Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Μέση Ανατολή και Κίνα - Στο -1,91% και τις 23.204,86 μονάδες ο Nikkei

tags :
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε Μέση Ανατολή και Κίνα - Στο -1,91% και τις 23.204,86 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,89% στις 28.198 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (6/1) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή της εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,91% στις 23.204,86 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,98% στις 2.155,07 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,89% στις 28.198 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -1,30% στις 11.953,36 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,01% στις 3.083,41 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,39% στις 10.698,27 μονάδες.
Όσον αφορά την Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξεως του +0,03% στις 6.735,70 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης IDX Composite καταγράφει απώλειες της τάξεως του -0,90% στις 6.266,71 μονάδες.
Η πλευρά της Τεχεράνης έχει καταστήσει σαφές ότι θα «απαντήσει» στην επίθεση των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να προειδοποιεί ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις εάν συμβεί κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, παρά το γεγονός ότι ο Donald Trump δήλωσε ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Βαγδάτης.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας που αφορούν τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς ο δείκτης απομακρύνθηκε από τα υψηλά επτά μηνών στα οποία είχε βρεθεί τον Νοέμβριο.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες, έναντι 53,5 μονάδων τον Νοέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η επιβράδυνση θα περιοριστεί στις 53,2 μονάδες.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων διαμορφώθηκε πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων στο τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός επέκτασης ήταν ο ασθενέσθερος των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες σημείωσαν επίσης επιβράδυνση σε μηνιαία βάση, ενώ οι επιχειρήσεις εμφανίστηκαν περισσότερο επιφυλακτικές αναφορικά με τη στελέχωση νέου προσωπικού.
«Ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε οριακά στο χαμηλότερο επίπεδε από τον Ιούλιο», δήλωσε ο διευθυντής μακροοικονομικών αναλύσεων της CEBM Group, Zhong Zhengsheng, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της Κίνας είναι πιθανό να καταγράψει επιτάχυνση στις αρχές του 2020, αλλά θα εξακολουθήσει να περιορίζεται από τη ζήτηση για το υπόλοιπο έτος».
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI, στον οποία περιλαμβάνεται και ο μεταποιητικός κλάδος, καταγράφηκε επιβράδυνση στις 52,6 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στην παγκόσμια προσφορά.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδος της τάξεως του +2% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 69,97 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμένως είχε σκαρφαλώσει ακόμα και στα 70,74 δολ. ανά βαρέλι.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +1,78% στα 64,17 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμένως η τιμή του είχε διαμορφωθεί στα 64,72 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ περίπου το ένα πέμπτο των αποστολών περνάει μέσα από τα Στενά του Ορμούζ.
«Η μεγάλη αβεβαιότητα για τις αγορές τώρα είναι το πώς θα απαντήσει το Ιράν στην επίθεση των ΗΠΑ», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ING, προσθέτοντας ότι «ενώ οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή».
Μάλιστα, οι αναλυτές της ING διευκρινλίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί «είτε μέσω διαταραχών στις ροές πετρελαίου των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν, είτε μέσω επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης