Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπάρχει νικητής από την κρίση ΗΠΑ – Ιράν, ο ISIS

Υπάρχει νικητής από την κρίση ΗΠΑ – Ιράν, ο ISIS
Μεγάλος κερδισμένος μιας σύρραξης ΗΠΑ - Ιράν το Ισλαμικό Κράτος
Τη θέση ότι ο ISIS είναι ο νικητής από την κρίση ΗΠΑ – Ιράν διατυπώνουν αναλυτές τη στιγμή που πραγματικά φλέγεται η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani από τις ΗΠΑ και η απόφαση του Ιράκ να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος του θέτει μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
Μετά τη δολοφονία του Soleimani από τις ΗΠΑ στο Ιράκ, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ για να αντιμετωπίσει τον ISIS, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις περισσότερες επιχειρήσεις του κατά του ISIS που πριν μερικά χρόνια έλεγχε μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.
Σημειώνεται ότι παρά την εχθρότητα τους, ΗΠΑ και Ιράν είχαν πολεμήσει αποτελεσματικά τον ISIS.
«Υπάρχει νικητής εδώ, και ο νικητής είναι ο ISIS» υποστηρίζει μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων CNBC ο επικεφαλής της IHS Markit, Dan Yergin.
«Αυτός ο απίθανος συνασπισμός μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν είναι που οδήγησε τον ISIS να οπισθοχωρήσει.
Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων είναι μια καλή είδηση τόσο για το Ιράν όσο και για τον  ISIS.
Ο ISIS που φαινόταν να υποχωρεί, τώρα βλέπει μια ευκαιρία μπροστά του» υποστηρίζει ο επικεφαλής της IHS Markit, αναφερόμενος στην απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος του.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως η απόφαση αυτή του Ιράκ προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Η δολοφονία αυτή ήταν μια τόσο μεγάλη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ – έγινε μονομερώς χωρίς τη συναίνεση της ιρακινής κυβέρνησης – που οι Ιρακινοί πολιτικοί θα υποστούν τεράστια πολιτική πίεση για να απομακρύνουν τις αμερικανικές δυνάμεις» τονίζει ο Ilan Goldenberg, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια στην Ουάσινγκτον, ο οποίος επισημαίνει πως πράγματι παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το κατά πόσο θα μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ.
«Το ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο τώρα έχει περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο, δεν είναι το μόνο πρόβλημα.
Μια χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ θα συνιστούσε πραγματικούς κινδύνους» λέει ο Goldenberg, αναφέροντας πως μεταξύ άλλων θα πληγούν οι προσπάθειες για την εξουδετέρωση του  ISIS.
«Η αποστολή για την αντιμετώπιση του ISIS παραμένει πηγή ανησυχίας, και εάν οι ΗΠΑ υποχρεωθούν να φύγουν από το Ιράκ, τότε αυτή η προσπάθεια θα δεχόταν ένα σοβαρό πλήγμα.
Ο ISIS διατηρεί μια υπόγεια παρουσία και θα μπορούσε να επωφεληθεί του χάους που θα επέφερε η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ ή μια σύρραξη ΗΠΑ – Ιράν προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στο Ιράκ» τονίζει ο Goldenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης