Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης σε Georgieva: Δεν υπάρχει λόγος να περιοριζόμαστε από υψηλά πλεονάσματα - Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα

Μητσοτάκης σε Georgieva: Δεν υπάρχει λόγος να περιοριζόμαστε από υψηλά πλεονάσματα - Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα
Μετά τη συνάντηση με την Kristalina Georgieva, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα
Την ανάγκη για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατ' ιδίαν συνάντηση του στις ΗΠΑ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.
Όπως τόνισε η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη, υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και δεν χρειάζεται να περιορίζεται από τους υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε και το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα.
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός -μιλώντας σε πάνελ του think tank, Atlantic Council- αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ζητώντας και τη στήριξη του ΔΝΤ.
«Ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αφορά σε άλλη εποχή.
Ήταν χρήσιμο εργαλείο όταν οι δανειστές δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Τώρα δεν ισχύει αυτό.
Θα πρέπει να αλλάξει από το 2021.
Αρχίζουμε τη συζήτηση με Θεσμούς.
Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη.
Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων» είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με την Georgieva

Πιο αναλυτικά, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, ο έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας.
Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία.
Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη.
Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας.
Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».


Ξεκινούν οι διαδικασίες για το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα - Νέα αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ μέσα στο 2020

Σε συνέχεια της κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Managing Director του ΔΝΤ, Κ. Georgieva, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με το ΔΝΤ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο του Γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα.
Παράλληλα, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την αποπληρωμή, εντός του 2020, ενός ακόμη τμήματος του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ.


Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Συνάντηση Μητσοτάκη – Georgieva για την απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα - Θα αποπληρωθούν όλα τα δάνεια

Στην Αμερική στρέφονται οι προβολείς της δημοσιότητας και συγκεκριμένα στις δύο κορυφαίες συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ Donald Trump και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva.
Η συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ θα γίνει στις 18.30 ώρα Ελλάδας ( 11:30 ώρα Αμερικής ) όπου ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να έρθει σε συμφωνία με την πρώην αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εξόφληση του συνόλου των δανειακών υπόχρεων της Ελλάδας απέναντι στο Ταμείο.
Μετά την πρόωρη εξόφληση των 2,9 δισ. ευρώ, η ελληνική δημοκρατία έχει περιορίσει από τα 8,8 δισ. ευρώ στα 5,9 δισ. ευρώ τα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ, με την τελευταία δόση να λήγει στις 3 Ιουνίου 2024.
Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις επισκέψεις του ΔΝΤ στην χώρα μας από τέσσερις που είναι σήμερα, ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας που παρακολουθούν οι ευρωπαίοι, σε μία το πολύ δύο για την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου. Τούτο θα σημάνει την πλήρη έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα και για να το πετύχει αυτό η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έρθει πρώτα σε συμφωνία με την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού. Δηλαδή με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα η οποία στο παρελθόν πέρασε από τη θέση του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,υπό τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ , οπότε γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα ελληνικά σχέδια.
Για λόγους στρατηγικής οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν το ΔΝΤ να φύγει από την Ελλάδα και να χάσει το ρόλο του τεχνικού σύμβουλου που έχει στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα.
Έτσι δεν έχουν δώσει ακόμη τη συγκατάθεσή τους για ολική εξόφληση των οφειλών μας προς το ΔΝΤ και προσώρας ανάβουν πράσινο φως για δεύτερη προεξόφληση ακριβώς δανείων μέχρι το ύψος των 2 δισ. ευρώ που έχουν επιτόκιο 1,91%.
Ανάλογο σχέδιο μελετούσε στο παρελθόν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ήθελε να γλιτώσει την χώρα από την φάλαγγα του ΔΝΤ και έψαχνε τρόπους να διακόψει τον συνδετικό κρίκο της Αθήνας με το Ταμείο.
Κανείς όμως από τους θεσμούς δεν σιγοντάριζε τα ελληνικά σχέδια ενώ υπήρχε η Γερμανία και η Ολλανδία που δεν σταμάτησαν ποτέ να τα τορπιλίζουν.
Το ίδιο το ΔΝΤ έχοντας χάσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας του με το σκληρό πρόγραμμα διάσωσης που εφάρμοσε θα ήθελε να απεμπλακεί από την Ελλάδα για να προστατέψει την φήμη μου και φυσικά για να πάρει πίσω τα κεφάλαια των δανείων που εκταμίευσε ώστε να τα αξιοποιήσει κάπου αλλού.
Μία δήλωση σε διεθνές επίπεδο ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είχε τελικά αίσιο τέλος θα ήταν ότι καλύτερο για την αξιοπιστία του Ταμείου που έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από τις αναφορές - ομολογίες περί «λάθος συνταγής» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της εξασφαλίζει το πολιτικό μήνυμα που θέλει για το «αφήγημα» της ότι «κατάφερε να διώξει το ΔΝΤ από την Ελλάδα» και ότι πολύ σύντομα θα μειωθούν και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Εδώ όμως τον πρώτο λόγο έχει ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling.
Ήταν ο πρώτος άλλωστε που άνοιξε αυτό το παράθυρο…
Στις 21.00 ώρα Ελλάδας (14.00 ώρα Αμερικής ) ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ .
Όπως έγινε γνωστό ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρος για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης