Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή - Το Ιράν ύψωσε το κόκκινο λάβαρο του πολέμου - Trump: Έχουμε «κλειδώσει» 52 στόχους στο Ιράν

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή - Το Ιράν ύψωσε το κόκκινο λάβαρο του πολέμου - Trump:  Έχουμε «κλειδώσει» 52 στόχους στο Ιράν
Μετά τη δολοφονία Solemaini,  οι ενδείξεις κατατείνουν σε κλιμάκωση της έντασης και όχι αποκλιμάκωση, που ήταν το ζητούμενο

(upd6) Στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή  κατατείνουν όλες οι ενδείξεις μετά τη δολοφονία του Qassem Soleimani, του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού, επικεφαλής των ειδικών, παραστρατικών ομάδων Quds (ομάδες για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ).
Αλλεπάλληλες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (4/1/2020) και  ενώ η Τεχεράνη επιμένει στην εκδίκηση και ανακοίνωσε πως έχει ταυτοποιήσει 35 στόχους των ΗΠΑ στην ακτίνα δράσης της και μάλιστα φωτογραφίζει τα Στενά του Χορμούζ.

Παράλληλα, ο  Αμερικανός πρόεδρος Trump διαμηνύει ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν, ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979, τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους.
Προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος Trump είχε «συστήσει» στην Τεχεράνη να «εκδικηθεί με αναλογικό τρόπο».
Ως σημειολογικό στοιχείο κλιμάκωσης εκλαμβάνεται η έπαρση της κόκκινης σημαίας σε ιερό χώρο στο Ιράν, που σηματοδοτεί την έναρξη μαχών.
Ήδη το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την αναστολή των εκπαιδευτικών του αποστολών στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Soleimani, ενώ όσον αφορά στο στρατιωτικό σκέλος και με ελληνικό ενδιαφέρον στη Βάση της Σούδας καταφθάνουν αμερικανικά αεροσκάφη.
Προσγειώθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τέσσερα ελικοφόρα τύπου Οσπρεϊ (CV-22B) και δύο μεταγωγικά C-130, προερχόμενα από το Μίλντενχολ της Αγγλίας, όπου εδρεύει η 352 Πτέρυγα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας.

Trump: Έχουμε «κλειδώσει» 52 στόχους στο Ιράν - Αν επιτεθούν θα χτυπήσουμε σκληρά

Oι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν, ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979, τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Qassem Soleimani, διαμήνυσε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, D. Trump.
O Trump έγραψε ότι το Ιράν  «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού.
Ο αμερικανικός στρατός, συμπληρώνει ο Trump,  έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και κάποιοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό».
Όπως τονίζει,  «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.
Υπογραμμίζει μάλιστα πως «οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές».
Image
Image
Σε άλλη ανάρτησή του ο Trump αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ξόδεψαν 2 τρισ. δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό και προειδοποιεί το Ιράν ότι εάν επιτεθεί σε αμερικανική βάση ή σε οποιονδήποτε Αμερικανό, θα στείλει μερικά από αυτόν τον «ολοκαίνουργιο υπέροχο εξοπλισμό, χωρίς κανέναν δισταγμό».
«Αν επιτεθούν ξανά, κάτι που τους συνιστούμε να μην κάνουν, θα τους χτυπήσουμε πιο σκληρά», γράφει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
 Image
Ο Λευκός Οίκος διαβίβασε επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την επιδρομή στο Ιράκ

Στο μεταξύ, ο  Λευκός Οίκος διαβίβασε το Σάββατο 4/1 επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή που διατάχθηκε από τον πρόεδρο D. Trump και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεταξύ άλλων ο ιρανός υποστράτηγος Soleimani, όπως  ενημέρωσαν δύο βοηθοί αμερικανών κοινοβουλευτικών το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Πάντως, εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών επέκριναν έντονα τον Trump επειδή δεν ζήτησε έγκριση του Κογκρέσου,  ούτε το ενημέρωσε πριν διατάξει την επιδρομή.
Η ειδοποίηση της αμερικανικής προεδρίας συντάχθηκε βάσει του Νόμου περί Πολεμικών Εξουσιών (1973), ο οποίος ορίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να ειδοποιεί το Κογκρέσο εντός 48 ωρών από κάθε διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν επιχειρήσεις ή ενόψει επιχειρήσεών τους.
Η κυβέρνηση Trump αναμενόταν να εξηγήσει στην ειδοποίησή της στο Κογκρέσο τις περιστάσεις, τους σκοπούς, τη διάρκεια και τις εξουσίες που επικαλείται για τη συγκεκριμένη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα μέχρι στιγμής.

Ιράκ: Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έγιναν επιθέσεις εναντίον δύο βάσεων

Επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του διεθνή συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ο οποίος διεξάγει τα τελευταία χρόνια επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 5/1 ότι έγιναν δύο επιθέσεις εναντίον βάσεων στο Ιράκ στις οποίες σταθμεύουν δυνάμεις του χθες (4/1), χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα στις τάξεις του.  
Πάντως, οι επιθέσεις ίσως προκάλεσαν θύματα μεταξύ των ιρακινών αμάχων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Τη νύχτα της 4ης Ιανουαρίου, σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με ρουκέτες κοντά σε ιρακινές βάσεις που φιλοξενούν στρατεύματα του συνασπισμού στη Βαγδάτη και στην Μπαλάντ», οι οποίες αύξησαν σε «συνολικά 13 τις επιθέσεις» που έχουν γίνει «τους τελευταίες δύο μήνες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ

Επίθεση με ρουκέτες πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (4/1) στην Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη όπου βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ, ανέφεραν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ένας πύραυλος Κατιούσα έπεσε εντός της Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης, της περιοχής όπου εδρεύουν η αμερικανική πρεσβεία και πολλά κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχαν ακουστεί δύο ισχυρές εκρήξεις από το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.
Βλήματα όλμων έπληξαν τη συνοικία Τζαντρίγια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, ανέφεραν αστυνομικές πηγές.
Εξάλλου δύο πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν εντός της αεροπορικής βάσης Μπαλάντ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Η βάση αυτή απέχει 80 χιλιόμετρα βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Μήνυμα στις ιρακινές δυνάμεις να μην πλησιάζουν βάσεις των ΗΠΑ


Η υποστηριζόμενη από το Ιράν, σιιτική πολιτοφυλακή Κατάιμπ Χεζμπολάχ του Ιράκ, προειδοποίησε τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να μην πλησιάζουν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι αλ Μαγιαντίν.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να μείνουν μακριά από τις αμερικανικές βάσεις, σε απόσταση τουλάχιστον χιλίων μέτρων, ξεκινώντας από το βράδυ της Κυριακής (5/1)» φέρεται να ανακοίνωσε η οργάνωση, σύμφωνα πάντα με το κανάλι.

Το κόκκινο λάβαρο του πολέμου

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η έπαρση της κόκκινης σημαίας, στο τζαμί του Jamkaran, στο Ιράν.
Το συγκεκριμένο τζαμί θεωρείται ο ιερότερος χώρος των Σιιτών Μουσουλμάνων.
Το κόκκινο λάβαρο σημαίνει την έναρξη «άγριων μαχών». Με αυτόν τον τρόπο, το Ιράν «σαλπίζει» την έναρξη σκληρού πολέμου.
Το τζαμί βρίσκεται στην περιοχή Qom.
Η σημαία είναι σχεδόν πάντα μπλε, αλλά σύμφωνα με παλαιές ιρανικές παραδόσεις σε αρχαίους πολέμους, η κόκκινη σημαία υψώνεται όταν ο εχθρός διαπράξει δολοφονία και θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η εκδίκηση.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-01-04_7-29-44.jpg?itok=hztnyy-Y


Το Ιράν ύψωσε το κόκκινο λάβαρο του πολέμου


Το Ιράν απειλεί με επιθέσεις σε 35 αμερικανικούς στόχους

Το Ιράν θα τιμωρήσει του Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα για τον θάνατο του Qassem Soleimani, προειδοποίησε ο στρατηγός Gholamali Abuhamzeh διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν, αναφερόμενος και στο ενδεχόμενο επιθέσεων κατά πλοίων στον Κόλπο.
Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του Soleimani, σύμφωνα με δηλώσεις του ιρανού στρατηγού.
«Τα Στενά του Χορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων ... ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό...περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας», προειδοποίησε.

ΗΠΑ προς Ιράν: Εκδικηθείτε με αναλογικό τρόπο

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ  κάλεσαν το Ιράν «να πάρει εκδίκηση κατά αναλογικό τρόπο» για τον θάνατο του Soleimani βεβαιώνει η Τεχεράνη.
Η Ελβετία, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν, αφού οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, ανακοίνωσε χθες ότι ο διπλωματικός της εκπρόσωπος «διαβίβασε μήνυμα το οποίο οι ΗΠΑ τον επιφόρτισαν να μεταφέρει» στο Ιράν, χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό του.
Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο υποναύαρχος AIi Fahdavi υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, είπε ότι η Ουάσινγκτον δήλωσε «αν θέλετε να εκδικηθείτε, εκδικηθείτε κατά αναλογικό τρόπο σε αυτό που κάναμε».
Οι Αμερικανοί δεν είναι σε θέση «να αποφασίσουν» ποια θα είναι η απάντηση του Ιράν και «πρέπει να περιμένουν σκληρή εκδίκηση. Αυτή η εκδίκηση δεν περιορίζεται στο Ιράν», πρόσθεσε, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι οι σύμμαχοι του Ιράν στην Μέση Ανατολή «είναι έτοιμοι να συγκεκριμενοποιήσουν αυτήν την εκδίκηση».
Ο Iρανός στρατιωτικός δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο οι ΗΠΑ διαβίβασαν αυτό το μήνυμα περί αναλογικότητας στην Τεχεράνη.
Όμως, εκτός της Ελβετίας, και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Zarif δήλωσε ότι «ο Eλβετός διπλωματικός εκπρόσωπος διαβίβασε ένα γελοίο μήνυμα των Αμερικανών».
Ο Eλβετός διπλωματικός εκπρόσωπος «έλαβε γραπτή σθεναρή απάντηση (του Ιράν) σε αυτήν την απερίσκεπτη επιστολή των Αμερικανών», πρόσθεσε ο Zarif.
Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί «σκληρή εκδίκηση, στον κατάλληλο τόπο, την κατάλληλη στιγμή» για τον θάνατο του Soleimani.

Το Λονδίνο στηρίζει Trump: Οι ΗΠΑ δικαιούνται να αμύνονται έναντι των απειλών

Η Βρετανία κάλεσε απόψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani την Παρασκευή (3/1/2020) στη Βαγδάτη από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα, τονίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχός της, δικαιούται να αμύνεται απέναντι σε μια επικείμενη απειλή.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Mark Esper και πρόσθεσε: «Καλούμε όλες τις πλευρές να δεσμευτούν ότι θα αποκλιμακώσουν την κατάσταση».
«Με βάση το διεθνές δίκαιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δικαιούνται να αμύνονται απέναντι σε εκείνους που συνιστούν άμεση απειλή για τους πολίτες τους», κατέληξε.

Αυτοσυγκράτηση συστήνει η ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borell επισήμανε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif, ότι «είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση» της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.
Κατά τη συζήτηση αυτή με τον Zarif  ο Borell τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και «να αποφύγουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση», όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.
Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η Συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPoA) η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια».
«Δεσμεύομαι να παίξω τον ρόλο του συντονιστή», πρόσθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.


Στη γενέτειρά του θα ταφεί την Τρίτη 7/1 ο Soleimani - Ορκίζονται εκδίκηση

Στο Ιράν επαναπατρίστηκε το πτώμα του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Qassem Soleimani, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ σε αμερικανική στρατιωτική επιδρομή.
Η σορός του Soleimani μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης.
Σημειώνεται ότι ο Soleimani θα ταφεί στη γενέτειρά του, την Kerman του κεντρικού Ιράν, την Τρίτη 7/1, μετά το τριήμερο εθνικό πένθος και τις τελετές μνήμης σε όλη τη χώρα.
Χιλιάδες Ιρανοί μαυροφορεμένοι είχαν συγκεντρωθεί μάλιστα στην πόλη Ahvaz για να τον θρηνήσουν και να προσκυνήσουν το φέρετρο που ήταν τυλιγμένο με τη σημαία της χώρας τους.
Στην πόλη Ahvaz μεταφέρθηκε και η σορός του ιρακινού στρατιωτικού ηγέτη Abu Mahdi al-Muhandis, o οποίος σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση με τον Soleimani.
Image

Σε ανοιχτή γραμμή Τουρκία - Ιράν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν  και της Τουρκίας για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Ο Mevlut Cavosoglu και ο Mohammad Javad Zarif συζήτησαν για τη δολοφονία του υψηλόβαθμου Ιρανού στρατηγού σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Ο θάνατος του Soleimani πυροδότησε μια δραματική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, που συχνά βρίσκεται ένα βήμα πριν από το απευκταίο από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αποφάσισε να αποσύρει μονομερώς την Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά.

Pompeo: Οι Ευρωπαίοι δεν μας βοήθησαν στην επιχείρηση - Επικοινωνία  με Netanyahu – Συνάντηση με Raab την Πέμπτη 9/1

Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu συνομίλησε για το Ιράν, Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo,  μετά την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Qassem Soleimani.
Όπως έκανε ο ίδιος ο Pompeo μέσω Twitter το Σάββατο 4/1, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία «υπογραμμίσαμε πόση σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη επιρροή και τις απειλές που εγείρει το Ιράν στην περιοχή», αλλά και πως είναι «πάντοτε ευγνώμων για την απαρασάλευτη υποστήριξη του Ισραήλ» στις αμερικανικές προσπάθειες να «κατανικηθεί η τρομοκρατία».
Σημειώνεται ότι το Ιράν ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον φόνο του Qassem Soleimani, διοικητή της Δύναμης Κουντς (η Ιερουσαλήμ στα περσικά) στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Μια εκπρόσωπος του States Department ανέφερε σε ανακοίνωση που διένειμε ότι ο Pompeo τόνισε στον Netanyahu την «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Trump να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα, το αμερικανικό προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και τους εταίρους των ΗΠΑ».
Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab, την Πέμπτη 9/1 για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ M. Pompeo , μετά από συναντήσεις που θα έχει με τους ομολόγους του της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian και της Γερμανίας H. Maas, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η αμερικανική επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Soleimani.
Σημειώνεται ότι ο Pompeo διαπύτωσε επικρίσεις σε βάρος των Ευρωπαίων ότι, δεν ήταν «τόσο χρήσιμοι» όσο θα έπρεπε στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού.
Σε συνέντευξη του στο Fox News, ο Pompeo εξήγησε ότι ήταν σε τηλεφωνική επαφή με ηγέτες από όλο τον κόσμο για να μιλήσει μαζί τους γι αυτή την επίθεση που έχει προκαλέσει την οργή των Ιρανών.
«Μίλησα με τους εταίρους μας στην περιοχή για να τους εξηγήσω αυτό που πράτταμε, γιατί το πράτταμε και να ζητήσω τη βοήθειά τους. 'Ολοι τους ήταν φανταστικοί», είπε.
«Αλλά οι συνομιλίες μας με τους εταίρους μας σε άλλα μέρη δεν ήταν το ίδιο καλές.
Ειλικρινά, οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο χρήσιμοι όσο ήλπιζα πως θα ήταν», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Pompeo, «οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, όλοι οφείλουν να καταλάβουν ότι αυτό που κάναμε, αυτό που οι Αμερικανοί έκαναν, επέτρεψε επίσης να σωθούν ζωές στην Ευρώπη».
Image
Trump: Σκότωσα τον Soleimani για να αποτρέψω έναν πόλεμο

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, αλλά όφειλαν να σκοτώσουν τον Q. Soleimani, καθώς ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
«Διέταξα τον θάνατο του Soleimani για να σταματήσω έναν πόλεμο, όχι για να ξεκινήσω έναν καινούργιο.
Ο Soleimani είχε το άρρωστο πάθος να σκοτώνει αθώους ανθρώπους.
Έπρεπε να τον εξαφανίσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Φρόντισε ακόμη να προσθέσει, στην εξαιρετικά σύντομη δήλωσή του, ότι «είμαστε απόλυτα έτοιμη να λάβουμε μέτρα και να κινηθούμε αναλόγως εάν το Ιράν απειλήσει ζωές Αμερικανών».
«Οι πρόσφατες επιθέσεις με πυραύλους στο Ιράκ, που σκότωσαν έναν Αμερικανό και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις σοβαρά, καθώς και η βίαιη επίθεση στην πρεσβεία μας στη Βαγδάτη έγιναν υπό τις οδηγίες του Soleimani» υποστήριξε.
«Σήμερα τιμούμε τα θύματα του Soleimani και αισθανόμαστε ανακούφιση γνωρίζοντας πως η εποχή της τρομοκρατίας του τελείωσε.
Ο Soleimani προχώρησε σε τρομοκρατικές ενέργειες προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την Μέση Ανατολή τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ εχθές θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.
Οι ζωές πολλών αθώων θα είχαν σωθεί.
Μόλις πρόσφατα ο Soleimani ηγήθηκε της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών στο Ιράν, όπου περισσότεροι από 1000 αθώοι πολίτες βασανίστηκαν και θανατώθηκαν από την ίδια τους την κυβέρνηση», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Συνεχίσε τονίζοντας ότι «τρέφω βαθύ σεβασμό για τον ιρανικό λαό, είναι ένας εκπληκτικός λαός με μακρά κληρονομιά και αστείρευτες δυνατότητες.
Δεν θέλουμε την αλλαγή του καθεστώτος, ωστόσο η δραστηριότητα του ιρανικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της επιστράτευσης μαχητών προκειμένου να αποσταθεροποιηθούν οι γείτονές τους, πρέπει να τελειώσει και πρέπει να τελειώσει τώρα»
Το μέλλον ανήκει στον ιρανικό λαό, εκείνους που ζητούν ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία, όχι στους δολοπλόκους τρομοκράτες που βυθίζουν το έθνος τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το αιματοκύλισμα στο εξωτερικό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Trump πραγματοποίησε αυτές τις δηλώσεις από την εξοχική του κατοικία, ενώ δεν δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους.
Image
Zarif: Το Ιράν θα λάβει νομικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο για να λογοδοτήσει η Αμερική

Η Τεχεράνη θα λάβει νομικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο για να καταστήσει τις ΗΠΑ υπόλογες για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif.
«Είναι ξεκάθαρα μια τρομοκρατική ενέργεια… το Ιράν θα λάβει μια σειρά νομικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο για να λογοδοτήσει η Αμερική για τη δολοφονία του Soleimani» τόνισε ο Zarif.

Προειδοποιεί την Τουρκία εναντίον της ανάπτυξης στρατευμάτων στη Λιβύη ο Guterres

«Κάθε ξένη υποστήριξη στα εμπόλεμα μέρη» στη Λιβύη το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει θα είναι να «επιδεινώσει τη σύρραξη και να περιπλέξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης», προειδοποίησε την Τουρκία, αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά,  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres.
Ο A. Guterres, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του την Παρασκευή 3/1, τόνισε ακόμη ότι «οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το μόνο που κάνουν είναι να χειροτερεύουν τα πράγματα».
Κατά τον ίδιο, «η αυστηρή τήρηση του εμπάργκο είναι ουσιώδης για να δημιουργηθεί περιβάλλον που θα ευνοεί το τέλος των εχθροπραξιών».
Ο Guterres απηύθυνε για άλλη μια φορά τις εκκλήσεις του να κηρυχθεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη» και «όλα τα μέρη να επιστρέψουν στον πολιτικό διάλογο».
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή τους ειδικοί του ΟΗΕ, που είναι  επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011, προσάπτουν στην Τουρκία σειρά παραβιάσεων τηε προς υποστήριξη της ΚΕΕ, όπως και στην Ιορδανία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς όφελος του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Khalifa Haftar, ο οποίος διέταξε τον Απρίλιο του 2019 τις δυνάμεις του να αρχίσουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν την Τρίπολη.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκριναν την Πέμπτη ψήφισμα που επιτρέπει στον πρόεδρο R.T. Erdogan να διατάξει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για να υποστηρίξουν την ΚΕΕ, δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην οποία μάχονται εναντίον του ΛΕΣ υπό τον στρατάρχη Haftar .
Στη Λιβύη δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για κυριαρχία, από τη μία η ΚΕΕ που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και μια παράλληλη κυβέρνηση και το κοινοβούλιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου επιβάλλει τον δικό του νόμο ο στρατάρχης Haftar.

Το χρονικό της δολοφονίας Soleimani – Οι αντιδράσεις και οι επιθετικές δηλώσεις

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής 3/1/2020 για την Ελλάδα) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου Qassem Soleimani, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Πρόκειται για μια επίθεση λίγες ημέρες μετά την επίθεση στη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
Ακόμη και έμπειροι αναλυτές αιφνιδιάστηκαν από την αμερικανική επιχείρηση, ενώ προειδοποιούν ότι μεγάλος χαμένος από την τιτανομαχία Ιράν - ΗΠΑ θα είναι το Ιράκ, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους.  
«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Qassem Soleimani», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.
«Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιχείρηση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικότερη και από τις επιχειρήσεις εξόντωσης του Al Bagdadi  ή του Osama bin Laden» σύμφωνα με τον Phllip Smith, Aμερικανό ειδικό σε θέματα ένοπλων σιιτικών οργανώσεων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Iraqi Prime Minister Press Office/AP
Άμεσα υπήρξε σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Qasem Soleimani «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».
Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Quds, προσέθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτήρισε το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσιγκτον» στην περιοχή.
«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.
«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Soleimani ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…)
Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» ανέφερε Συμβούλιο Ασφαλείας.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, σε συνέντευξή του τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν, αλλά φρόντισε να προσθέσει ότι εάν προκληθούν θα απαντήσουν.
Debris from the airstrike at Baghdad airport is seen on Friday. Credit: Obtained by CNN
Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Pompeo είχε χαρακτηρίσει τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού ως «αμυντική αντίδραση» των ΗΠΑ.
«Η δολοφονία του Soleimani ήταν μια αμυντική αντίδραση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης.
Τέλος, ο Pompeo εξέφρασε την ανακούφιση του για το γεγονός ότι «οι σύμμαχοι μας αναγνωρίζουν τις απειλές από την Ιρανική Δύναμη Quds».
Ταυτόχρονα το δίκτυο NBC σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον 3.500 στρατιώτες στην περιοχή, με πηγές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να δηλώνουν, πάντως, ότι αυτή η κίνηση δεν συνδέεται με τον θάνατο Soleimani.

 
Ποιος ήταν ο Soleimani

Ο πανίσχυρος ιρανός υποστράτηγος Qassem Soleimani, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης που το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε «αμυντική» ενέργεια, ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους.
Επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό — το αμερικανικό περιοδικό New Yorker χαρακτήριζε το 2014 τη Δύναμη Κουντς υβρίδιο της CIA και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων — ο χαρισματικός υποστράτηγος διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ.
Θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.
Image
Ο 62χρονος στρατιωτικός, με γκρίζα γένια κομμένα πάντα κοντά, είχε γίνει κάτι σαν ροκ-σταρ στο Ιράν τα τελευταία χρόνια.
Είχε έτσι δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram.
Για τους υποστηρικτές του όσο και για τους εχθρούς του ο Qassem Soleimani, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.
Ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία, δύο χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στρατιωτικά.
Στο Ιράν, χώρα καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια στον οικονομικό μαρασμό, αρκετοί τον προέτρεπαν να κατέβει στην πολιτική αρένα.
Ο υποστράτηγος πάντως είχε απορρίψει ξερά τις φήμες που τον ήθελαν να βάζει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία το 2021.

Οι αμερικανικές βάσεις γύρω από το Ιράν
Image
Διεθνείς αντιδράσεις

Σ. Αραβία: Η Σαουδική Αραβία κάλεσε σήμερα σε «αυτοσυγκράτηση για για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση» μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Qassem Solemani, σε επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
«Υπό το φως της ταχείας εξέλιξης (των γεγονότων), το βασίλειο καλεί σε συγκράτηση για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση με ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανάρτηση στο Twitter.
Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο κύριος ανταγωνιστής του Ιράν στην περιοχή, το Ριάντ, κατηγόρησε για την κλιμάκωση της βίας τους "τρομοκράτες πολιτοφύλακες".

Ελληνικό υπ. Εξωτερικών: Την ανάγκη να υπάρξει νηφαλιότητα και ψυχραιμία προκειμένου να μην δημιουργηθεί περαιτέρω ένταση στη Μ. Ανατολή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στις εξελίξεις στο Ιράν.
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ.
Προτεραιότητα συνεχίζει να είναι η σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.
Μόνο έτσι ο λαός του Ιράκ θα μπορέσει να επανέλθει σε μια ομαλή καθημερινότητα, απαλλαγμένος από τη βία και την τρομοκρατία.
Απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

Guterres (OHE): «Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres, σε ανακοίνωση μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.
Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο Guterres ζήτησε επίσης «από τους ηγέτες να ασκήσουν τη μέγιστη συγκράτηση» σε αυτή τη στιγμή έντασης, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε πως θα εκδικηθεί τον θάνατο του Soleimani «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».

Επικοινωνία Putin - Macron: Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η δολοφονία του Soleimani, εξέφρασαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας -Vladimir Putin και Emmanuel Macron αντίστοιχα- κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Κρεμλίνο, και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δολοφονία του Soleimani.
«Τονίστηκε ότι αυτή η κίνηση των ΗΠΑ μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στηρίζει Trump ο Νetanyahu: Τη στήριξή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στο Ισραήλ από την Αθήνα.
«Ο Trump έδρασε άμεσα, αποφασισιτκά και με πυγμή», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισράηλ.
Ο Netanyahu υπογράμμισε ότι ήταν μια αμυντική κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ.
«Όπως το Ισράηλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, έτσι το έχουν και οι ΗΠΑ.
Ο Soleimani είναι υπεύθυνος για τον θάνατο Αμερικανών πολιτών και άλλων αθώων.
Σχεδίαζε περίσσότερες επιθέσεις και πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στον πρόεδρο Trump για την απόφασή του», υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Michel (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο): Την ανάγκη να σταματήσει ο κύκλος βίας στο Ιράκ επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Ο κύκλος βίας, προκλήσεων και αντίποινων που βλέπουμε στο Ιράκ τις τελευταίες λίγες εβδομάδες πρέπει να σταματήσει.
Περαιτέρω κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.
Το Ιράκ παραμένει μια πολύ εύθραυστη χώρα.
Πάρα πολλά όπλα και πάρα πολλές πολιτοφυλακές επιβραδύνουν τη διαδικασία για την επιστροφή σε μια κανονική καθημερινότητα για τους πολίτες του Ιράκ.
Υπάρχει κίνδυνος γενικευμένης έξαρσης της βίας σε ολόκληρη της περιοχή και ενίσχυσης των σκοτεινών δυνάμεων της τρομοκρατίας που ευδοκιμούν σε περιόδους θρησκευτικών και εθνικιστικών εντάσεων» αναφέρει ο Michel σε δήλωση του.

Τουρκία: Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκφράζει η Τουρκία στον απόηχο της δολοφονίας του Ιρανού υποστράτηγου, Qasem Soleimeni.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Τουρκία ανησυχεί έντονα για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στην περιοχή».
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι προφανές ότι η αμερικανική επιδρομή θα κλιμακώσει τη δυσπιστία και στην αστάθεια στην περιοχή.
«Η Τουρκία επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι η μετατροπή του Ιράκ σε ζώνη συγκρούσεων θα πλήξει την ειρήνη και τη σταθερότητα» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Γαλλία: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron κάλεσε αργά σήμερα το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani στη Βαγδάτη.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, καλώντας την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.ου απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.
Μάλιστα ο Macron μίλησε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις αυτές με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin με τον οποίο θα παραμείνει "σε στενή επαφή" μαζί του προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή.
Νωρίτερα, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Amelie de Montchalin, είχε δηλώσει πως, "Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που φοβόμασταν: η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αυξάνεται", δήλωσε η Montchalin στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
"Προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της περιοχής", ενώ επιβεβαίωσε πως, ανώτεροι Γάλλοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν επαφές υψηλού επιπέδου με ανώτερους παράγοντες στην περιοχή.

Γερμανία: Η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός υποστράτηγος Qassem Soleimani, αποτελεί απάντηση στις διαρκείς προβοκάτσιες του Ιράν, δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Η αμερικανική επίθεση ήταν μια αντίδραση σε μια σειρά από στρατιωτικές προκλήσεις για τις οποίες είναι υπεύθυνο το Ιράν», δήλωσε η Ulrike Demmer.
Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή.
Αντιμετωπίζουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Κίνα: Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον φόνο στη Βαγδάτη από τις ΗΠΑ του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις.
Το Πεκίνο καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές--και κυρίως τις ΗΠΑ--να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να διατηρηθούν.

Ρωσία: Την ανησυχία της για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει ο θάνατος του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani με εντολή του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Ειδικότερα, Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι η δολοφονία του Soleimani έπειτα από εντολή Trump θα κλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Συρία: Ο πρόεδρος της Συρίας Bassar al-Assad, το καθεστώς του οποίου στηρίζεται στρατιωτικά από την Τεχεράνη, κατήγγειλε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Qassem Soleimani, διαβεβαιώνοντας ότι η συμβολή του στον συριακό στρατό «δεν θα ξεχαστεί».
«Ο συριακός λαός δεν θα λησμονήσει την παρουσία του στο πλευρό του Συριακού Αραβικού Στρατού για την άμυνα της Συρίας απέναντι στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», ανέφερε ο Assad σε επιστολή του που απευθύνεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε επίσης τον φόνο του Soleimani, κάνοντας λόγο για «εγκληματική επιθετικότητα» των ΗΠΑ που παραπέμπει «σε εγκληματικές συμμορίες», καταδικάζοντας απερίφραστα την "δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα" που οδήγησε στον φόνο του ιρανού στρατηγού Soleimani ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.
Η πηγή ανέφερε ότι η επίθεση συνιστά μια "σοβαρή κλιμάκωση" και επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχουν οι ΗΠΑ για την αστάθεια στο Ιράκ, σύμφωνα με το SANA.

Η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη εξαπέλυσαν χιλιάδες διαδηλωτές την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, που θεωρούνται προσκείμενοι σε φιλοϊρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές.
Το Ιράν «θα καταστεί απόλυτα υπεύθυνο εάν χαθούν ζωές ή προκληθούν ζημιές στις εγκαταστάσεις μας. Θα πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα.
Αυτή δεν είναι προειδοποίηση, είναι απειλή», διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter.
Το Ιράκ — σύμμαχος τόσο του Ιράν, όσο και των ΗΠΑ — βρίσκεται για ακόμα μια φορά εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
Το βράδυ της Παρασκευής, επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης του ιρακινού στρατού είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί αμερικανός συμβασιούχος ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στο Ιράκ.
Το βράδυ της Κυριακής, αμερικανικά αεροσκάφη ανταπέδωσαν την επίθεση βομβαρδίζοντας βάση της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν που η Ουάσιγκτον θεώρησε υπεύθυνη για την επίθεση με ρουκέτες.
Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 μαχητές και πυροδότησε κύμα αγανάκτησης ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο της ιρακινής πολιτικής ηγεσίας.
Την Τρίτη, η πομπή της κηδείας των 25 παραστρατιωτικών μετατράπηκε σε διαδήλωση μπροστά στην αμερικανική π

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης