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό «Ο EastMed είναι το επιστέγασμα μιας διακρατικής συνεργασίας που οικοδομείται εδώ και χρόνια.
Η εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί μια εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο αγωγός EastMed θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου.
Η ΕΕ έχει υποστηρίξει τον EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος.
Για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης»
Image
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «Ο EastMed υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ.
Η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής
Η συμφωνία θα αναδειχτεί ακόμη περισσότερο όταν θα υπογραφεί και από την Ιταλία, που είμαι σίγουρος ότι θα γίνει πολύ σύντομα.
Το κοινό μας συμφέρον πρέπει να ενώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ειδικά για θέματα που έχουν διεθνή διάσταση.
Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.
Τα τριμερή σχήματα συνεργασίας όπως της Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δεν στρέφονται κατά κανενός.
Ο EastMed είναι ένα αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής».
«Ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, θα έχει προφανείς θετικές συνέπειες για τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμά του.
Αποτελεί όμως και συμβολή στην ειρήνη και στην γεωπολιτική σταθερότητα. Γιατί αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας των λαών, και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων» είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο νέος αγωγός θα αναβαθμίσει την γεωστρατηγική υπεραξία και τον περιφερειακό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο, «δίνοντας επίσης στρατηγικό βάθος και στην πολυεπίπεδη συνεργασία μας με το Ισραήλ, και απλώνοντας ένα τόξο ευημερίας που διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο, φτάνοντας μέχρι την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
«Ειδικά η εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, σε συνδυασμό με τις στενότατες παραδοσιακές μας σχέσεις με την Αίγυπτο και τον μετριοπαθή αραβικό κόσμο, αποτελεί μία εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια απειλείται από συγκρούσεις, ανακατατάξεις και αδιέξοδους αναθεωρητισμούς» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, είπε ότι ο αγωγός προσφέρει περισσότερη ευελιξία και ανεξαρτησία στις πηγές ενέργειας της Ευρώπης.
«Γι' αυτό άλλωστε, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει τον Eastmed σε όλες τις φάσεις της ωρίμανσής του, ως έργο κοινού ενδιαφέροντος» υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ελλάδας να αντικαταστήσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες, το αργότερο μέχρι το 2028, και να σταματήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη μέχρι το τέλος του 2023.
«Κατά συνέπεια, και για την Ελλάδα η πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο έχει μεγάλη σημασία» τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου «που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα».
Και γι' αυτό «υποστηρίζεται σθεναρά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την ψήφιση του Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act από την Αμερικανική Γερουσία, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
«Ο EastMed, σε συνδυασμό με την κατασκευή της δεξαμενής επαναεριοποίησης, του λεγόμενου FCRU, στην Αλεξανδρούπολη, καθιστά τη χώρα μας έναν κρίσιμο παίκτη στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ανατολικής αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα οφέλη για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι πολλά: «Προκύπτουν τόσο από τα έσοδα της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου σε νέες περιοχές, όσο και από τη μείωση των τιμών στην τελική αγορά. Ο αγωγός αυτός, προσβλέπουμε ότι θα μπορεί στο μέλλον να μεταφέρει και τους ενεργειακούς πόρους που ελπίζουμε να βρούμε νότια της Κύπρου, αλλά και στο Ιόνιο, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και έχει ακόμα μεγάλη σημασία το γεγονός, ότι ο αγωγός αυτός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την παρουσία, στη σημερινή τελετή υπογραφής, και υπουργών που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Η πολιτική μας πρέπει να έχει συνέχεια. Και το κοινό μας συμφέρον πρέπει να ενώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ειδικά όσον αφορά σε θέματα τα οποία έχουν μια διεθνή διάσταση και μια εθνική διάσταση» είπε.
Τέλος και αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ B. Netanyahu για την εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία τους, όπως σημείωσε, κατέληξε λέγοντας πως ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και επισήμανε ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας - όπως αυτό μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ - δεν στρέφονται κατά κανενός.
Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοιχτή σε όλους, «υπό μια, όμως, βασική προϋπόθεση: Να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας».

Αναστασιάδης: Ιστορικό γεγονός η σημερινή υπογραφή για τον αγωγό EastMed

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η εν λόγω συνεργασία δεν αποκλείει καμία χώρα, εφόσον, όμως αυτή σέβεται το διεθνές δίκαιο, σε μία δήλωση που σαφώς φωτογραφίζει την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο «Οι συνεργασίες μας, βασιζόμενες στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αποτυπώνουν τα πλεονεκτήματα που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινά συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να απομονώνονται.
Επιβεβαιώνουμε πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές ή κενές περιεχομένου συζητήσεις».
Με την υπογραφή της Συμφωνίας, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «επιβεβαιώνουμε με τον πλέον απτό τρόπο πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία».
Μιλώντας για τη σημασία του αγωγού, ο Πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε πως έργα όπως ο «Eastmed», ενέχουν τεράστιο συλλογικό όφελος τόσο για τις τρεις χώρες όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ η υλοποίηση του θα συμβάλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενέταξε τη σημερινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την υλοποίηση του αγωγού «Eastmed», «στην κοινή θέση πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις, πολλαπλασιάζοντας τη στρατηγική τους αξία και συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στην περιοχή».
Μια πεποίθηση, όπως επισήμανε, «που συμμερίζεται και η πλειοψηφία των κρατών της περιοχής, μέσω της ίδρυσης του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου από την Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστίνη, το οποίο έχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως «ουδόλως τυχαία και η απόφαση της Ένωσης για χρηματοδότηση των τεχνικών μελετών κατασκευής του αγωγού, ενώ, την ίδια στιγμή, η όλη γεωστρατηγική σημασία του αγωγού αναγνωρίζεται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέσω, μεταξύ άλλων, και με την υιοθέτηση πρόσφατα του Eastmed Act».
Εστιάζοντας περαιτέρω στην τριμερή συνεργασία, είπε πως έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής αξίας, «το οποίο εδράζεται στις ιστορικά κοινές μας αξίες, με στόχο την οριστική επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την κοινή πεποίθηση πως οι συνεργασίες μας, βασιζόμενες στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και του ειλικρινούς διαλόγου, αποτυπώνουν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες, στόχους και συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να αυτοαπομονώνονται.
Στο σημείο αυτό ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας και προσέθεσε: «Το αντίθετο, όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη σεβασμό στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών».
Καταληκτικά ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε εκ νέου την υπογραφή της σημερινής ιστορικής Συμφωνίας για τον «Eastmed», όπως σημείωσε και επανέλαβε: «Μιας συμφωνίας που δεν στρέφεται ενάντια οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θαλάσσης».
Τέλος, είπε πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως πέραν του αγωγού «EastMed», οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως «EuroAsia Interconnector», ένα έργο το οποίο επίσης χαίρει της έμπρακτης στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε.

Netanyahu: Ιστορική ημέρα για το Ισραήλ - Καθίσταται μία ενεργειακή χώρα

Ως μία ιστορική ημέρα για το Ισραήλ, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Β. Netanyahu, προσκαλώντας παράλληλα Ιταλία και Αίγυπτο να συμμετέχουν στο έργο.
«Είναι μια ιστορική ημέρα για το Ισραήλ, που γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα, λίγες μέρες μετά και το άνοιγμα του κοιτάσματος Λεβιάθαν.
Με τον αγωγό EastMed δεν πηγαίνουμε εναντίον κανενός, δουλεύομε για το καλό των λαών μας», επεσήμανε ο κ. Netanyahu.
Χαιρετίζοντας τη Συμφωνία του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα για τον αγωγό ΕastMed, διαμήνυσε πως είναι πολύ σημαντική και προσθέτει ακόμα περισσότερο στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.
Επανέλαβε με τη σειρά του, μετά τους κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, ότι η Συμφωνία αυτή δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά «δουλεύουμε υπέρ των αξιών όλων, δουλεύουμε για το καλό των λαών μας» και προσέθεσε: «Εμείς ζητάμε και προσκαλούμε οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί, καταρχήν η Ιταλία, κατόπιν η Αίγυπτος, να συνδράμει.
Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά στη σημασία της συμφωνίας αυτής για τις σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου είπε: «Υπάρχει μία ιστορική ανωμαλία την οποία έχουν ζήσει οι χώρες μας.
Στην Αθήνα και στην Ιερουσαλήμ δημιουργήσαμε τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού.
Η Ελλάδα και το Ισραήλ, από τη μία μεριά, η Κύπρος στη μέση, δημιουργήσαμε τις αξίες οι οποίες έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα.
Όμως, στη σύγχρονη εποχή, υπήρχε μία έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των χωρών μας.
Αυτό όμως το διορθώσαμε».
Ειδικότερα, εστιάζοντας στη σημερινή τριμερή συνάντηση στο Ζάππειο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρατήρησε πως ήταν η έβδομη και έκανε λόγο για συνάντηση ιστορικής σημασίας, που αναβαθμίζει τη συνεργασία των τριών χωρών σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο για να προμηθεύσουν με ενέργεια την Ευρώπη.
Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση του Ισραήλ για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στα αποθέματα φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν, λέγοντας πως εκεί υπάρχει μεγάλη ποσότητα, η οποία μεταφράζεται σε πολύ μεγάλες οικονομικές απολαβές.
Τέλος, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με τους 'Αραβες γείτονες του, επισημαίνοντας πως το γεγονός αυτό ενισχύει την ειρήνη, την ευημερία και την καλή γειτονία στην ευρύτερη περιοχή.

Αγωγός EastMed


Ο αγωγός EastMed, ο οποίος σχεδιάζεται να λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα έργα της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί σήμερα το πιο ώριμο έργο για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) για τη δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα συνδέει τις νέες πηγές φυσικού αερίου της Ανατ. Μεσογείου και τις αγορές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ΝΑ Ευρώπης.
Τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου, με εξαίρεση αυτά της Αιγύπτου, εκτιμάται ότι επαρκούν για την κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ιορδανίας προσκείμενων αγορών επιτρέποντας την εξαγωγή περίπου 25 Bcm/έτος.
Το έργο EastMed αναγνωρίζεται, από το 2013, ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), βάσει του κανονισμού της ΕΕ 347/2013 και στον πλέον πρόσφατο κατάλογο που δημοσιεύθηκε από την Ε. Επιτροπή στις 31 Οκτωβρίου 2019 συμπεριλαμβάνεται στην ίδια ομάδα έργων με τον υποθαλάσσιο αγωγό Poseidon.  
Η αναγνώριση των Έργων του Αγωγού EastMed και Ποσειδών ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς παρέχει πρόσβαση σε συν-χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεξαγωγή μελετών αλλά και μελλοντικά για έργα κατασκευής.
Κατά την περίοδο 2015-2018 η ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. που ανήκει κατά 50% στη ΔΕΠΑ και κατά 50% στην Edison, με την υποστήριξη επιχορήγησης 2 εκατ. € από την ΕΕ, ολοκλήρωσε τις τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές μελέτες (pre-FEED phase), επιβεβαιώνοντας ότι το Έργο του Αγωγού EastMed είναι τεχνικά εφικτό, οικονομικά βιώσιμο, ανταγωνιστικό, και συμπληρωματικό με εναλλακτικές εξαγωγικές προτάσεις στην περιοχή.
Image
Τον Ιούνιο του 2018, το Έργο του Αγωγού EastMed έλαβε πρόσθετη συν-χρηματοδότηση από το πρόγραμμα CEF (Connect Europe Facility) της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικού ποσού 34,5 εκ.
Η σχετική συμφωνία επιχορήγησης μεταξύ της ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλύπτει δραστηριότητες που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της φάσης FEED (τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές μελέτες καθώς και την Λεπτομερή Υποθαλάσσια Έρευνα (DMS) και την ωρίμανση του έργου σε επίπεδο λήψης Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID)
Τον Σεπτέμβριο 2019, η INEA (θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπεύθυνο για το προαναφερόμενο πρόγραμμα συν-χρηματοδότησης), εκταμίευσε προπληρωμή ποσού 13,8 εκ. € προς άμεση υποστήριξη του Έργου.
Image
H επιχορήγηση του συνολικού ποσού, έως 34,5 εκ.€, υπόκειται σε αξιολόγηση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής (INEA και άλλες συναρμόδιες διευθύνσεις) κατόπιν της ολοκλήρωσης των συν-χρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων.
Προκειμένου η ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. να προχωρήσει στην επόμενη φάση ανάπτυξης του έργου, οι Μέτοχοι της Εταιρείας έχουν προσδιορίσει Την ανάγκη να εφαρμοστεί μία ταχεία προσέγγιση αποσκοπώντας στην πλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) εντός 2 – 3 ετών.
Το συνολικό κόστος αυτών των ενεργειών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα περίπου 70 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Εφόσον η τελική επενδυτική απόφαση ληφθεί το 2022 και ξεκινήσει αμέσως η κατασκευή του το έργο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2025.
Το Δεκέμβριο του 2018 ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας για τη σύναψη Διακυβερνητικής Συμφωνίας (IGA) για την υποστήριξη της υλοποίησης του έργου.
Το κείμενο έλαβε τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2019.
To θέμα του East Med συζητήθηκε όλους τους τελευταίους μήνες μεταξύ των υπουργών Ενέργειας,  της Ελλάδας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Ισραήλ, κ. Yuval Steinitz και της Κύπρου, κ. Γιώργου Λακκοτρύπη. Ιδιαίτερα το ζήτημα συζητήθηκε στα τέλη Ιουλίου του 2019, στο Κάιρο, στο πλαίσιο του East Med Gas Forum, στις 7 Αυγούστου στη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, παρουσία των ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά και στη διμερή συνάντηση μεταξύ των κ. Κωστή Χατζηδάκη και κ. Yuval Steinitz στις 10 Δεκεμβρίου 2019 στη Μαδρίτη.
Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν αυτήν τη συνάντηση είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες αμφισβητούσε το δικαίωμα των χωρών να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού.
Στη συνέχεια υπήρξαν συνεννοήσεις μεταξύ του κ.  Κυριάκου Μητσοτάκη, του κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κ. Νίκου Αναστασιάδη και τελικώς αποφασίσθηκε η υπογραφή της συμφωνίας στις 2 Ιανουαρίου του 2020 στην Αθήνα.
Image

Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Μήκος: 1.872 χλμ., εκ των οποίων 1.335 χλμ. περίπου υποθαλάσσιο τμήμα και 537 χλμ. περίπου χερσαίο.
Αρχική Δυναμικότητα: 10 ΔΚΜ φ.α. ετησίως.
Επέκταση Δυναμικότητας: έως 20 ΔΚΜ φ.α. ετησίως.
Προϋπολογισμός (για την αρχική δυναμικότητα): 5,2 δισ. ΕΥΡΩ.

Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline («EastMed») αποσκοπεί στην απευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας.
Εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, με σχεδιαζόμενη δυναμικότητα 10 ΔΚΜ φ.α. ετησίως, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ.
Το έργο αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

• 165χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.
• 732χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.
• 421χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.
• 292 χλμ περίπου για τη διάσχιση της Πελοπόννησο μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου
• 17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.
• 245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.

Στο Φλωροβούνι προβλέπεται η διασύνδεσή του με τον υποθαλάσσιο αγωγού φ.α. Ελλάδας – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους 210 χλμ περίπου.
Το κόστος κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ ανέρχεται σε 0.9 δισ. ΕΥΡΩ.
Από το καλοκαίρι του 2014, την ανάπτυξη του αγωγού EastMed έχει αναλάβει  και διεκπεραιώνει η  ελληνική εταιρεία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.», στην οποία συμμετέχουν ισοµερώς η ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON.
Το κόστος του αγωγού Eastmed μέχρι την Ιταλία έχει υπολογισθεί σε περίπου 6 δισ. $.  
Ωστόσο, με τη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη, η δυναμικότητα του αγωγού ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, μεταφέροντας με οικονομίες κλίμακας ποσότητες πέραν των 10 ΔΚΜ ετησίως του αρχικού σχεδιασμού του, γεγονός το οποίο θα αλλάξει άρδην την οικονομική δυναμική του έργου.

Τα γεγονότα που... θολώνουν το τοπίο

Ωστόσο, ενώ η Ελλάδα έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed... ορισμένα γεγονότα θολώνουν το τοπίο.
-Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ζητάει κοινοβουλευτική ασυλία στο Ισραήλ προκειμένου να μην διωχθεί για τα 3 αδικήματα που κατηγορείται μεταξύ των οποίων απάτη και διαφθορά.
-Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Mike Pompeo ανακοίνωσε ότι δεν θα επισκεφθεί την Κύπρο επικαλούμενος τις εξελίξεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βαγδάτη του Ιράκ όπου η κατάσταση παραμένει έκκρυθμη.
-Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εμφανίζεται διαλλακτικότερος τονίζοντας ότι υπό όρους η Τουρκία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Λιβύη αλλά προκλητικότατος όσον αφορά τον αγωγό EastMed τονίζοντας ότι θα τον καταστρέψουν.

Αναλυτικότερα:

Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

Η τελετή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα γίνει παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu ο οποίος πραγματοποιεί 2 έως τις 4 Ιανουαρίου επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τους οποίος θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Netanyahu θα συμμετάσχει σε τριμερή σύνοδο με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Αναστασιάδη, και θα ακολουθήσει η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας (IGA), Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου για τον αγωγό East Med.
Μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης επικοινώνησε  με τους κ. Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με τον κ. Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής και τους προσκάλεσε να παραστούν στην τελετή υπογραφής για τον EastMed, ως πρώην υπουργοί Ενέργειας που συνέβαλαν στην προώθηση του αγωγού.
Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων.
Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται – κατ΄εξαίρεσιν ίσως - η συνέχεια της εξωτερικής και  ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Γι΄αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους Γιάννη Μανιάτη, Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην τελετή για τον EastMed,  καθώς  συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη.
Με σοβαρότητα και εθνική ενότητα μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή Ελλάδα».
Υπογραμμίζεται ότι ενόψει της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την υπογραφή του EastMed, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας), κ. Stefano Patuanelli,  απέστειλε επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».
Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, κ. κ. Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη.

O Netanyahu θα ζητήσει κοινοβουλευτική ασυλία για να μην διωχθεί για 3 αδικήματα

Ωστόσο ένα 24ωρο πριν την υπογαφή της συμφωνίας...
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ανακοίνωσε πως θα ζητήσει κοινοβουλευτική ασυλία προκειμένου να μην διωχθεί για τα 3 αδικήματα που κατηγορείται μεταξύ των οποίων απάτη και διαφθορά.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σήμερα Τετάρτη 1/1/2020, ανέφερε ως θα επιδιώξει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική ασυλία αναφορικά με τις τρεις κατηγορίες διαφθοράς με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, μία εξέλιξη που θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες ακόμη τις διαδικασίες για ποινική του δίωξη, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC.
Στις δηλώσεις αυτές προέβη λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η σχετική διορία αίτησης ασυλίας, υποστηρίζοντας πως οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα και για τούτο δικαιούται την προστασία της κοινοβουλευτικής ασυλίας.
Υπενθυμίζεται πως ο Netanyahu κρίθηκε υπόλογος τον περασμένο Νοέμβριο για τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης και στην περίπτωση που αιτηθεί κοινοβουλευτική ασυλία, η δίκη θα καθυστερήσει.
Εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο έχει εγκλωβισθεί η πολιτική ζωή του Ισραήλ, το Κοινοβούλιο είναι φύσει αδύνατον να συζητήσει και να αποφασίσει για το αίτημα του Netanyahu πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 2ας Μαρτίου.

Ο Pompeo δεν θα πάει στην Κύπρο

Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Mike Pompeo ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου 2020 ότι δεν θα επισκεφθεί την Κύπρο επικαλούμενος τις εξελίξεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βαγδάτη του Ιράκ όπου η κατάσταση παραμένει έκκρυθμη
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται δήλωση της εκπροσώπου του State Department, Morgan Ortagus, η απόφαση για αναβολή της επίσημης περιοδείας λήφθηκε λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ιράκ.
Συγκεκριμένα, η περιοδεία του Pompeo αναβλήθηκε «λόγω της ανάγκης του γραμματέα να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, για να συνεχίσει να παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη κατάσταση στο Ιράκ και να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ασφάλεια των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Morgan Ortagus σε ανάρτησή του στο Twitter.
Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος επρόκειτο να είναι ο τελευταίος σταθμός στο ταξίδι του κ. Pompeo καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει να επισκεφτεί Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης