Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Το Ιράκ δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, υποστηρίζει ο Γερμανός ΥΠΕΞ H.Maas

Deutsche Welle: Το Ιράκ δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, υποστηρίζει ο Γερμανός ΥΠΕΞ H.Maas
Αυτή η εξέλιξη θα συνιστούσε «απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης», εκτιμά σε συνέντευξη του με το ραδιοφωνικό σταθμό
Την ανησυχία του ότι το Ιράκ ενδέχεται να μετατραπεί σε πεδίο μάχης των ΗΠΑ και του Ιράν, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, μετά την απόφαση της ιρακινής βουλής να εκδιώξει όλες τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από τη χώρα, την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για κυρώσεις ενάντια στη Βαγδάτη και την ανακοίνωση του Ιράν να ακυρώσει τη συμφωνία για το ατομικό του πρόγραμμα.
Αυτή η εξέλιξη θα συνιστούσε και "απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης", εκτιμά σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
Προκειμένου να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος ο κ. Maas επισημαίνει την αναγκαιότητα του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Ιράκ.
Θα πρέπει να πεισθεί με επιχειρήματα "και όχι με απειλές", τονίζει, εκφράζοντας κατά αυτό τον τρόπο κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.
Βέβαια, "τον τελευταίο λόγο" για την παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα έχει η βουλή και η κυβέρνηση του Ιράκ, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Αναφορικά με την ανακοίνωση της Τεχεράνης να αθετήσει τη συμφωνία για το ατομικό πρόγραμμα της χώρας, ο Χάικο Μάας εκφράζει την άποψη ότι αυτή η απόφαση "περιπλέκει ακόμη περισσότερο" την ήδη δύσκολη κατάσταση.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία που συνιστούν μέρος της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν, θα ανακοινώσουν εντός τις επόμενες ημέρες για το πως σκοπεύουν να αντιδράσουν.
Προκειμένου "να δοθεί στη διπλωματία ακόμη μια ευκαιρία" ο κ. Maas προτείνει μια έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τις επόμενες ημέρες.
Σε κοινή ανακοίνωση χθες το βράδυ η καγκελάριος Angela Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson καλούν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν "μεγάλη αυτοσυγκράτηση".
Το ζητούμενο είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση η αποκλιμάκωση της έντασης.
Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία προηγουμένως οι τρεις ηγέτες είχαν μιλήσει εκτός από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για την κατάσταση στη Λιβύη.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασαν τη στήριξη τους για τις γερμανικές προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική και διπλωματική λύση για την κατάσταση στη Λιβύη.
Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert, το πρωί η καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan όπου συζητήθηκε και το θέμα Λιβύη.
Το ζήτημα θα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα των συνομιλίων της κ. Merkel με το Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin το Σάββατο στη Μόσχα.
Τα άλλα θέματα αυτής της συνάντησης, στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, θα είναι το Ιράν, η Συρία, η Ουκρανία αλλά και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης