Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ καλεί στις Βρυξέλλες τον Ιρανό ΥΠΕΞ με σκοπό την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

tags :
Η ΕΕ καλεί στις Βρυξέλλες τον Ιρανό ΥΠΕΞ με σκοπό την  αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Η Γερμανία επιδιώκει απευθείας επικοινωνία με το Ιράν
Τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών  Mohamad Javad Zarif προσκάλεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borell στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει  "αποκλιμάκωση"  της έντασης στην Μέση Ανατολή.
Ο Borell δηλωσε πως απηύθυνε την πρόσκληση στον Zarif, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία, στην ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών με θέμα την προάσπιση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Οι δυο άνδρες αναφέρθηκαν "στην σημασία της προάσπισης της συμφωνίας της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία παραμένει σημαντική για την παγκόσμια ασφάλεια", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας "επιβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο του συντονιστή και να διαφυλάσσει την ενότητα των υπολοίπων πλευρών για την ενίσχυση της συμφωνίας και την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές".
Η συμφωνία της Βιέννης υπεγράφη το 2015 και κινδυνεύει να καταρρεύσει από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων που βύθισαν σε σοβαρή ύφεση την ιρανική οικονομία.
Η συμφωνία, αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν την Γερμανία), προσέφερε χαλάρωση του καθεστώτος των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης, η οποία σε αντάλλαγμα δεσμεύθηκε να εγγυηθεί τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού της προγράμματος.
Το Παρίσι κάλεσε χθες το Ιράν να διαφυλάξει την συμφωνία της Βιένης, παρά τον θάνατο του ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani με εντολή Trump και πριν από πιθανή ανακοίνωση της Τεχεράνης για την επανάληψη απαγορευμένων από την συμφωνία δραστηριοτήτων του πυρηνικού της προγράμματος.
Ομως, κατά την γνώμη πολλών αναλυτών, η αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τορπίλισε οριστικά και την πυρηνική συμφωνία.

Η Γερμανία επιδιώκει απευθείας επικοινωνία με το Ιράν

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Haiko Maas, ο οποίος ανέφερε το Σάββατο πως η χώρα του επιδιώκει την απευθείας επικοινωνία με το Ιράν, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani από τους Αμερικανούς.
Ο Maas, μίλησε στη γερμανική εφημερίδα  Bild am Sonntag και δήλωσε: "Τις ερχόμενες ημέρες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Ιράν - σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκοντας απευθείας συζητήσεις με τους συμμάχους μας και με το Ιράν".
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, επίσης, παρά την ένταση που επικρατεί στην περιοχή ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθούν ή και να μειωθούν οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπάρχουν στο Ιράκ. "Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους έχει διάρκεια και δεν χρειάζεται να αλλάξει ο αριθμός των δυνάμεών μας που μάχονται το DAESH", είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης