Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών και ένας κεντρικός τραπεζίτης δοκιμάζονται το 2020 χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις

Τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών και ένας κεντρικός τραπεζίτης δοκιμάζονται το 2020 χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις
Ποιες είναι οι 3 βασικές προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών για το 2020;
Οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν ακόμη μια χρονιά στο επίκεντρο του οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος καθώς αποτελούν κλάδο ζωτικής σημασίας που ακόμη προσπαθεί να θεραπεύσει τα προβλήματα του παρελθόντος που προξένησε η σχεδόν 9ετής κρίση.
Το 2020 οι 4 διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών και ο κεντρικός τραπεζίτης θα δοκιμαστούν, οι μεν τραπεζίτες για τις αποφάσεις που θα λάβουν για την μείωση των NPEs, τα κεφάλαια και την κερδοφορία και ο Κεντρικός Τραπεζίτης στην ΤτΕ για την ανανέωση ή μη της θητείας του.
Οι 3 βασικές προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες το 2020 είναι
1)Να συνεχιστεί το σχέδιο εξυγίανσης των τραπεζών και των NPES με στόχο να μειωθούν 32-33 δισεκ.
2)Να περάσουν τα stress tests που θα διεξαχθούν Ιούλιο 2020
3)Να αξιολογήσουν τις πραγματικές κεφαλαιακές τους ανάγκες μετά την μείωση των κεφαλαιακών μαξιλαριών περίπου 5 δισεκ. εξανεμίζονται, οπότε οι τράπεζες για την ολοκλήρωση της β΄ φάσης εξυγίανσης και για ανάπτυξη θα πρέπει να προετοιμάζονται για νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Το 2020 θα είναι προπαρασκευαστικό έτος με στόχο το 2021 να παρθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για τις αυξήσεις κεφαλαίου και γενικά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Και το 2020 θα αντληθούν κεφάλαια αλλά από ομολογιακά tier 2 με επιτόκια κάτω από 5%.


Η δοκιμασία Μυλωνά στην Εθνική

Ο Π. Μυλωνάς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής θα δοκιμαστεί για το εάν μπορεί να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική.
Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ενώ η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Ελλάδος το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τόσο περιορισμένο.
Η διοίκηση Μυλωνά θα δοκιμαστεί για το εάν μπορεί να αναπληρώσει τα σημαντικά έκτακτα κέρδη του 2019 που θα ξεπεράσουν τα 330 εκατ ευρώ και τα οποία δεν θα επαναληφθούν το 2020.
Η διοίκηση Μυλωνά θα δοκιμαστεί και στην υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ καθώς θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα μεταξύ συνταξιούχων και μετόχων της τράπεζας.
Η Εθνική δεν θα πρέπει να δώσει πάνω από 40-45 εκατ ευρώ τον χρόνο στο ΛΕΠΕΤΕ οποιαδήποτε άλλο ποσό θα έχει αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της.
Η διοίκηση Μυλωνά θα δοκιμαστεί και στις σχέσεις της με τον βασικό μέτοχο το ΤΧΣ όπου μέσω των 5 μελών που έχει διορίσει ελέγχει την τράπεζα.
Θα δοκιμαστεί και στο μοντέλο που θα υλοποιήσει με την μείωση των NPEs θα τιτλοποιήσει 8 δισεκ. χωρίς να ακολουθήσει το μοντέλο των Eurobank και Alpha bank με αναζήτηση στρατηγικών συμμάχων για την διαχείριση των NPEs.

Η δοκιμασία Καραβία στην Eurobank

Έχοντας εξασφαλίσει ότι είναι η πρώτη τράπεζα που υλοποιεί το εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης η διοίκηση Καραβία έχει πρακτικά 4 στόχους.
Α)Να μπορέσει η καλή Eurobank να συνεχίσει να καταγράφει κερδοφορία ώστε τα προ προβλέψεων έσοδα να συνεχίσουν να αυξάνονται
Β)Να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια επαρκούν για την ανάπτυξη του ομίλου.
Γ)Η μετοχή της Eurobank να διατηρηθεί στην ζώνη του 1 ευρώ ή και οριακά υψηλότερα
Δ)Να αποδείξει το Fairfax που είναι ο βασικός μέτοχος με 31,7% ότι θα παραμείνει βασικός μέτοχος ακόμη και εάν αποφασίσει να πουλήσει μέρος της στρατηγικής του τοποθέτησης.
Η διοίκηση Καραβία έχει εξασφαλίσει την σταθερότητα της Eurobank ενώ η κίνηση απορρόφηση της Grivalia ενίσχυσε τα κεφάλαια του ομίλου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όμως ότι όλες αυτές οι λύσεις είναι προσωρινές.
Η Eurobank όπως όλες οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ώστε να δημιουργήσουν νέα κεφαλαιακά μαξιλάρια και ταυτόχρονα να μειώσουν την σχέση DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση προς κεφάλαια.
Κέρδη και κεφάλαια θα είναι οι δύο βασικές προκλήσεις της τράπεζας με τον βασικό μέτοχο να αποφασίζει… το 2021 για τα μελλοντικά του σχέδια.

Η δοκιμασία Μεγάλου στην Πειραιώς

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Πειραιώς παρουσιάστηκε ως ημιθανής αλλά αποδείχθηκε ότι έχει ενέργεια για να επιβιώσει και να βρει λύσεις στα καίρια προβλήματα.
Οι βασικές δοκιμασίες του Χ. Μεγάλου του διευθύνοντος συμβούλου είναι
1)Να διασφαλίσει ότι η Πειραιώς έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να εξυγιανθεί και αναπτυχθεί.
Είναι η τράπεζα με τα πιο αδύναμα κεφάλαια και σε σχέση με το DTC
2)Θα πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα των Cocos των 2 δισεκ. ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές
3)Θα πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την MIG και τον δανεισμό μητρικής και θυγατρικών.
Φαίνεται ότι αναζητείται λύση τύπου Farallon δηλαδή ένας ξένος επενδυτής να πάρει δάνεια και μαζί τον έλεγχο της MIG.
4)Να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση καθώς η Πειραιώς υπολείπεται των άλλων τραπεζών.
Η Πειραιώς θα ήθελε να έχει κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. αλλά ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος εάν δεν επιλυθούν κάποια από τα προηγούμενα ζητήματα.
Ο Μεγάλου εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το 2020 θα είναι χρονιά που θα ξεχωρίσει η Πειραιώς.
Το 2019 ήταν η χρονιά της Eurobank που ξεχώρισε.

Η δοκιμασία Ψάλτη στην Alpha bank

Οι βασικές δοκιμασίες της διοίκησης Ψάλτη στην Alpha bank είναι –Να προχωρήσει το σχέδιο μείωση των NPEs με τιτλοποίηση 12 δισεκ.
Η τράπεζα έχει κάνει καλή προετοιμασία ως προς τον σχεδιασμό, να σημειωθεί ότι θα δαπανηθούν 2,5 δισεκ. κεφάλαια και θα μηδενιστεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Η βασική δοκιμασία είναι να ολοκληρωθεί το σχέδιο μείωσης των NPEs έως τις αρχές Καλοκαιριού του 2020 αν και η περίπτωση της Eurobank διδάσκει ότι απαιτείται χρόνος για να ολοκληρωθούν με επιτυχία τέτοια εγχειρήματα
-Να ενισχύσει ξανά τα κεφάλαια ώστε να αποκτήσει το πλεονέκτημα του κεφαλαιακού μαξιλαριού που πάντα διέθετε η Alpha bank.
Να σημειωθεί ότι Πειραιώς και Alpha bank έχουν τον χαμηλότερο δείκτη coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις μεταξύ των τραπεζών οπότε εύλογα η εξυγίανση απαιτεί περισσότερα κεφάλαια.

Η δοκιμασία Στουρνάρα στην ΤτΕ

Τον Μάιο 2020 λήγει η θητεία του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ και ο ίδιος επιδιώκει την ανανέωση της θητείας του.
Το θέμα θα κλείσει τέλη Φεβρουαρίου ή μέσα στον Μάρτιο του 2020.
Η θητεία του διοικητή της ΤτΕ είναι 6ετής

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης