Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της FED το 2020

Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της FED το 2020
Οι αλλαγές στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη συναίνεση όσον αφορά τα επιτόκια
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας για το 2019, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής τάχθηκε ακόμα περισσότερο υπέρ της τρέχουσας πολιτικής που ακολουθεί, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τα πρακτικά τα οποία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή (3/1).
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο εύρος του 1,5% με 1,75% εκτιμώντας ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία έχουν αρχίσει να υποχωρούν, καθώς και ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έχει περιθώρια να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.
«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι υπήρχαν ορισμένες ενδείξεις για περαιτέρω ενίσχυση των συνθηκών της αγοράς εργασίας χωρίς να δημιουργηθεί ανεπιθύμητη πίεση στους πόρους», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα πρακτικά της Fed, η οποία μάλιστα υπογράμμισε την πρόθεσή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι τα τέλη του 2020.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Επιτροπής για τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ήταν ομόφωνη, γεγονός που ενισχύει τη θέση της Τράπεζας για το νέο έτος.
Το 2019, η Federal Reserve προχώρησε σε τρεις συνεχόμενες μειώσεις επιτοκίων, προκειμένου να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία απέναντι στην εμπορική διαμάχη τους Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, η οποία είχε περιορίσει τις επενδύσεις και είχε προκαλέσει πλήγμα στις εξαγωγές της χώρας.
Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η Επιτροπή εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι «η κατάλληλη» προκειμένου να στηρίξει την οικονομική επέκταση και την ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.
Αναφορικά με το 2020, η Τράπεζα εκτιμά ότι τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής το προηγούμενο έτος, όπως ήταν οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα και το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να επιλυθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σταθεροποιούνται», αναφέρει η Fed, προσθέτοντας ότι «ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι η εγχώρια οικονομία εμφανίζει ανθεκτικότητα απέναντι στις δυσκολίες που προκύπτουν από τις εξελίξεις παγκοσμίως».
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η Τράπεζα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το 2020, προβλέποντας ότι το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,5% για το σύνολο του έτους, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στο 3,7%.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών, ενώ η αύξηση των μισθών κινείται γύρω από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, μετά την τελευταία οικονομική κρίση.
Επιπλέον, η Τράπεζα εκτιμά ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για τα επόμενα τρία χρόνια θα διαμορφωθεί κοντά στο 2%, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από το 2% τουλάχιστον για το 2020.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2020, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιανουαρίου, ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής τα οποία τάχθηκαν κατά των μειώσεων το 2019 δε θα βρίσκονται πλέον σε αυτή.
Στο πλαίσιο της ετήσιας αλλαγής που πραγματοποιείται στα μέλη της Επιτροπής, τόσο ο πρόεδρος της Boston Fed, Eric Rosengren, όσο και η επικεφαλής της Kansas City Fed, Esther George, αναμένεται να βρεθούν εκτός Επιτροπής, μαζί με τον πρόεδρο της St. Louis Fed, James Bullard.
Οι δύο πρώτοι τάχθηκαν κατά των τριών μειώσεων στα επιτόκια το 2019, εκτιμώντας ότι δεν έπρεπε να υπάρξει κάποια αλλαγή, ενώ ο κ. Bullard διαφώνησε δύο από τις τρεις φορές, καθώς τάχθηκε υπέρ μίας μεγαλύτερης μείωσης σε σύγκριση με τις 25 μονάδες βάσης που αποφασίστηκε.
Αντ’ αυτού, στην Επιτροπή αναμένεται να βρεθούν η πρόεδρος της Cleveland Fed, Loretta Mester, καθώς και ο πρόεδρος της Philadelphia Fed, Patrick Harker, οι οποίοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την ανάγκη τριών μειώσεων το 2019.
Ωστόσο, κατά τις πρώτες της δηλώσεις για το νέο έτος, η κα Mester εμφανίστηκε πρόθυμη να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα, εφόσον δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην αμερικανική οικονομία.
«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε πραγματικά καλά βαθμονομημένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Cleveland Fed, εκτιμώντας παράλληλα ότι «δε θα χρειαστεί μία αύξηση των επιτοκίων μέχρι να δω είτε κάποια προβλήματα πάνω από την οικονομική σταθερότητα, είτε κάποιες ενδείξεις ότι η πληθωρισμός θα επιταχυνθεί έντονα».
«Δε βλέπω κάτι τέτοιο να συμβαίνει αυτή τη στιγμή και δεν περιλαμβάνεται στην πρόβλεψή μου», υπογράμμισε η ίδια, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι μία περαιτέρω πτώση στον πληθωρισμό αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με ένα απροσδόκητο άλμα στις τιμές, καθώς και ότι είναι έτοιμη να διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, στην Επιτροπή αναμένεται να βρεθούν ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan, ο οποίος δεν είχε ταχθεί κατά των τριών μειώσεων του 2019, αλλά δεν ήταν υπήρξε ούτε ισχυρός υποστηρικτής των σχετικών αποφάσεων, και ο επικεφαλής της Minneapolis Fed, Neel Kashkari, ο οποίος επιθυμεί μεγαλύτερη μείωση στα επιτόκια.
Σημειώνεται ότι ο Neel Kashkari, όταν ήταν μέλος της Επιτροπής το 2017 είχε ψηφίσει κατά των τριών μειώσεων που είχαν αποφασιστεί εκείνη τη χρονιά, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιχειρηματολογεί υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων μέχρι ο βασικός πληθωρισμός να αγγίξει τον στόχο της Fed στο 2%.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Dallas Fed, σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα, είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι ώστε να αλλάξουν τα επιτόκια το 2020, καθώς όπως εκτιμά ο ίδιος η ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστεί και η ανεργία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
«Νομίζω ότι η κατάλληλη πορεία για την πολιτική είναι να μείνουμε στο σημείο που βρισκόμαστε», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Kaplan, ο οποίος μάλιστα διευκρίνισε ότι προκειμένου να αλλάξει η άποψή του για επιτόκια «θα χρειαστεί μία ουσιώδης αλλαγή στις προοπτικές για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και την πορεία της ανεργίας».
Οι αλλαγές στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη συναίνεση μεταξύ των μελών, όσον αφορά τα επιτόκια, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2020.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των αναλυτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία επιπλέον μείωση των επιτοκίων το 2020, εκτιμώντας ότι ο μεταποιητικός κλάδος και το εμπόριο δε θα ανακάμψουν άμεσα, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.
Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου για τον μεταποιητικό κλάδο έδειξαν ότι ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI υποχώρησε στα 47,2% σε σύγκριση με το 48,1% του Νοεμβρίου, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009.
Παρά τη συρρίκνωση του κλάδου, ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «είδαμε πως η οικονομία μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξη ακόμα και όταν ο μεταποιητικός κλάδος καταγράφει συρρίκνωση, οπότε είμαι αισιόδοξος ότι έχουμε μία πραγματικά ανθεκτική οικονομία αυτή τη στιγμή».
Μάλιστα, οι δηλώσεις του κ. Evans φαίνεται να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις εκτιμήσεις της Loretta Mester, η οποία κατά τη διάρκεια δηλώσεών της την Παρασκευή ανέφερε ότι «ένα από τα σπουδαία πράγματα της αμερικανικής οικονομίας είναι η ανθεκτικότητά της», διευκρινίζοντας ότι «θεμελιωδώς, η οικονομία είναι υγιής».
Μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς ώστε να εκτιμήσει κανείς ποια θα είναι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας για το 2020, ωστόσο τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η Fed θα κινηθεί με μεγαλύτερη ομοιογένεια το νέο έτος και ότι η αποφάσεις της θα έχουν ευρεία στήριξη από την πλειοψηφία των μελών.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης