Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Αρνητικοί οι Ελβετοί σε δημοψήφισμα για την άρση της ελεύθερης διακίνησης πολιτών της ΕΕ

Guardian: Αρνητικοί οι Ελβετοί σε δημοψήφισμα για την άρση της ελεύθερης διακίνησης πολιτών της ΕΕ
Εάν το δημοψήφισμα γίνει και εγκριθεί από τους Ελβετούς τότε η Ελβετία θα βιώσει το δικό της Brexit
Αρνητικοί στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα βάζει φραγή στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών από την ΕΕ στην Ελβετία, είναι η πλειονότητα των Ελβετών.
Όπως αναφέρει η βρετανική Guardian η πρόταση, που κατατέθηκε από το ακροδεξιό κόμμα βρίσκει αντίθετους τους Ελβετούς σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δείχνει ότι το 58% είναι ενάντια σε μια τέτοια προοπτική, 35% το εγκρίνει και το 7% δεν έχει άποψη.
Το σχετικό δημοψήφισμα εντάσσεται σε αυτό που έχει προγραμματιστεί για το Μάιο και αφορά το "εάν η Ελβετία θα πρέπει να αναλάβει μονομερώς τον έλεγχο της μετανάστευσης και να καταργήσει το σχετικό σύμφωνο που έχει υπογράψει το 2007 για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών στο έδαφός της.
Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αντανακλά την ανησυχία της Ελβετίας για την εισροή περισσότερων αλλοδαπών, καθώς ο πληθυσμός τους αποτελεί ήδη το 1/4 του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
 Ωστόσο, η επιβολή ορίων στους πολίτες της ΕΕ θα παραβίαζε τις διμερείς συμφωνίες που ενισχύουν την πρόσβαση της Ελβετίας στην ενιαία αγορά, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Ελβετίας.
Το δημοψήφισμα ζήτησε το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο και κατέχει δύο από τις επτά έδρες στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί και εγκριθεί από τους Ελβετούς τότε θα αλλάξει εντελώς το τοπίο καθώς η Ελβετία θα βιώσει το δικό της Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης