Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τέλος τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα - Η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη εξόφληση των δανείων 5,9 δισ στο ΔΝΤ

Τέλος τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα - Η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη εξόφληση των δανείων 5,9 δισ στο ΔΝΤ
Με αυτό λοιπόν τον σχεδιασμό ταξιδεύει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Ουάσινγκτον, ο οποίος την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στις 18.30 ώρα Ελλάδας θα έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η κυβέρνηση μπορεί επισήμως να μιλάει για νέα αποπληρωμή ακριβών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ όμως το σχέδιο που δουλεύει στην πραγματικότητα προβλέπει την εξόφληση του συνόλου των υποχρεώσεων της χώρας προς το Ταμείο, οι οποίες ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ.
Με αυτό λοιπόν τον σχεδιασμό ταξιδεύει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Ουάσινγκτον, ο οποίος την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στις 18.30 ώρα Ελλάδας θα έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και στο πρώτο «τετ α τετ» που θα έχει με τη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός σκοπεύει να πετύχει μία πολύ καλύτερη πολιτική συμφωνία από αυτή της δεύτερης προεξόφλησης ακριβών υποχρεώσεων της χώρας.
Ποια είναι αυτή; Μία συμφωνία με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την πλήρη έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα.
Είναι ένα σχέδιο το οποίο δουλεύεται με μεγάλη μεθοδικότητα από την ελληνική διότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δώσει ακόμη τη συγκατάθεσή τους για ολική εξόφληση των οφειλών μας προς το ΔΝΤ.
Όχι δηλαδή να περιορισθούν κάτω από το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής στο κεφάλαιο του ΔΝΤ (ποσόστωση - quota) αλλά να μηδενιστούν πλήρως οι υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Αυτοί που αντιδρούν περισσότερο για την πλήρη έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα είναι οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί.
Ανάλογο σχέδιο μελετούσε στο παρελθόν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ήθελε με την πρώτη ευκαιρία να διακόψει τον συνδετικό κρίκο της Αθήνας με το Ταμείο. Κανείς όμως από τους θεσμούς δεν σιγοντάριζε τα ελληνικά σχέδια ενώ υπήρχε η Γερμανία και η Ολλανδία που δεν σταμάτησαν ποτέ να τα τορπιλίζουν.
Και αυτό γιατί  ήθελαν το ΔΝΤ να παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου των ευρωπαϊκών θεσμών, ώσπου να ολοκληρωθεί η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία τον Ιούνιο του 2022.
Το ίδιο το ΔΝΤ έχοντας χάσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας του με το σκληρό πρόγραμμα διάσωσης που εφάρμοσε θα ήθελε να απεμπλακεί από την Ελλάδα για να προστατέψει την φήμη μου και φυσικά για να πάρει πίσω τα κεφάλαια των δανείων που εκταμίευσε ώστε να τα αξιοποιήσει κάπου αλλού.
Με αυτό τον τρόπο το Ταμείο  κατοχυρώνει μία δήλωση σε διεθνές  επίπεδο ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παρά την λανθασμένη συνταγή είχε τελικά αίσιο τέλος και ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει δίνοντας βαρύτητα σε άλλα προγράμματα που τρέχουν ήδη. Να «σώσει» δηλαδή και άλλες οικονομίες που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Πάντως η χρονική συγκυρία για ένα τέτοιο γεγονός θεωρείται ευνοϊκή για το Ταμείο.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της εξασφαλίζει το πολιτικό μήνυμα που θέλει για να ισχυροποιήσει το «αφήγημα» της και το οποίο στην πράξη έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει για τους εξής δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι με το υψηλό μαξιλάρι διαθεσίμων των 32 δισ. ευρώ μπορεί να κινηθεί όπως θέλει και ο δεύτερος είναι ότι οι δανειακές ανάγκες το 2020 είναι αρκετά περιορισμένες.
Μετά την πρόωρη εξόφληση των 2,9 δισ. ευρώ, η Ελλάδα περιορίζει τις δανειακές υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ από τα 8,8 δισ. ευρώ στα 5,9 δισ. ευρώ, με την τελευταία δόση να λήγει στις 3 Ιουνίου 2024.
Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας προανήγγειλε νέα αποπληρωμή  άλλων 2 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ, που έχουν επιτόκιο 1,91% και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό. Εφόσον το σχέδιο της ολικής εξόφλησης δεν προχωρήσει τότε θα προεξοφληθούν τα 2 δισ. από τα ακριβά δάνεια και θα απομείνουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούνιο του 2024.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης