Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Pompeo: Οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο χρήσιμοι όσο θα θέλαμε στην εξόντωση του Soleimani

Pompeo: Οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο χρήσιμοι όσο θα θέλαμε στην εξόντωση του Soleimani
Αιχμές για τους Ευρωπαίους συμμάχους άφησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Επικρίσεις σε βάρος των Ευρωπαίων ότι, δεν ήταν «τόσο χρήσιμοι» όσο θα έπρεπε στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Ιράκ, διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.
Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή (3/1/2020), από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Pompeo εξήγησε ότι ήταν σε τηλεφωνική επαφή με ηγέτες από όλο τον κόσμο για να μιλήσει μαζί τους γι αυτή την επίθεση που έχει προκαλέσει την οργή των Ιρανών.
«Μίλησα με τους εταίρους μας στην περιοχή για να τους εξηγήσω αυτό που πράτταμε, γιατί το πράτταμε και να ζητήσω τη βοήθειά τους. 'Ολοι τους ήταν φανταστικοί», είπε.
«Αλλά οι συνομιλίες μας με τους εταίρους μας σε άλλα μέρη δεν ήταν το ίδιο καλές.
Ειλικρινά, οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο χρήσιμοι όσο ήλπιζα πως θα ήταν», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Pompeo, «οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, όλοι οφείλουν να καταλάβουν ότι αυτό που κάναμε, αυτό που οι Αμερικανοί έκαναν, επέτρεψε επίσης να σωθούν ζωές στην Ευρώπη».
«Είναι κάτι θετικό για όλο τον κόσμο και καλούμε τον καθένα ανά τον κόσμο να στηρίξει την ενέργεια των ΗΠΑ προκειμένου η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να συμπεριφερθεί απλά ως μια κανονική χώρα», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.,
Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ο στρατηγός Soleimani προετοίμαζε «βίαιες ενέργειες» που είχαν στόχο κυρίως Αμερικανούς.
Σημαίνουσα προσωπικότητα για την άσκηση επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ο Soleimani σκοτώθηκε, όπως και ένας ανώτατος φιλοϊρανός Ιρακινός αξιωματούχος, σε επίθεση με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Με σημαντική εξαίρεση το Ισραήλ, το οποίο υποστήριξε τους Αμερικανούς, η πλειονότητα των ηγετών παγκοσμίως, κυρίως των Ευρωπαίων, εξέφρασε ανησυχία μετά την επίθεση καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» και «αποκλιμάκωση».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης