Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Να ανατραπεί το στερεότυπο ότι η πολιτική είναι μόνο υπόθεση των ειδικών

Σκουρλέτης: Να ανατραπεί το στερεότυπο ότι η πολιτική είναι μόνο υπόθεση των ειδικών
"Tα μετρά που παίρνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, με πιο χαρακτηριστικά εκείνα που αφορούν τον κόσμο της εργασίας, επιβεβαιώνουν την πραγματική σχέση των πολιτικών ΔΝΤ με τη ΝΔ", αναφέρει ο Π. Σκουρλέτης
«Πρέπει να ανατραπεί το στερεότυπο ότι η πολιτική είναι μόνο υπόθεση των ειδικών», δηλώνει στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.
Για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και το τι χρειάζεται για να μην τοποθετηθεί στο πλαίσιο ενός νέου συναινετικού δικομματισμού, ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι πρέπει «να διαμορφώνει όρους προγραμματικής αντιπαλότητας ως προς τη νεοφιλελεύθερη πρόταση» και προσθέτει «το λέω σε αντιδιαστολή με την εμπειρία του συναινετικού δικομματισμού, προ κρίσης, που χαρακτηριζόταν από μια προγραμματική συμπληρωματικότητα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις μεγάλες επιλογές, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και μετά, βρέθηκαν από την ίδια πλευρά».
Αναφορικά με τις αιτιάσεις ότι τάχθηκε ενάντια στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ απάντα «λάθος ανάγνωση.
Δεν έχω δει ούτε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να εναντιώνεται στην ανάγκη διεύρυνσής του, μαζικοποίησής του.
'Αλλωστε τις βάσεις αυτής της πορείας τις έχουμε βάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Σας θυμίζω επίσης πως όλες οι τελευταίες αποφάσεις της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα της διεύρυνσης είναι ομόφωνες, με πιο χαρακτηριστική εκείνη της διακήρυξης - καλέσματος προς τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο».
Σε σχέση με την αποτίμηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει πως «ένας ειλικρινής και ουσιαστικός απολογισμός είναι προϋπόθεση για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τα μέλη μας, τους φίλους, με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι και ο μοναδικός τρόπος για να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και όσων δεν μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογές».
Κάνοντας αναφορά στην ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την δημοσκοπική υπεροχή της , αναφέρει πως θεωρεί «πολιτικά ερμηνεύσιμο το πρώτο διάστημα μιας διακυβέρνησης ο κόσμος να κρατάει μια «καλοπροαίρετη» στάση απέναντί της.
 Ωστόσο μέχρι τώρα ήταν τα εύκολα για τη ΝΔ, γιατί πορευόταν με τις πλάτες της προηγούμενης κυβέρνησης. Η νέα χρόνια θα μας δείξει πολλά».
Κληθείς να εξηγήσει τον χαρακτηρισμό «τοξικός» για τον Γιώργο Παπανδρέου, επισημαίνει πως «πρόκειται για έναν απόλυτα πολιτικό χαρακτηρισμό, όπως πολιτικές ήταν και κάποιες από τις αντιδράσεις που προκάλεσε, απέναντι στο ερώτημα αν θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να τον προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ο πρωθυπουργός που ταυτίστηκε με την υπαγωγή της χώρας μας στο καθεστώς των Μνημονίων, με όλα τα τραγικά επακόλουθα που είχε αυτή η επιλογή για τον λαό μας.
Δεν ήταν μονόδρομος αυτή η επιλογή, τον βαραίνει.
Ενώ δεν έχει έστω ψελλίσει την παραμικρή αυτοκριτική για την επιλογή του.
Δεν του χρεώνω εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, άλλωστε οι ευθύνες ανάγονται και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που εξέθρεψαν ένα στρεβλό, παρασιτικό και διεφθαρμένο παραγωγικό μοντέλο. Αυτή ήταν η κληρονομιά τού πάλε ποτέ κραταιού συναινετικού δικομματισμού, αλλά ήταν εκείνος που πάτησε το κουμπί της εισόδου στα Μνημόνια.
Αυτό είναι το περιεχόμενο του «πολιτικά τοξικός» για εμένα. Μην ξεχνάτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε τη σημερινή του θέση στην πολιτική ζωή, ως η δύναμη που συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του παλαιού δικομματισμού.
Ο κόσμος που τον στήριξε και τον στηρίζει το έκανε χάριν αυτής του της πολιτικής.
Το να συσχετίζεται η περίοδος του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δείχνει ρηχή ανάλυση και μη κατανόηση του τι συνέβη από το 2015 και μετά.
Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν διεκδίκησε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, παρά τις πιέσεις των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων, ενώ έθεσε διαφορετικές προτεραιότητες στην άσκηση της πολιτικής του.
Και βέβαια κατάφερε να κλείσει το κύκλο των Μνημονίων.
Άλλωστε τα μετρά που παίρνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, με πιο χαρακτηριστικά εκείνα που αφορούν τον κόσμο της εργασίας, επιβεβαιώνουν την πραγματική σχέση των πολιτικών ΔΝΤ με τη ΝΔ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης