Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Κάναμε λάθη αλλά λερώσαμε τα χέρια για να ξελασπώσουμε το μέλλον της χώρας - O Μητσοτάκης τιμά την συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Κάναμε λάθη αλλά λερώσαμε τα χέρια για να ξελασπώσουμε το μέλλον της χώρας - O Μητσοτάκης τιμά την συμφωνία των Πρεσπών
Στα εθνικά θέματα δεν θα ακολουθήσω τον ολισθηρό δρόμο της λαϊκίστικης αντιπολίτευσης και της πατριδοκαπηλίας όπως ο Μητσοτάκης
Για την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρεία της Δημοκρατίας και τη σύγκλιση αμέσως μετά Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ώστε να συμφωνηθούν οι γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία, κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στα "καυτά" θέματα, από τον την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ , τον μετασχηματισμό του και την κριτική των "53+" μέχρι την οικονομία και τα λάθη της κυβέρνηση του.
Αναφερόμενος στα λάθη του ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι "λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά" και παραδέχεται ότι "η κυβέρνηση του και λάθη έκανε και αδυναμίες είχε.
"Υπό αυτή την έννοια μπορεί να έχω μετανιώσει για πολλές επιλογές αλλά όχι για τη βασική επιλογή να αναλάβουμε το ρίσκο και την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Να λερώσουμε τα χέρια μας για να ξελασπώσουμε το μέλλον" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι "ένας πρώτος απολογισμός φυσικά και έχει γίνει. Και από αυτό έχει προκύψει και η ανάγκη διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιμένει στην επιλογή Παυλόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας και αφήνοντας αιχμές κατά του Κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζει πως "το αρραγές μέτωπο και η εθνική στρατηγική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση εθνικών απειλών και κινδύνων.
"Γι αυτό κι εγώ δήλωσα ξεκάθαρα ότι στα εθνικά θέματα δεν θα κάνω όσα έκανε ο Κ. Μητσοτάκης σε εμένα. Δεν θα ακολουθήσω τον ολισθηρό δρόμο της λαϊκίστικης αντιπολίτευσης και της πατριδοκαπηλίας".
Αναφερόμενος στην στάση  των ΗΠΑ απέναντι στα ελληνοτουρκικά ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι "εάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως εκφράζονται από τον πρόεδρο Trump, δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας στο πιο κρίσιμο ζήτημα, που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πρόσφατες τουρκικές απειλές των τελευταίων δεκαετιών, τότε κι εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας".
Ερωτηθείς  για το εάν είναι απαραίτητη η περαιτέρω προσέγγιση με τις ΗΠΑ α Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι "η πολυεπίπεδη αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ αποτέλεσε στρατηγική επιλογή μας στη βάση της σύγκλισης των συμφερόντων μας σε μια σειρά από τομείς.
Θεωρώ ωστόσο λάθος το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις πριν γίνει σαφής η στάση Trump απέναντι στις τουρκικές απειλές".

Συμφωνία των Πρεσπών και οικονομία

Σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι "ο Μητσοτάκης λέει σήμερα ότι τιμά τη Συμφωνία  ενώ μεγάλο μέρος της προεκλογικής ρητορικής του κόμματός του βασίστηκε στην ιδέα ότι ήταν προδοτική και προσβλητική".
Και συνεχίζει λέγοντας:
"Χαίρομαι που επικρότησε τη στάση μας κι ελπίζω αυτό να αποτελέσει μια έμπρακτη στάση αυτοκριτικής για την απαράδεκτη στάση του στο Μακεδονικό".
Τέλος, ερωτηθείς για την οικονομία και συγκεκριμένα εάν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2020 για μείωση φόρων ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει:
"Το κύριο μέλημα δεν είναι αν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων  το 2020 αλλά ποιος θα επωφεληθεί εάν προκύψει τέτοια δυνατότητα".    
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης