Τελευταία Νέα
Ενέργεια

CNBC: Δύσκολα θα κλείσει το στενό του Hormuz το Ιράν σε αντίποινα - Θα υπάρξουν αψιμαχίες

tags :
CNBC: Δύσκολα θα κλείσει το στενό του Hormuz το Ιράν σε αντίποινα - Θα υπάρξουν αψιμαχίες
Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από την περιοχή του Περσικού Κόλπου και το 2018, και, «ως αποτέλεσμα αυτού, η σχέση μεταξύ του Ιράν και της Κίνας πρέπει να διατηρηθεί»
Ένα πέρασμα κρίσιμο για την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία ήρθε στο παγκόσμιο προσκήνιο, μετά από μια δραματική κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων μετά την στοχευμένη δολοφονία κορυφαίου ιρανού στρατηγού.
Ο θάνατος του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Qassem Soleimani στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έχει επιδείξει ήδη έντονες εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, με πολλούς επενδυτές να ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι μια διεύρυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να διαταράξει τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.
Οι αναλυτές του ομίλου Eurasia προέβλεψαν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα του θανάτου του Soleimani θα είναι ένας «κύκλος κλιμάκωσης» με κινήσεις δράσης-αντίδρασης, «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» στη Μέση Ανατολή, πριν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης οδηγήσουν τελικά σε ύφεση τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Ωστόσο, καθώς οι εντάσεις έχουν μόλις ξεκινήσει να ανεβάζουν τους τόνους, οι αναλυτές της συμβουλευτικής επιτροπής πολιτικού κινδύνου δήλωσαν ότι αναμένουν πως το Ιράν θα παρενοχλεί την εμπορική ναυτιλία στον Κόλπο – ενώ η ναυτική συγκοινωνία στο Στενό του Hormuz θα διακόπτεται προσωρινά με ναυτικά ασκήσεις.
Ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν, το Στενό του Hormuz είναι μια στενή αλλά στρατηγικά σημαντική πλωτή οδός που συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με τις αγορές τους σε όλο τον κόσμο.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) έχει περιγράψει το Στενό του Hormuz ως το πιο σημαντικό πέρασμα στον κόσμο και ως τέτοιο, ορίζει  ένα σημείο πέρασμα, ή ένα στενό κανάλι κατά μήκος ευρέως χρησιμοποιούμενων παγκόσμιων θαλάσσιων διαδρομών που είναι κρίσιμες για την ενεργειακή ασφάλεια.
Το Στενό του Hormuz ήταν το επίκεντρο των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν τον Μάιο και τον Ιούνιο το 2018, όταν έξι πετρελαιοφόρα και ένα αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο δέχθηκαν επίθεση.

Ενεργειακή ασφάλεια στον Κόλπο

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν σήμερα Δευτέρα 6/1, επεκτείνοντας τα κέρδη μετά το άλμα της Παρασκευής σε ποσοστό άνω του 3%.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent κατέγραψε άνοδος της τάξεως του +1,52% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 69,64 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμένως είχε σκαρφαλώσει ακόμα και στα 70,74 δολ. ανά βαρέλι.
Ήταν η πρώτη φορά από τον Μάιο που τα προθεσμιακά συμβόλαια Brent είχαν ξεπεράσει αυτό το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά +1,21% στα 63,81 δολ. ανά βαρέλι, ενώ προηγουμένως η τιμή του είχε διαμορφωθεί στα 64,72 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Το 2018, η ημερήσια ροή πετρελαίου στο στενό - που είναι μόλις 21 μίλια στο πιο του στενό σημείο - υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 21 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Αυτό ισοδυναμεί με το 21% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.

Ωστόσο, το κλείσιμο του Στενού, μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί.
Ο Samir Madani, συνιδρυτής της εταιρίας δορυφορικής παρακολούθησης την ναυτιλιακής κίνησης TankerTrackers.com, δήλωσε σήμερα στο SBC ότι η ναυτιλιακή ροή μέσω του στενού Hormuz είχε αλλάξει ελάχιστα μετά τη δολοφονία του Soleimani.
Τόνισε ότι η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από την περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Και, «ως αποτέλεσμα αυτού, η σχέση μεταξύ του Ιράν και της Κίνας πρέπει να διατηρηθεί».
«Έτσι, δεν πρόκειται να κλείσουν τα στενά σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Madani.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΙΑ, το 76% του αργού πετρελαίου παραγώγων του, μεταφέρθηκαν στις αγορές της Ασίας το 2018.
Οι χώρες της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης θεωρούνταν οι μεγαλύτεροι προορισμοί αργού πετρελαίου που διέρχονται από το Στενό της Hormuz στην Ασία κατά την ίδια χρονική περίοδο, αντιπροσωπεύοντας το 65% του συνόλου του αργού πετρελαίου Hormuz και των ροών συμπυκνωμάτων.
Ο κ. Madani δήλωσε ότι, ενώ «μπορεί να υπάρξουν αψιμαχίες» στο Στενό κατά τις προσεχείς εβδομάδες, δεν θα ήταν «προς το συμφέρον κανενός» να αποκοπεί τελείως το κανάλι.
Το Ιράν δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος έκανε ένα "σοβαρό λάθος" δίνοντας τη διαταγή να σκοτώσει το Σολέμινι, με τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Ali Khamenei να δεσμεύεται να δώσει «σοβαρή εκδίκηση» στους υπεύθυνους.
Ο πρόεδρος Donald Trump προειδοποίησε από το Ιράν ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν αν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τεχεράνης επιτέθηκαν σε οποιοδήποτε αμερικανικό πρόσωπο ή στόχο μετά τη δολοφονία του Soleimani, προτού προσθέσει ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να το πράξει "ίσως με δυσανάλογο τρόπο".
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης