Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών εγκαλείται για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών εγκαλείται για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας
Η ανταλλαγή εξωδίκων με το σωματείο και το ΣΕΠΕ
Πρωτόγνωρη για την ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι η στάση του Προέδρου  κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, ο οποίος, σύμφωνα με την συνδικαλιστική ηγεσία, με τη στάση του, στην πράξη καταργεί τη νομιμότητα και δεν υπηρετεί τη διαφάνεια όταν μάλιστα προΐσταται σε ένα θεσμικό όργανο όπως είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, που μετά το σκάνδαλο μεγατόνων της Folli Follie, το μόνο που πρέπει να υπηρετούν όλοι είναι η νομιμότητα και η διαφάνεια.
Ο  κ. Σωκράτης  Λαζαρίδης παρότι έμπειρος, οι εργαζόμενοι του έβγαλαν κόκκινη κάρτα και μάλιστα, του την απέστειλαν με εξώδικο, το οποίο να σημειωθεί πήγε με δικαστικό κλητήρα στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και στο Σώμα  Επιθεωρητών Εργασίας.
Το χρονικό της υπόθεσης αρχίζει όταν η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και  προσωπικά  ο κ Σωκράτης Λαζαρίδης , πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ ,  παρότι αρχικά ενημέρωσε τους εργαζόμενους  ότι σχεδιάζει αλλαγές στο οργανόγραμμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της ΕΧΑΕ, στην συνέχεια δεν υλοποίησε τη ρητή δέσμευση για συνάντηση με τους εκπροσώπους  των εργαζομένων για διαβούλευση  όπως ορίζει το ΠΔ 240 του 2006,  που υποχρεώνει τη κάθε διοίκηση μιας Ανώνυμης Εταιρείας όπως και την ΕΧΑΕ να ενημερώσει  το «Σωματείο Εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων  της  εταιρείας Ελληνικά  Χρηματιστήρια Α.Ε» για τις επικείμενες αλλαγές.
Οι δύο πλευρές συνομιλούσαν με εξώδικα χωρίς ποτέ η διοίκηση του Σωκράτη Λαζαρίδη  να  αποδεχθεί μια συνάντηση με τον πρόεδρο κ  Αντώνη Μαρίνο και γενικό  γραμματέα κ. Βαγγέλη  Ψειράκη, ως εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων, για  γενικότερη  ενημέρωση  των εργαζομένων.
Πάντως οι «κακές» γλώσσες λένε ότι ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών νοιώθει λίγο έως αρκετά άβολα με τη νέα  κυβέρνηση και προσωπικά  με τον υπουργό Οικονομιών κ. Χρήστο  Σταϊκούρα, ο  οποίος δεν τον τοποθέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρότεινε άλλο στέλεχος της ΕΧΑΕ ως μέλος , που να σημειωθεί παραδοσιακά  την  κατείχε ο πρόεδρος του  Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η παρουσία του υπουργού  Οικονομικών χθες 2/1/2020 στην πανηγυρική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, για ορισμένους ήταν η ευκαιρία  για τον κ. Σ. Λαζαρίδη να στείλει μήνυμα φιλίας και καλής συνεργασίας προς τον υπουργό Οικονομικών,  καθώς το φλουρί ( αντιστοιχία σε μία χρυσή λίρα) της πρωτοχρονιάτικης πίτας έπεσε στον κ Σταϊκούρα ,όταν κόπηκαν περισσότερα από 10  κομμάτια.
Το ΒΝ  φέρνει  στο φως το εξώδικο των εργαζομένων  το οποίο μοναδικό  σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών , το  οποίο  στη βάση του,  αναδεικνύει  ότι δεν  τηρήθηκε   η νομοθεσία χωρίς να ήταν υποχρέωση από την πλευρά του κ Σωκράτη Λαζαρίδη  να  εντάξει  στα σχέδια του τις προτάσεις των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η με εφαρμογή του ΠΔ 240 προβλέπει  ως ποινή πρόστιμο 50.000  προς την εταιρεία που δεν εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία.
Χθες αργά το απόγευμα το BN επικοινώνησε με το ΣΕΠΕ για  να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες  έχει  προχωρήσει  για τη σχετική υπόθεση και αν πράγματι παραβιάστηκε το ΠΔ 240 όπως   ισχυρίζεται το Σωματείο των Εργαζομένων.
Μέχρι  να γραφτεί   το ρεπορτάζ  δεν είχαμε κάποια  ενημέρωση  από  Γενικό  Επιθεωρητή  του ΣΕΠΕ. 
Το νέο Οργανόγραμμα  θα ανακοινωθεί  στους  εργαζόμενους την ερχόμενη εβδομάδα  αλλά  η ανησυχία  των εργαζομένων  είναι έντονη καθώς την προηγούμενη φορά  που είχε  επιχειρηθεί  αντίστοιχες αλλαγές  διαγράφτηκαν διευθύνσεις με τους υπαλλήλους  να πηγαίνουν σε  άλλα  τμήματα ή να αποχωρούν  από την εταιρεία.
Image
Image
Image
Image
Image
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης