Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον αέρα οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων – Απειλούν με μπλόκο οι συμβολαιογράφοι

tags :
Στον αέρα οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων – Απειλούν με μπλόκο οι συμβολαιογράφοι
Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν, ότι η νέα αρμοδιότητα που τους ανατέθηκε έγινε με μεγάλη προχειρότητα χωρίς να υπάρχει ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο
Με μπλόκο προειδοποιούν οι συμβολαιογράφοι ότι δεν θα εφαρμόσουν το νέο σύστημα ηλεκτρονικής μεταβίβασης ακινήτων που τίθεται το επόμενο διάστημα σε ισχύ, εν όψει μάλιστα και των νέων αντικειμενικών τιμών που θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο, απειλώντας έτσι να το «τινάξουν στον αέρα».  
Οι ίδιοι, υποστηρίζουν, ότι η νέα αρμοδιότητα που τους ανατέθηκε με το  νόμο 4646/2019 έγινε με μεγάλη προχειρότητα χωρίς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να έχουν οργανώσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για να μπορούν να εκτελέσουν τα νέα τους καθήκοντα.
Παράλληλα απειλούνται με  εξοντωτικά  πρόστιμα, για ένα έργο το οποίο σε πρώτη φάση προβλέπει ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων από αγορές και πωλήσεις, ενώ σε δεύτερη φάση θα καλύψει και τις υποθέσεις δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών.
Όλη δηλαδή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς οι συμβαλλόμενοι να πηγαίνουν στην  Εφορία.
Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα ακινήτου όπου την ευθύνη για αυτά θα έχουν οι ίδιοι.
Αύριο Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση των συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου οι οποίοι αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα απέχουν από τα καθήκοντά τους ειδικά όσον αφορά στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και κάθε πράξης που απαιτεί προσάρτηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.  
Σε περίπτωση που αποφασίσουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους, τότε θα μείνουν στον αέρα πολλά συμβόλαια μεταβιβάσεων ακινήτων για τα οποία οι φορολογούμενοι έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες του 2019 στις εφορίες, στήθηκαν στην ουρά και ταλαιπωρήθηκαν για να πληρώσουν το φόρο μεταβίβασης προκειμένου στη συνέχεια να υπογράψουν τα συμβόλαια.
Σε κάθε περίπτωση η  ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει  μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει ήδη παρουσιάσει στους συμβολαιογράφους την  πλατφόρμα  για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.
Οι δηλώσεις θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο και οι φορολογούμενοι θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και θα υποβάλλουν τη δήλωση.
Τα στοιχεία των δηλώσεων καταχωρούνται ηλεκτρονικά απευθείας στην ειδική εφαρμογή  της ΑΑΔΕ.  
Ο φόρος θα υπολογίζεται κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, με βάση τα δεδομένα αυτής. Τα δικαιολογητικά που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή φόρου θα αποστέλλονται στη ΔΟΥ σε μεταγενέστερο χρόνο από τον Συμβολαιογράφο, προς επαλήθευση και έλεγχο. Η νέα αυτή διαδικασία θα απαλλάξει από τη γραφειοκρατία, μεταξύ άλλων, και όσους φορολογούμενους δικαιούνται απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης λόγω αγοράς πρώτης κατοικίας. Το εάν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης θα ελέγχεται ηλεκτρονικά, με αυτόματο τρόπο, από το σύστημα TAXISnet.
Η εξόφληση του τυχόν βεβαιωθέντος φόρου θα εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης