Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικός ο Erdogan: Ξεκίνησε ήδη η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη - Απέτυχαν τα σχέδια Ελλήνων και Κυπρίων

Προκλητικός ο Erdogan: Ξεκίνησε ήδη η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη - Απέτυχαν τα σχέδια Ελλήνων και Κυπρίων
Ανακοίνωσε πως «ξεκίνησε σταδιακά η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη»

(upd) Δυναμίτη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου βάζει ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, προωθώντας τα νεοθωμανικά του σχέδια. 
Έχοντας πάρει το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση ανακοίνωσεσε συνέντευξή του στο CNN Turk (5/1/2020), πως «ξεκίνησε σταδιακά η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη».
Στη συνέχεια πάντως ο Erdogan έκανε λόγο για «διάφορες ομάδες» που εν πρώτοις θα αναλάβουν συντονιστικό ρόλο, αναφέροντας πως ανώτεροι αξιωματικοί, ανάμεσά τους κι ένας στρατηγός, είναι ανάμεσα σε αυτούς που ήδη εστάλησαν στη λιβυκή επικράτεια για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της ΚΕΕ του Fayez Al Sarraj.
«Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη.
Θα συντονίσουν (τη δράση τους με την GNA) εκεί.
Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση», είπε ο Erdogan.
Προκλητικός ο Erdogan  τόνισε, πως «τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να φυλακίσουν την Τουρκία στη Μεσόγειο απέτυχαν, δεν μπορούν να σταματήσουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».
«Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην καταδικαστική ανακοίνωση που εξέδωσε η Σαουδική Αραβία για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.
«Η καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας δεν μας ενοχλεί, δεν μας νοιάζει, αντίθετα εμείς τους καταδικάζουμε» είπε ο Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι σκοπεύει να συζητήσει σήμερα 6/1 με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel για τη Λιβύη, αλλά και για την κατάσταση στο Ιράν και το Ιράκ.

Το Ιράν δεν θα μείνει αδιάφορο στη δολοφονία Soleimani

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη δολοφονία του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani.
Όπως είπε η επιλογή αυτή των ΗΠΑ αυξάνει ιδιαίτερα την ένταση στην περιοχή εκτιμώντας πως το Ιράν δεν θα μείνει αδιάφορο.
Μάλιστα ο ίδιος τόνισε, πως καταβάλλει προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Υποκριτικά, σημείωσε πως η Τουρκία αντιτίθεται πάντα σε ξένες παρεμβάσεις, όπως αυτή των ΗΠΑ στο έδαφος του Ιράκ.
Επιπλέον ανέφερε, πως κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Τουρκία στις 8/1/2020 θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα αλλά και η κατασκευή του αγωγού Turkstream.
Επιπροσθέτως εξέφρασε την εκτίμηση, πως η Τουρκία από κοινού με τη Ρωσία θα μπορέσουν να επιβάλλουν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας, ώστε να μην πλήττονται αθώοι πολίτες από τους βομβαρδισμούς.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και αυτή η συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα (6/1/2020), κεκλεισμένων των θυρών, θα είναι η πρώτη ευκαιρία του Οργανισμού να συζητήσει τις δύο αμφιλεγόμενες συμφωνίες που σύναψε στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Τρίπολης.
Επισήμως, το αίτημα της Μόσχας αφορά τη διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη που ελπίζει να οργανώσει η Γερμανία στο Βερολίνο πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. Ακόμη όμως δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνεδρίαση θα γίνει επίσης αναφορά στα μνημόνια κατανόησης της Τουρκίας με την GNA που αφορούν στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.
Θα συζητηθεί επίσης η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της GNA και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Khalifa Haftar, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη από τον περασμένο Απρίλιο.
Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 33 τραυματίστηκαν το Σάββατο (4/1) σε αεροπορική επιδρομή σε μια στρατιωτική σχολή στην πρωτεύουσα της Λιβύης, σύμφωνα με την GNA.
Δεν αποκλείεται επίσης κάποιο μέλος του Συμβουλίου να θέσει στο τραπέζι και την εμπλοκή Ρώσων μισθοφόρων -κάτι που διαψεύδει η Μόσχα- που στηρίζουν τον Haftar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης