Ισπανία: Σήμερα 7/1 η ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση PSOE – Podemos – Sanchez: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Ισπανία: Σήμερα 7/1 η ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση PSOE – Podemos – Sanchez: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή
Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε χώρο για συναίνεση και συμφωνία υποστήριξε ο Pedro Sanchez
Να παράσχουν στήριξη στην κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλιστών (PSOE) με τους Podemos κάλεσε τους Ισπανούς βουλευτές ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το κλίμα της έντασης και να βρούμε χώρο για συναίνεση και συμφωνία» είπε ο Sanchez, ο οποίος ύστερα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου, εκτιμάται πως θα λάβει έστω και οριακά τη ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ηγηθεί ως πρωθυπουργός του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2019 και έναν χρόνο υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο Sanchez, το κόμμα του οποίου αναδείχθηκε νικητής και στις δύο αναμετρήσεις, αναμένεται να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης και να ηγηθεί της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού στην Ισπανία από την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία τη δεκαετία του ’70.
Εκτιμάται πως η κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από το ισπανικό κοινοβούλιο οριακά, με δύο ψήφους.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην ψηφοφορία της προηγούμενης Κυριακής, ο Sanchez έλαβε 166 ναι έναντι 165 όχι, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται, καθώς απείχαν της ψηφοφορίας 18 βουλευτές.
Κατά τη σημερινή ψηφοφορία απλά χρειάζεται οι θετικές ψήφοι να υπερισχύσουν των αρνητικών.
Εάν αποτύχει κατά τη σημερινή ψηφοφορία ο Sanchez να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα έχει περιθώριο έως τον Μάρτιο προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής.
Υπενθυμίζεται πως Σοσιαλιστές και Podemos διαθέτουν 155 έδρες επί συνόλου 350 εδρών, γεγονός που σημαίνει ότι θα βασίζονται στις ψήφους μικρότερων κομμάτων προκειμένου να υλοποιήσουν το κυβερνητικό τους έργο.

Δύσκολη θητεία

Σε κάθε περίπτωση η περίπλοκη αριθμητική σύνθεση του νέου ισπανικού Κοινοβουλίου και οι πολιτικές προθέσεις των κομμάτων, έτσι όπως διατυπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συμμαχίας Σοσιαλιστών (PSOE)-Podemos, προμηνύει μία δύσκολη θητεία για τον πρωθυπουργό Pedro Sanchez.
Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, εάν δεν υπάρξει κάποια διαρροή την ύστατη στιγμή, ο Sanchez ήδη από την πρώτη στιγμή της έγκρισης στην κυβέρνησή του θα βρίσκεται ενώπιον μίας «δαμόκλειου σπάθης».
Γιατί, η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει μόνον να αντιμετωπίσει μία σκληρή αντιπολίτευση, αλλά κυρίως θα πρέπει να ισορροπεί διαρκώς σε μία αβέβαιη σειρά από ευκαιριακές και συγκρουόμενες μεταξύ τους συμμαχίες, ακόμη και με τους ενδοκυβερνητικούς εταίρους του, τους Podemos και την Izquierda Unida, σε μία σειρά από οικονομικά και κοινωνικά θέματα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά την διεθνή πολιτική, με κύριο άξονα την κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Ήδη από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος των κεντροαριστερών Καταλανών αυτονομιστών του ERC, που η αποχή των 13 βουλευτών του είναι πολύ κρίσιμη για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Sanchez, διεμήνυσε πως «εάν δεν συσταθεί επιτροπή [για διαπραγματεύσεις γύρω από το μέλλον της Καταλονίας] δεν πρόκειται να υπάρξει κυβέρνηση».
Εντός 15νθημέρου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ των κυβερνήσεων του Sanchez και του Καταλανού προέδρου Tora, με το PSOE να στοχεύει σε μία συμφωνία για βελτίωση της αυτοδιοίκησης στην περιοχή κι ένα νέο καθεστώς της αυτονομίας της, που θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κεντρικό Κοινοβούλιο κι έπειτα να τεθεί σε λαϊκή ετυμηγορία.
Από την πλευρά του το ERC διεκδικεί να αποσπάσει έναν συμβιβασμό, που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας.

Αγκάθι ο προϋπολογισμός του 2020

Εν τούτοις, το Καταλανικό δεν είναι η μόνη απειλή για την κυβέρνηση, που θα έχει κάθε φορά να αντιμετωπίζει τα φάσματα των πλειοψηφιών για να περάσει τα βασικά νομοσχέδια που καταρτίζουν το πολιτικό της πρόγραμμα.
Αφενός είναι η εκάστοτε πλειοψηφία των 176 βουλευτών στο Κοινοβούλιο για τους νόμους και η υπεροχή κατά δύο τρίτα και στα δύο Σώματα, προκειμένου να ανανεώσει τα διάφορα θεσμικά όργανα, ιδίως στην ανώτατη δικαιοσύνη, που μεταφράζεται σε 210 βουλευτές και Γερουσιαστές.
Η κυβέρνηση Sanchez βρίσκεται ενώπιον μίας κατάστασης παρόμοιας με εκείνη που αντιμετώπισε ο επίσης σοσιαλιστής προκάτοχός του Zapatero, όταν επιχείρησε να ανανεώσει την ανώτατη δικαιοσύνη.
Χωρίς να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, βρέθηκε έρμαιο της παρελκυστικής πολιτικής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), που κωλυσιέργησε για δύο χρόνια την εκλογή των υποψηφίων.
Και σήμερα, δίχως τη σύμφωνη ψήφο των Συντηρητικών δεν είναι δυνατή η ανανέωση των θεσμικών οργάνων.
Η αδυναμία τούτη θα επιτρέψει στο συντηρητικό στρατόπεδο να διατηρήσει τον σημερινό έλεγχο στα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να εκπέμψουν αποφάσεις που θα επηρεάζουν την άσκηση της πολιτικής, είτε επιτάσσοντας μέτρα αντίθετα με τις προθέσεις της κυβέρνησης, είτε ακυρώνοντας την επιβολή νόμων και διαταγμάτων της--πχ, τον εκλογικό νόμο, την καταδίκη του ΡΡ για τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις δίκες για την Καταλονία.
Επίσης, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ψήφων για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2020, που αποτελεί και το βασικό έρεισμα για τη σταθερότητά της.
Η έγκρισή του από το νέο Σώμα θα δώσει ένα φιλί ζωής στον Sanchez, επιτρέποντάς του να ασκήσει την πολιτική του χωρίς προσκόμματα.
Η άλλη μεγάλη πρόκληση που αντιπροσωπεύει για την κυβέρνηση η σύνθεση του Κοινοβουλίου είναι η μεταρρύθμιση του κώδικα γενικής δικαιοσύνης κι ιδίως της νομοθεσίας για την ασφάλεια του πολίτη (τον επονομαζόμενο και 'νόμο φίμωτρο').
Μολονότι απαιτείται πλειοψηφία, η μεταρρύθμιση τούτη εν γένει θεωρείται πως θα περάσει χωρίς προβλήματα.
Πιο περίπλοκη θα είναι η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, που είχε θέσει σε εφαρμογή η προηγούμενη κυβέρνηση Rajoy και βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα και την εργοδοσία.
Ήδη οι εργοδοτικές ενώσεις έχουν απορρίψει τα συμβιβαστικά μέτρα που έχουν προτείνει το PSOE κι οι Podemos.
Πάντως για να περάσουν τα νέα εργατικά μέτρα χρειάζεται απλή πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS