Διεθνή

Κρίση στις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου με αφορμή το εκκλησιαστικό ζήτημα

Κρίση στις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου με αφορμή το εκκλησιαστικό ζήτημα
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου με αφορμή τα χθεσινοβραδινά επεισόδια έξω από την πρεσβεία της χώρας του στο Βελιγράδι, άφησε αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του για την «απαθή στάση» των σερβικών αρχών
Κρίση στις σχέσεις Βελιγραδίου - Ποντγκόριτσα προκαλεί ο νόμος για τις θρησκευτικές κοινότητες που ψηφίστηκε, πριν από μία εβδομάδα, από την βουλή του Μαυροβουνίου.
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Dusco Markovic με αφορμή τα χθεσινοβραδινά επεισόδια έξω από την πρεσβεία της χώρας του στο Βελιγράδι, άφησε αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του για την "απαθή στάση" των σερβικών αρχών.
Αργά εχθές το βράδυ χιλιάδες οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, μετά τον αγώνα μπάσκετ με την γερμανική Μπάγιερν, πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στο κέντρο της πόλης, μπροστά από το κτήριο όπου στεγάζεται η διπλωματική αποστολή του Μαυροβουνίου.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου του Μαυροβουνίου Milo Djukanovic ενώ προσπαθούσαν πετώντας φωτοβολίδες να πυρπολήσουν την σημαία της χώρας.
Αστυνομική δύναμη μπροστά από το κτήριο της πρεσβείας δεν υπήρχε κατά την διάρκεια της διαδήλωσης.
"Εχθές βράδυ στο Βελιγράδι έγινε μία απολίτιστη επίθεση κατά της πρεσβείας του Μαυροβουνίου και τη σημαία της χώρας.
Συγκλονίζει η απαθής στάση των σερβικών αρχών.
Αντιμετωπίζουμε και πάλι την πρόκληση υπεράσπισης της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.
Θα υπερασπιστούμε το Μαυροβούνιο παρά το μίσος που διασπείρεται εντός και εκτός των συνόρων μας" έγραψε ο Dusco Markovic σε ανάρτηση του στο twitter.
Ο πρεσβευτής της Σερβίας στην Πονγκόριτσα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου για να δώσει εξηγήσεις.
"Η επίθεση κατά της πρεσβείας και τα εθνικά σύμβολα, που στην ουσία αποτελούσε ένα απρόσκοπτο εθνικιστικό παραλήρημα, είναι απολύτως απαράδεκτη. […]
Καλούμε την κυβέρνηση της Σερβίας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, βάσει των διεθνών συνθηκών, εναντίον των διοργανωτών και των δραστών των επεισοδίων που παραβιάζουν την ασφάλεια της διπλωματικής αποστολής του Μαυροβουνίου" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Alexander Vucic αν και καταδίκασε τις προσπάθειες των διαδηλωτών να πυρπολήσουν την σημαία του Μαυροβουνίου χαρακτήρισε αναληθείς και κακόβουλους τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Dusco Markovic περί ανοχής των σερβικών αρχών.
Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η Σερβία δεν υπονομεύει την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και κατήγγειλε την κυβέρνηση Markovic ότι καθημερινά με την πολιτική της απειλεί τον σερβικό λαό και την σερβική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης