Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συνάντηση Μητσοτάκη – Georgieva για την απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα - Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

tags :
Συνάντηση Μητσοτάκη – Georgieva για την απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα - Τι επιδιώκει η κυβέρνηση
Στις 18:30 το απόγευμα η συνάντηση
Στην Αμερική στρέφονται οι προβολείς της δημοσιότητας και συγκεκριμένα στις δύο κορυφαίες συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ Donald Trump και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva.
Η συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ θα γίνει στις 18.30 ώρα Ελλάδας ( 11:30 ώρα Αμερικής ) όπου ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να έρθει σε συμφωνία με την πρώην αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εξόφληση του συνόλου των δανειακών υπόχρεων της Ελλάδας απέναντι στο Ταμείο.
Μετά την πρόωρη εξόφληση των 2,9 δισ. ευρώ, η ελληνική δημοκρατία έχει περιορίσει από τα 8,8 δισ. ευρώ στα 5,9 δισ. ευρώ τα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ, με την τελευταία δόση να λήγει στις 3 Ιουνίου 2024.
Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις επισκέψεις του ΔΝΤ στην χώρα μας από τέσσερις που είναι σήμερα, ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας που παρακολουθούν οι ευρωπαίοι, σε μία το πολύ δύο για την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου. Τούτο θα σημάνει την πλήρη έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα και για να το πετύχει αυτό η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έρθει πρώτα σε συμφωνία με την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού. Δηλαδή με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα η οποία στο παρελθόν πέρασε από τη θέση του αντιπρόεδρου  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,υπό τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ , οπότε γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα ελληνικά σχέδια.
Για λόγους στρατηγικής οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν το ΔΝΤ να φύγει από την Ελλάδα και να χάσει το ρόλο του τεχνικού σύμβουλου που έχει στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα.
Έτσι δεν έχουν δώσει ακόμη τη συγκατάθεσή τους για ολική εξόφληση των οφειλών μας προς το ΔΝΤ και προσώρας ανάβουν πράσινο φως για δεύτερη προεξόφληση ακριβώς δανείων μέχρι το ύψος των 2 δισ. ευρώ που έχουν επιτόκιο 1,91%.
Ανάλογο σχέδιο μελετούσε στο παρελθόν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ήθελε να γλιτώσει την χώρα από την φάλαγγα του ΔΝΤ και έψαχνε τρόπους να διακόψει τον συνδετικό κρίκο της Αθήνας με το Ταμείο.
Κανείς όμως από τους θεσμούς δεν σιγοντάριζε τα ελληνικά σχέδια ενώ υπήρχε η Γερμανία και η Ολλανδία που δεν σταμάτησαν ποτέ να τα τορπιλίζουν.
Το ίδιο το ΔΝΤ έχοντας χάσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας του με το σκληρό πρόγραμμα διάσωσης που εφάρμοσε θα ήθελε να απεμπλακεί από την Ελλάδα για να προστατέψει την φήμη μου και φυσικά για να πάρει πίσω τα κεφάλαια των δανείων που εκταμίευσε ώστε να τα αξιοποιήσει κάπου αλλού.
Μία δήλωση σε διεθνές  επίπεδο ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είχε τελικά αίσιο τέλος θα ήταν ότι καλύτερο για την αξιοπιστία του Ταμείου που έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από τις αναφορές - ομολογίες περί «λάθος συνταγής» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της εξασφαλίζει το πολιτικό μήνυμα που θέλει για το «αφήγημα» της ότι «κατάφερε να διώξει το ΔΝΤ από την Ελλάδα» και ότι πολύ σύντομα θα μειωθούν και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Εδώ όμως τον πρώτο λόγο έχει ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling.
Ήταν ο πρώτος άλλωστε που άνοιξε αυτό το παράθυρο…
Στις 21.00 ώρα Ελλάδας (14.00 ώρα Αμερικής ) ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ .
Όπως έγινε γνωστό ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρος για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης