Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Εάν το Ιράν κλείσει τα στενά του Hormuz το πετρέλαιο θα εκτιναχθεί στα 150 δολ.

Capital Economics: Εάν το Ιράν κλείσει τα στενά του Hormuz το πετρέλαιο θα εκτιναχθεί στα 150 δολ.
Εάν το Ιράν προσπάθησε να κλείσει το Στενό του Hormuz, το πετρέλαιο Brent θα εκτινασσόταν στα 150 δολάρια.
Εάν το Ιράν κλείσει τα στενά του Hormuz (Ορμούζ) το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 150 δολάρια το βαρέλι αναφέρει η Capital Economics.
Μετά την δολοφονία του υποστράτηγου των Ιρανών στο Ιράκ Qassam Suleimani, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση του αμερικανικού στόλου σε ολόκληρο τον πλανήτη, με έμφαση στη θέση του αεροπλανοφόρου CVN 75 Harry Truman που βρίσκεται λίγο έξω από τα στενά του Hormuz στον Περσικό Κόλπο (και ίσως να είχε συμβάλει στην επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης εξοντώνοντας τον Qassam Suleimani).
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/hormuz%202_0_0.jpg?itok=nt0XJDH2
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/US%20navy%20locations%20jan%202_0.jpg?itok=A15YzEh7

Γιατί οι αμερικανοί ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τα στενά του Hormuz;
Αυτή η μικροσκοπική στενή λωρίδα αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό σημείο για την παγκόσμια ροή πετρελαίου, καθώς διακινείται το 1/3 των θαλάσσιων μεταφορών πετρελαιοειδών.
Το Ιράν θέλει να εκδικηθεί τον θάνατο του Qassam Suleimani και είναι πιθανό σενάριο είναι να κλείσει το στενό (ακόμη και αν ο ηγέτης του Ιράν δεχθεί πιέσεις από τους Κινέζους).
Το Ιράν και η Κίνα συνεργάζονται πολύ στενά με επίκεντρο το πετρέλαιο.
Με βάση την Capital Economics το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 150 δολάρια προκαλώντας ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.
Η δολοφονία του Qassem Soleimani, αλλά και άλλων στελεχών του Ιρανικού καθεστώτος σε μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ τα ξημερώματα 3 Ιανουαρίου 2020, αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Με βάση την Capital Economics έχει υπολογιστεί ότι ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα μπορούσε να μειώσει κατά 0,5% ή και περισσότερο το παγκόσμιο ΑΕΠ, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας του Ιράν αλλά και λόγω των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν έχει υποσχεθεί "σκληρή εκδίκηση" για το θάνατο του Soleimani.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολυάριθμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στην περιοχή, επιθέσεων σε γειτονικούς συμμάχους των ΗΠΑ (όπως η Σαουδική Αραβία) ή ακόμα και πυραυλικών επιθέσεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον Κόλπο.
Είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία είναι τι θα συμβεί εάν οι εξελίξεις ξεφύγουν από τον έλεγχο και οι ΗΠΑ ξεκινήσουν μια πλήρη στρατιωτική επίθεση στο Ιράν.
1)Η συνεπαγόμενη κατάρρευση της οικονομίας του Ιράν θα μπορούσε να επιδράσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,3% κατ΄ ελάχιστο όσο δηλαδή ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας Ο αντίκτυπος στις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής θα εξαρτηθεί τελικά από το εάν θα εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση.
Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι πολλές χώρες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το σοκ ενός πολέμου.
2)Το πιο σημαντικό για τον υπόλοιπο κόσμο, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν.
Ήδη το πετρέλαιο έχει αυξηθεί λόγω των τελευταίων γεγονότων.
Αλλά εάν το Ιράν προσπάθησε να κλείσει το Στενό του Hormuz, το πετρέλαιο Brent θα εκτινασσόταν στα 150 δολάρια.
Αυτό θα ωθούσε τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο - έως 3,5% έως 4,0% στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Οι κεντρικές τράπεζες στον ανεπτυγμένο κόσμο θα εξετάσουν πιθανώς αυτό το θέμα.
Όμως, στις αναδυόμενες οικονομίες οι χώρες όπου οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου επιδεινώνουν το ισοζύγιο πληρωμών θα οδηγηθούν σε αύξηση των επιτοκίων.
Η Τουρκία και η Ινδία θα υποστούν άμεσες οικονομικές συνέπειες.
3)Θα υπάρξουν επίσης έμμεσες επιπτώσεις στην ροή των θαλάσσιων οδών.
Το βασικό σενάριο είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τις αρχές του 2020 το φόβο της ύφεσης και θα ανακάμψει στη συνέχεια.
Αλλά ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και του Ιράν θα ακυρώσει την ανάκαμψη.
Όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις αγορές μετοχών και ομολόγων στη Μέση Ανατολή πιθανότατα θα υποστούν πίεση. Αλλά το δολάριο δεν θα επηρεαστεί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι προφανές ότι μια διόρθωση θα ξεκινούσε στις αγορές μετοχών και το ρίσκο στα χρηματιστήρια θα αυξανόταν κατακόρυφα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης