Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H ένταση στη Μέση Ανατολή παρέσυρε διεθνείς αγορές και ΧΑ -1,14% στις 920 μον. - Πιέσεις έως -3% στις τράπεζες, θα είναι αδύναμος κρίκος το 2020

H ένταση στη Μέση Ανατολή παρέσυρε διεθνείς αγορές και ΧΑ -1,14% στις 920 μον. - Πιέσεις έως -3% στις τράπεζες, θα είναι αδύναμος κρίκος το 2020
Ο Γενικός Δείκτης και ο Τραπεζικός Δείκτης περιόρισαν στο μισό τις αρχικές απώλειες ενώ κράτησαν την στήριξη των 910 και 850 μονάδων αντίστοιχα
(upd18) Με απώλειες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 920 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips ακολουθώντας την διεθνή πτώση μετά την νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Ειδικότερα, μετά την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump και με την Τεχεράνη να ορκίζεται εκδίκηση...η Μέση Ανατολή βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο με αρνητικό τρόπο. 
Στις διεθνείς αγορές, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει ο δείκτης DAX στη Γερμανία -1,40% ενώ απώλειες -0,75% σημειώνει ο Dow Jones στην Wall Street.
Στην ελληνική αγορά, παρά τις σημαντικές πιέσεις που κατέγραφε αρχικά ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες, μετά το δεύτερο μισό της συνεδρίασης ειδικότερα στο τραπεζικό κλάδο όπου ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 4%..
Στις δημοπρασίες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε τελικά η Εθνική -3,28% ενώ οι υπόλοιπες περιόρισαν στο μισό τις αρχικές απώλειες, με την Eurobank στο -2,07%, Alpha Bank -1,57% και Πειραιώς -1,45%.
Παράλληλα, αρνητικά επέδρασαν και οι απώλειες σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25, όπως Motor Oil -1,79%, ΟΠΑΠ -1,44%, OTE -1,40%....ενώ με κέρδη +2,25% έκλεισε η Lamda. 
Στη δεύτερη συνεδρίαση του έτους επιβεβαιώνεται ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, είναι μια ρηχή αγορά η οποία επηρεάζεται από τις διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το γεγονός ότι στην ανοδική κίνηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα πρωταγωνιστές είναι οι μη τραπεζικές μετοχές εντούτοις οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στις τράπεζες καθώς είναι ευάλωτες και οι επενδυτές έχουν κατανοήσει ότι θα χρειαστούν χρόνο και αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον.
Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ο αδύναμος κρίκος χρηματιστηριακά.
Επίσης, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων συνεδριάσεων αποδεικνύει ότι αυτοί που υποκινούν την άνοδο δεν είναι ξένοι επενδυτές και hedge funds  αλλά έλληνες επενδυτές που φουσκώνουν το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας πρακτικές του παρελθόντος.
Ότι συνέβη στο παρελθόν δεν ήταν διδακτικό, κανείς δεν έμαθε και τα ίδια λάθη από πλευράς επενδυτικών τακτικών επαναλαμβάνονται.
Η Ελλάδα επειδή ξεκίνησε από την απαξίωση βρήκε ευκαιρία να ανακάμψει αλλά η άνοδος αυτή δεν θα μπορέσει να συντηρηθεί επί μακρόν.
Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,40% και το ιταλικό 10ετές στο 1,34%
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 112 μονάδες βάσης ομοίως και στο CDS της Αργεντινής στις 4293 μονάδες βάσης από 4319 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,75%  και τον Γενικό Δείκτη -0,49%.
Λίγο μετά τις 14:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,08% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,27%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 867,39 μονάδες με πτώση -2,10%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,14% στις 920 μονάδες έχοντας υψηλό στις 926,11 μονάδες και χαμηλό στις 909,60 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 22,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,7 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,36 εκατ. ευρώ και όγκου 1,8 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,59 εκατ. τεμάχια αξίας 1,43 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 26 χιλ. τεμάχια αξίας 302 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 186 χιλ. τεμάχια αξίας 2,62 εκατ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 920 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 920 - 910 μονάδων και ακολουθούν οι 900, οι 880 και οι 860 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930-940 μονάδες και ακλουθούν οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 867 μονάδες, με πρώτη στήριξης τις 860 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες και οι 830 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 920 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Το 2018 και κυρίως το 2019 οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν αξιόλογη υποστήριξη από τα έκτακτα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις, κυρίως από την έκθεση τους στα κρατικά ομόλογα.
Το 2019 τα έκτακτα κέρδη από χρεόγραφα θα ανέλθουν στα 730 εκατ ευρώ εκ των οποίων σχεδόν σε καθολικό βαθμό δεν θα επαναληφθούν.
Μόνη εξαίρεση οι τόκοι 113 εκατ ετησίως που υποστηρίζουν τα έσοδα της Εθνικής έως το 2025 από την μετατροπή του Titlos σε 3 ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Οι τράπεζες με τα μεγαλύτερα έκτακτα κέρδη το 2019 ήταν η Εθνική με περίπου 315 εκατ ευρώ και η Alpha bank με 350 εκατ ευρώ.
Τα έκτακτα της Πειραιώς και Eurobank ήταν πολύ περιορισμένα οπότε το γεγονός ότι από εδώ και πέρα οι υπεραξίες από θέσεις σε ελληνικά ομόλογα θα είναι πολύ περιορισμένες έως αρνητικές δεν θα επηρεάσουν τις επιδόσεις των δύο τραπεζών.
Τα έκτακτα κέρδη δεν έχουν υψηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, είναι χρήσιμα όμως στην δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας ώστε οι τράπεζες να υλοποιούν την εξυγίανση τους.
Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν με πολύ αυστηρά κριτήρια ως προς το σκέλος των προ προβλέψεων εσόδων PPI και προφανώς μέχρι τώρα οι επιδόσεις δεν ενθουσιάζουν.
Η κερδοφορία, τα προ προβλέψεων έσοδα PPI και το Margin είναι οι τρεις πτυχές του ίδιου νομίσματος που θα δοκιμαστούν πολύ σοβαρά το 2020 στις ελληνικές τράπεζες.

Η επικαιρότητα - Στο επίκεντρο το Ιράν

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
To Ιράν προειδοποιεί με αντίποινα, το Ιράκ βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία διεθνώς, καθώς οι συνέπειες από την αμερικανική επιχειρήση άνευ προηγουμένου είναι απρόβλεπτες.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για αμυντική κίνηση και δεσμεύονται για αποκλιμάκωση της έντασης, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo.
Πρόκειται για μια επίθεση λίγες ημέρες μετά την επίθεση στη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
Ακόμη και έμπειροι αναλυτές αιφνιδιάστηκαν από την αμερικανική επιχείρηση, ενώ προειδοποιούν ότι μεγάλος χαμένος από την τιτανομαχία Ιράν - ΗΠΑ θα είναι το Ιράκ, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η ιστορική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα - Κύπρο και Ισραήλ καθώς ο αγωγός EastMed αναμένεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο.
Από τη μια, η Τουρκία που προχωρά σε κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας να προαναγγέλλει παραχωρήσεις οικοπέδων νοτίως της Κρήτης και του Καστελόριζου βάσει της εμπρηστικής συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενώ ο Recep Tayyip Erdoğan απείλησε για άλλη μια φορά την Ευρώπη με «όπλο» το μεταναστευτικό.
Και από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον, εκφράζει την υποστήριξη της στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed αλλά και την έντονη ανησυχία της για τις τουρκικές προκλήσεις.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (3/1) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,05% στις 3083,79 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,42% στις 28423 μονάδες, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο +0,64% και ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο +0,06% ενώ κλειστό παραμένει  το  χρηματιστήριο στην Ιαπωνία λόγω αργίας

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις δέχονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου στη Βαγδάτη, με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στην προσφορά πετρελαίου της περιοχής.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται με πτώση -1,40%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,65%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,70% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί οριακά στο -0,02%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο -0,75%, ο S&P στο -0,65%, ο Nasdaq στο -0,70% ενώ απώλειες -1,66% καταγράφει το ETF GREC (10,08 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική ενώ στις δημοπρασίες οι υπόλοιπες κατάφεραν να περιορίσουν τις αρχικές απώλειες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9450 ευρώ με πτώση -3,28%  με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,88 ευρώ με πτώση -1,57% με όγκο 2,76 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,90 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,99 ευρώ με πτώση -1,45% με όγκο 676 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με πτώση -2,07% με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,24 ευρώ, με άνοδο +1,64% και κεφαλαιοποίηση 553 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3950 ευρώ, με πτώση -3,66% και όγκο 453 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 182 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,80 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 294 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Mε απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλές συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Φουρλής, Aegean, Viohalco, Sarantis, ΟΛΠ, Motor Oil....
Στον αντίποδα, με κέρδη +2,25% έκλεισε η Lamda και ακολούθησαν με οριακή άνοδο η Coca Cola και ο Tιτάνας.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,46 με άνοδο +0,43% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με πτώση -1,40% και αποτίμηση 6,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,3260 ευρώ με πτώση -0,55% και αποτίμηση 1 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,38 ευρώ, με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 552 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,63 ευρώ με πτώση +144% και αποτίμηση 3,74 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,30 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,69 ευρώ με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,86 ευρώ με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,87 ευρώ με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,64 ευρώ με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,52 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 801 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,70 ευρώ, με πτώση -3,39% και κεφαλαιοποίηση στα 295 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0949 ευρώ, με πτώση 1,66% και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης