Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ οι ξένοι απέχουν οι έλληνες... φουσκώνουν το χρηματιστήριο - Οι τραπεζικές μετοχές θα επιβραδύνουν τον ρυθμό ανόδου

Ενώ οι ξένοι απέχουν οι έλληνες... φουσκώνουν το χρηματιστήριο - Οι τραπεζικές μετοχές θα επιβραδύνουν τον ρυθμό ανόδου
Η Ελλάδα επειδή ξεκίνησε από την απαξίωση βρήκε ευκαιρία να ανακάμψει αλλά η άνοδος αυτή δεν θα μπορέσει να συντηρηθεί επί μακρόν.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε αισίως στις 930 μονάδες και προφανώς θα δει και τις 1050 μονάδες μέσα στο 2020 απόρροια χειραγώγησης και κερδοσκοπίας.
Όμως η χρηματιστηριακή αγορά έχει χωριστεί στα δύο, οι τράπεζες δεν ακολουθούν την άνοδο, στις μετοχές αυτές συμμετέχουν κατά βάση ξένοι επενδυτές που γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί ενώ οι μη τραπεζικές μετοχές χειραγωγούνται από εγχώρια χαρτοφυλάκια.
Ορισμένες μετοχές είναι ακραίες φούσκες που δεν δικαιολογούν τις αποτιμήσεις τους καθώς δεν έχουν αλλάξει οι βασικές παράμετροι των ισολογισμών τους.
Η χρηματιστηριακή αγορά θα ακολουθήσει μια ήπια πλαγιοανοδική κίνηση μέσα στο 2020 για τους εξής λόγους
1)Οι τράπεζες δεν μπορούν να ακολουθήσουν ακόμη και τις κερδοσκοπικές αναλαμπές, οι επενδυτές έχουν κατανοήσει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν χρόνο και αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον.
2)Οι επενδυτές εστιάζουν στις μη τραπεζικές μετοχές όπου ορισμένοι τίτλοι αρχίζουν να φουσκώνουν επικίνδυνα.
Υπάρχουν 4-5 μετοχές π.χ. στον FTSE 25 που δεν δικαιολογούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις, είναι ακραία υπερτιμημένες και κάποιες άλλες αποτιμώνται σε σχετικά δίκαιες τιμές. 
Το ενδιαφέρον όμως είναι ποιοι υποκινούν την άνοδο;
Είναι ξένοι επενδυτές που συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο προφανώς και όχι.
Είναι hedge funds τα οποία συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο προφανώς και όχι;
Οι έλληνες επενδυτές λοιπόν φουσκώνουν το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας πρακτικές του παρελθόντος.
Ότι συνέβη στο παρελθόν δεν ήταν διδακτικό, κανείς δεν έμαθε και τα ίδια λάθη από πλευράς επενδυτικών τακτικών επαναλαμβάνονται.
Προβάλλεται το επιχείρημα ότι όσο οι κεντρικές τράπεζες χειραγωγούν και συντηρούν μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης τις αγορές, οι μετοχές θα ανακάμπτουν λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας.
Δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια, οι μετοχές των εταιριών δεν ανακάμπτουν επειδή παρουσιάζουν καλύτερα οικονομικά στοιχεία - υπάρχουν και εξαιρέσεις καλών εταιριών εντός και εκτός Ελλάδος προφανώς - αλλά επειδή υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα στο σύστημα.
Αυτή η πλεονάζουσα ρευστότητα είναι η αιτία που τα χρηματιστήρια διεθνώς δεν έχουν ακόμη διορθώσει.
Προφανώς και δεν δικαιολογούν αυτές τις αποτιμήσεις και αξίες, όλα αυτά αποτελούν μια φούσκα που απλά φουσκώνει αγνοώντας πιο είναι το σημείο θραύσης, το σημείο που θα σκάσει η φούσκα των υπερβολών.
Η Ελλάδα επειδή ξεκίνησε από την απαξίωση βρήκε ευκαιρία να ανακάμψει αλλά η άνοδος αυτή δεν θα μπορέσει να συντηρηθεί επί μακρόν.
Όποιος ποντάρει στην μόνιμη ευφορία θα απογητευτεί.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης