Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο «σκαμνί» έστειλε η Εφορία 2.280 φυσικά πρόσωπα για φοροδιαφυγή 2 δισ. ευρώ

tags :
Στο «σκαμνί» έστειλε η Εφορία 2.280 φυσικά πρόσωπα για φοροδιαφυγή 2 δισ. ευρώ
Η φορολογική διοίκηση κινήθηκε αστραπιαία σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τη φοροδιαφυγή
Μηνυτήριες αναφορές σε βάρος 1.271 φοροφυγάδων άσκησαν οι Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα ένα μήνα πριν την εκπνοή του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πρόκειται για περιπτώσεις αδικημάτων που σχετίζονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή συνολικού ύψους 273 εκατ. ευρώ, οπότε τα φυσικά πρόσωπα που τα διέπραξαν είναι αδύνατο να αποφύγουν τη δίωξη και την εμπλοκή με τα ποινικά δικαστήρια.
Η φορολογική διοίκηση κινήθηκε αστραπιαία κατά αυτών των φορολογουμένων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τη φοροδιαφυγή που βρίσκεται να είναι εκτός ελέγχου.
Μάλιστα στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΔΔΕ βρίσκονται καταχωρημένες, από την αρχή του 2019,άλλες 1.009 μηνυτήριες αναφορές που αφορούν σε παραβάσεις 1,717 δισ. ευρώ.
Εάν δηλαδή στο προηγούμενο πλήθος προστεθούν και αυτές τότε οι ποινικές διώξεις, που έχει ασκήσει συνολικά ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών στην διάρκεια του προηγούμενου έτους, φθάνουν τις 2.280.
Το δε μέγεθος της φοροδιαφυγής ανέρχεται σε 1,990 δισ. ευρώ ή 873.00 ευρώ κατά μέσο όρο.
Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται η κατάληξη των προηγούμενων μηνυτήριων αναφορών  δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του 2020 στηρίζεται στην πρόβλεψη για εισπράξεις 570 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη στιγμή που το ΔΝΤ αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη στην Ελλάδα σε πάνω από 50 δισ. ευρώ.
Το νέο καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων είναι ένα μέτρο που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επίσης και τα ηλεκτρονικά βιβλία, όπου 1 εκατ.  επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν από φέτος να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν. Η ψηφιακή εφορία πρόκειται να μπει το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή.

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πιο συνεπείς στην πληρωμή των φόρων

Εντωμεταξύ σκούρα τα βρήκαν οι φορολογούμενοι με την πληρωμή των φόρων το Νοέμβριο.
Οι φορολογικές υποχρεώσεις έπεσαν μαζεμένες τον προτελευταίο μήνα του έτους και τα νοικοκυριά δυσκολεύτηκαν  να πληρώσουν στην ώρα τους πάνω από τα τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος που έπρεπε να καταβάλουν στις 30 Νοεμβρίου αλλά και το 26% του ΕΝΦΙΑ που είχε βεβαιωθεί για να εισπραχθεί τον συγκεκριμένο μήνα.  Πάντως μεταξύ των δυο φόρων επιλέγουν να πληρώσουν πρώτα τον ΕΝΦΙΑ και μετά το φόρο εισοδήματος.
Σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πιο συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 
Πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που οφείλουν στο Δημόσιο ενώ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών οι επιχειρήσεις πληρώνουν  9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος που τους έχει βεβαιώθηκε μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και ειδικά αυτών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.
Αυτός είναι ακόμη ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη σημαντική βελτίωση των φορολογικών εσόδων τους τελευταίους μήνες, που έκαναν εφικτή όχι μόνο την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 3,5% αλλά και τη δημιουργία υπερπλεονάσματος που δημιούργησε το δημοσιονομικό χώρο για τη  μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, την  επιστροφή του 5% της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος  700 ευρώ σε ανέργους, πολύτεκνους και οικογένειες με ΑμεΑ αλλά και την αύξηση και προκαταβολική πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου:

-              Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 88,95%. 
Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 3,729 δις. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν στο 11μηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 3,317 δις. ευρώ. Τον Νοέμβριο έπρεπε να πληρωθούν 857,25 εκατ. ευρώ και εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα 753,58 εκατ. ευρώ ή το 87,91%.
-              Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ. Στο 11μηνο διαμορφώθηκε στο 83,35%. Από τα 11.923 δις ευρώ το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 9,938 δις. ευρώ. Τον Νοέμβριο η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ ανήλθε σε 67,45% καθώς μπήκαν στα κρατικά ταμεία 835 εκατ. ευρώ από τα 1,237 δις. Ευρώ που ήταν ο οφειλόμενος ΦΠΑ.
-              Σε αντίθεση με το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος από τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα κινείται  σε χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου  σε  68,64% καθώς από τα 3,670 δις. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 2,519 δις. ευρώ.
Δηλαδή πάνω από τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος έμειναν απλήρωτα. Τον περασμένο Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο που θα έπρεπε να καταβληθεί η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης έπεσε στο 67,45% από 70% που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, που οι φορολογούμενοι πληρώνουν τη δεύτερη δόση του φόρου.
-              Σε υψηλά ποσοστά κινείται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Στο 11μηνο ανήλθε σε 74,27%. Από τα 2,154 δις. Ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν τα 1,599 δις. Ευρώ. Τον Νοέμβριο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 74,0% από 75,45% τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης