Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ναυτιλιακό γύρω - γύρω όλοι 2,5 εκ ευρώ από τη Newsphone, οι βασικοί μέτοχοι και τα ζητήματα εφαρμογής του νόμου

tags :
Το ναυτιλιακό γύρω - γύρω όλοι 2,5 εκ ευρώ από τη Newsphone, οι βασικοί μέτοχοι και τα ζητήματα εφαρμογής του νόμου
Οι αόρατες γνωμοδοτήσεις της Ernst & Young, ο ορκωτός και τα ερωτήματα
Σωρεία ερωτημάτων δημιουργούν οι κινήσεις που γίνονται από τη Newsphone Hellas τη  γνωστή εταιρία από το 11880 σε σχέση με εταιρίες του ναυτιλιακού τομέα που ελέγχονται από τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης.
Ειδικότερα με το από 14.06.2019 πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου της μητρικής εταιρείας αποφασίσθηκαν τα εξής:
 
❖ Αγορά από την κατά 100% θυγατρική της Εταιρεία «ΕΡΓΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ – ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑNΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», 250 μετοχών εκδόσεως της επίσης θυγατρικής της εταιρείας «ΛΕΒΑΝΤΕ ΦΕΡΡΙΣ V ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», έναντι τιμήματος € 25.000 Ευρώ προκειμένου η μητρική εταιρεία να αποκτήσει το 100% αυτής.

❖ Παραίτηση της μητρικής εταιρείας από το δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσού € 25.000,00 στην «ΛΕΒΑΝΤΕ ΦΕΡΡΙΣ V ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», υπέρ των κκ Γεωργίου Θεοδόση – Μαλιούρη και Ευστράτιου Απέργη και την υπερψήφιση από την Εταιρεία της ανωτέρω αύξησης.

❖ Υπερψήφιση από την μητρική εταιρεία της επιλεκτικής μείωσης μετοχικού κεφαλαίου της Ναυτικής Εταιρείας κατά ποσό € 2.525.000 με την ακύρωση των 25.250 μετοχών που κατέχει η Εταιρεία και την επιστροφή σε αυτή ποσού € 2.525.000.

❖ Κατάρτιση σύμβασης δανείου ποσού € 2.500.000 προς την συνδεδεμένη εταιρεία «ΛΕΒΑΝΤΕ ΦΕΡΡΙΣ ΙΙΙ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις «τα ανωτέρω αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τις σχετικές γνωμοδοτήσεις της «ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών», σύμφωνα με το άρθρο 101 του ν. 4548/2018, επί του δικαίου και εύλογου των ανωτέρω συναλλαγών.
Τα ζητήματα όμως που προκύπτουν είναι σημαντικά καθώς με βάση το άρθρο 101 του νόμου 4548 αναφέρει ότι επί εταιρείας με μετοχές εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά, η ανακοίνωση για τη συναλλαγή συνοδεύεται από την έκθεση που προβλέπεται να συνταχθεί για το εύλογο και δίκαιο της διαδικασίας.
Τέτοια έκθεση στο Χρηματιστήριο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ενώ η Newsphone κάνει λόγο για γνωμοδοτήσεις όπου θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνει γνωστό ποιος τις έχει υπογράψει για λογαριασμό της Ernst & Young.
Πέραν αυτού επισημαίνεται ότι ΛΕΒΑΝΤΕ ΦΕΡΡΙΣ V ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ιδρύθηκε με την από 16.11.2018 σύμβαση σύστασης ναυτικής εταιρείας του Ν.959/79 και κατατέθηκε στο Μητρώο Ναυτικών Εταιρειών στις 30/11/2018 με κεφάλαιο που εισέφερε κατά 99% η εισηγμένη.  
Δηλαδή η εταιρία ιδρύθηκε με χρήματα της εισηγμένης και έξι μήνες μετά τα χρήματα γύρισαν πίσω και η εταιρία πέρασε στους βασικούς μετόχους της εισηγμένης. Μάλιστα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας εξαφανίστηκε λόγω επιστροφής και έγινε μόλις 25.000 ευρώ με τα ίδια κεφάλαια να διαμορφώνονται σε 11.882 ευρώ. στις 30/6/2019 είχε πάντως έσοδα 1,8 εκ ευρώ και καθαρά μετά φόρων κέρδη 6,5 ευρώ ενώ το ενεργητικό της ήταν 11,8 εκ ευρώ λόγω αγοράς πλοίων με το δανεισμό να ανέρχεται σε 11.77 εκ ευρώ.
Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι η ώρα που τα χρήματα (2,525 εκ ευρώ) εμφανίζεται να επιστρέφουν στην εταιρία λόγω αποεπένδυσης ταυτόχρονα ξαναβγαίνουν για να πάνε σε άλλη συνδεδεμένη εταιρία του ναυτιλιακού τομέα που ανήκει στον όμιλο ΙΟΝΙΑΝ ΓΚΡΟΥΠ ελεγχόμενο από τους βασικούς μετόχους της Newsphone.
Κατ ουσίαν δηλαδή τα χρήματα δεν επιστρέφουν αλλά μεταφέρονται εντός του ναυτιλιακού ομίλου των βασικών μετόχων χωρίς κανένας να γνωρίζει ούτε να αναφέρονται και τα ενδομιλικά δάνεια μεταξύ των ναυτιλιακών εταιριών ώστε να είναι ξεκάθαρο τι πραγματικά συμβαίνει.
Σημειώνεται ότι η newsphone αναφέρει πως το δάνειο κρίθηκε εύλογη και δίκαιη συναλλαγή μετά από έκθεση που διενεργήθηκε από ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρία της οποίας το όνομα δεν αναφέρει.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ορκωτός ελεγκτής της Newsphone δεν κάνει καμία μνεία στην υπόθεση ενώ σημειώνεται ότι είναι ο ίδιος ελεγκτής που ελέγχει και την πρώην θυγατρική ΛΕΒΑΝΤΕ.
Το γεγονός υποδηλώνει ότι θεωρεί κανονική τη διαδικασία καθώς σύμφωνα με τα ελεγκτικά πρότυπα θα πρέπει ανεξάρτητα εκθέσεων ή γνωμοδοτήσεων να σχηματίσει ο ίδιος γνώμη λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που ο ίδιος κρίνει για να εκτιμήσει αν τίθεται ζήτημα ευλόγου και δικαίου της συναλλαγής.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης